bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Hrana za brzu detoksikaciju tela

Hrana za brzu detoksikaciju tela

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
262
Detoksikacija voćem

Kad je reč o detoksikaciji našeg tela, postoje različiti pristupi za brzo čišćenje organizma od nagomilanih slobodnih radikala i ​toksina​.

Jedno od najlakših rešenja jeste da se obrati posebna pažnja na to šta, kada i koliko konzumiramo i da kroz svoj svakodnevni jelovnik pokušamo da se što bolje brinemo o svom zdravlju.

Sledeća lista opisuje koja je to ​hrana koja brzo deluje na čišćenje organizma.

1. Voće

Voće ima visok sadržaj vode, što pomaže telu da se nosi sa efektom toksina i da brže ukloni zagađivače i toksine koje apsorbuje okolna sredina. Poslednje, ali ne i najmanje važno, voće se lako vari i bogato je antioksidansima, hranjivim materijama, vlaknima i važnim vitaminima za celokupno zdravlje našeg tela.

Zeleno povrće za čišćenje

2. Zeleno povrće

Napunite svoj frižider plavo-zelenim algama, ječmom, stabljikama pšenice, keljem, spanaćem, spirulinom, lucerkom, rukolom ili drugim zelenim lisnatim povrćem. Ove korisne biljke će se pobrinuti da se obezbedi snažan hlorofilni podsticaj aktivnosti vašeg digestivnog trakta.

Hlorofil u njima uspešno izbacuje iz organizma štetne toksine iz okolne sredine: otrovne metale, herbicide, proizvode koji se koriste za čišćenje i pesticide. On takođe podržava i poboljšava funkciju jetre tokom detoksikacije.

3. Limun, pomorandža i limeta

Citrusno voće pomaže brzom čišćenju organizma putem uklanjanja toksina. Takođe izaziva intenzivniju aktivnost digestivnog trakta i ubrzava životno važne enzimske procese. Limunov sok podržava jetru u njenom sopstvenom kompleksnom programu čišćenja i detoksikacije. Da biste poboljšali aktivnost ovog izuzetno važnog organa našeg tela, svako jutro započnite sa ispijanjem čaše tople vode u koju je isceđen limunov sok.

Ne zaboravite da je vitamin C jedan od najboljih vitamina za detoksikaciju, velikodušno nam ga daje priroda u citrusnom voću. On uspeva da transformiše toksine u bezopasan organski materijal. Često jedite hranu koja je bogata vitaminom C kako biste osvežili, očistili i dali energiju svom telu.

Beli luk ima pročišćujuća svojstva

4. Beli luk

Ovo neprocenjivo povrće sa pikantnim i oštrim "karakterom" takođe se svrstava u spisak najbolje hrane za detoksikaciju. On pomaže i stimuliše jetru u proizvodnji enzima za detoksikaciju koji filtriraju toksične ostatke iz digestivnog sistema. Možemo ga jesti u sirovom obliku ili kuvati i peći u pripremi raznih jela. Svaka dijeta za čišćenje neće biti potpuna bez najupornijeg borca protiv toksina.

5. Brokoli

Izuzetno visok sadržaj antioksidanasa čini ovo povrće jednom od najboljih namirnica za brzo čišćenje organizma tokom leta. Sposobnost brokolija da stimuliše proizvodnju enzima za detoksikaciju u digestivnom traktu je neuporediva. Klice imaju još jači blagotvorni efekat u poređenju sa potpuno sazrelim povrćem.

Zeleni čaj takođe pročišćuje

6. Zeleni čaj

Izuzetno bogat raznim korisnim materijama, zeleni čaj mehanički ispire toksine iz našeg organizma kroz svoju tečnu konzistenciju, osim toga, njegovi osušeni listovi sadrže posebnu vrstu antioksidansa - katehine, koji su poznati po tome što podržavaju i jačaju funkciju jetre.

7. Mung pasulj ili zelena soja

Snažno sredstvo za detoksikaciju - mung pasulj su koristili ajurvedski stručnjaci hiljadama godina. On poseduje i nezamenjiva blagotvorna svojstva za celi organizam. Pasulj je izuzetno lak za varenje i ima sposobnost da apsorbuje toksične ostatke iz zidova creva.

8. Sirovo povrće

Najbolje ceđeno kao svež sok ili konzumirano sirovo povrće poput luka, šargarepe, artičoke, špargle, brokolija, kupusa, kelja, prokelja, karfiola, belog luka, cvekle, kurkume i origana brzo će i izuzetno lako očistiti naš organizam. Kombinacija ovih namirnica će nam pomoći da izbacimo toksični otpad iz jetre. Ono ima visok sadržaj sumpora i prirodnog glutationa, koji se sa potpunim pravom naziva "najmoćnijim ćelijskim antioksidansom". Sumpor, s druge strane, pomaže jetri da uništi štetne hemikalije.

9. Semenke i orašasti plodovi

Uključivanje više semenki i orašastih plodova koji se lako vare u vašu svakodnevnu ishranu je zaista obavezan korak u svakom brzom programu detoksikacije. Laneno seme, semenke bundeve, bademi, orasi, semenke konoplje, semenke susama, čia semenke, pinjole i semenke suncokreta su odlično oružje protiv štetnih slobodnih radikala. Međutim, dok ste na detoksikaciji, izbegavajte ulje od orašastih plodova.

Losos

10. Hrana bogata Omega-3 masnim kiselinama

Takođe, za vreme vaše dijete za čišćenje organizma sa brzim efektom možete takođe koristiti sve vrste masne ribe, konoplju, avokado, maslinovo ulje ili laneno ulje. Ovo će pomoći da se "podmažu" zidovi creva, što će pak omogućiti da ulje apsorbuje toksine i da brzo budu eliminisani iz našeg organizma.

Pogledajte sve naše dijetalne recepte i posne recepte, koji vam mogu biti od koristi kada želite svom telu da date odmor od teške hrane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest