Galanga /Alpinia Galanga/ je veoam popularan začin u celoj Jugoistočnoj Aziji. Posebno je omiljen mnogima kao deo tajlandske kuhinje. Zemlja porekla galange jeste ostrvo Hajnan u Kini. Gaji se na Tajlandu Južnoj Kini i ostrvu Java - u Indoneziji.
Ovaj začin se dosta koristi u Indiji, Malaziji, Indoneziji, Kambodži i Vijetnamu. Deo je kineske mešavine five spice powder. Galanga je botanički bliska đumbiru, ali se ne može koristiti kao zamena za njega.
Uprkos tome, galanga dosta podseća na svog rođaka - ima visoke stabiljke nalik onima kod bambusa, koje imaju izdužene listove. Obe biljke imaju mesnato korenje, koje je i razlog svetskoj popularnosti ove dve vrste.
Istorija galange
Naziv galange proističe od kineske reči Liang-tiang i arapske Khalanjan. Latiniski naziv ova biljka ima po italijanskom botaničaru, Prosperu Alpinu, koji je prvi opisao i kategorisao ovu egzotičnu biljku.
U Evropi ona postaje poznata zahvaljujući Rimljanima, koji su je dobijali od arapskih trgovaca. Koren galange je bio podjednako cenjen kao i koren đumbira. U srednjem veku je galanga bila popularna kao lek. Čaj od galange se koristio za otvaranje apetita, jačanje želuca i protiv kolitisa.
Odabir i čuvanje galange
Nažalost, ako ne planirate putovanje u neku od pomenutih zemalja, onda ne možete naći sušeni ili svež koren galange na našim prostorima. Odnedavno se u marketima može pronaći namaz od galange, koja se može uspešno koristiti za bolju aromu i ukus egzotičnih jela.
Ako ipak uspete da nađete svež koren galange, treba prvo da ogulite spoljašnju koru i da ga isečete na pravougaone komade, ali ne duže od 8 cm. Suši se na suncu. Kada se dobro osuši, onda dobija braon boju, a unutra - narandžasto-crvenu.
Galanga u kulinarstvu
Galanga je nezamenljivi deo tajlandske, indonežanske i vijetnamske kuhinje. Sveže korenje ima veoma jaku i osvežavajuću aromu, koja podseća na mešavinu kore limuna, smole bora i kamfora. Ima prijatan ljut ukus, koji se nimalo ne nameće.
U tajlandskoj kuhinji se galanga koristi na tri glavna načina - sitno iseckani koreni se prže u ulju /najčešće to bude sa belim lukom/, jš na početku pripremanja jela; isitnjeni koreni galange su jedna od glavnih sastojaka kari namaza; tanke kriške korena daju neverovatan ukus ljuto-kiseloj čorbi sa škampima tom im ii tom kha - pileća čorba sa kokosovim mlekom.
Aroma galange se koristi dosta i u indonežanskoj kuhinji. Prah od sušenih korena se koristi kao začin za tradicionalni slatki soja sos - kečap manis.
Kao i đumbir, galanga se dobro slaže sa belim lukom, cimetom, kurkumom i kokosovim mlekom. Sušena i mlevena galanga je dosta pikantnija od svežeg korenja i najpribližnija je đumbiru.
Koristi od galange
Galanga ima dobra antiupalna dejstva, pa se njena konzumacija preporučuje kod artritisa. Ova biljka potpomaže ublažavanje problema koji su posledica upalnih procesa u želucu i čireva. Galanga sadrži velike količine antioksidanasa, koji potpomažu da se posledice od slobodnih radikala i drugih toksina u organizmu svedu na minimum.
Da poboljšate cirkulaciju u telu, uključite galangu u vašu ishranu. Nekoliko kriški galange smiruju iziritiran želudac. On ublažava mučnine i simptome morske bolesti. Konzumacija galange sprečava oboljenja gripa, ublažava upalu grla, kašalj, bronhitis. Koristi se za poboljšanje rada žuči i jetre.
Štetnost galange
Ne bi trebalo preterivati sa konzumacijom ovog korena, jer visoke doze eteričnog ulja ove biljke mogu izazvati halucinacije. Trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju konzumaciju galange.
Komentari