Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Začini pogodni za jela sa bamijom

Začini pogodni za jela sa bamijom

Začini pogodni za jela sa bamijom

Bamija je zanimljivo i prilično kontroverzno povrće iz porodice Slezova. Ova jednogodišnja biljka stigla nam je iz Etiopije i Male Azije, i iako ne vole svi njenu teksturu, uspela je da se afirmiše u kulinarstvu zbog svojih neospornih zdravstvenih koristi.

Ajurveda je svrstava uz špargle kao vrhunski proizvod za varenje. Dobra vest je da je dostupna tokom cele godine, sveža ili sušena. Bogata je vitaminima - A, C, K i B, mineralima - gvožđem, kalcijumom, manganom, magnezijumom, antioksidansima.

Malo kalorija, ali bogat sadržaj folne kiseline i flavonoida, beta karotena, luteina, ksantina, vlakana veoma dobro utiču na digestivni trakt. Dobar je branilac bubrega i jetre, reguliše šećer u krvi i preporučuje se kao prevencija protiv dijabetesa.

Najčešće se kuva janija od bamije, ali se može poslužiti i salata od bamije ili čorba od bamije. Opcije su različite.

Recepti za bamiju i piletinu su takođe neodoljivi. Delikatna tekstura povrća zahteva odgovarajuće začine da bi se stvorio neophodan ton za ukus, jer bamija nema posebno izražen ukus.

Bamija

Kulinarska tradicija Ajurvede preporučuje začin asafetidu za janiju od bamije. Ovaj kod nas malo poznati začin u potpunosti zamenjuje crni luk i beli luk, jer spaja njihove ukuse i arome u indijskoj kuhinji ​​i pruža priliku da probate pravo ajurvedsko jelo.

U našoj kuhinji jela od bamije se aromatiziraju belim lukom, sušenim origanom, peršunom, limunom, biberom, šećerom, vinskim sirćetom, maslinovim uljem i solju. Tako jelo dobija svoju individualnost i oštrinu, a meka i delikatna konzistencija bamije je zadovoljstvo za nepce.

Salate od bamije nude ponovno otkrivanje ovog povrća, koje se takođe može jesti blanširano ili pečeno. Ovde su glavni začini za bamiju opet limun, peršun, beli luk, crni i beli biber. Može se pripremiti preliv od limuna u kome se ukus soka od limuna pomeša sa vlašcem, belim biberom, maslinovim uljem i rendanom šargarepom za gušću teksturu.

Jela sa bamijom

Za pečenu bamiju koriste se zrna svežeg voća, koja se tostiraju na suvom tiganju i začine maslinovim uljem, limunovim sokom, sirćetom i ceđenim belim lukom. Eksperimentišite sa začinjenjem bamije u receptima i dobićete zanimljive rezultate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni