Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto obavezno moramo jesti maline?

Zašto obavezno moramo jesti maline?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
233
Zašto obavezno moramo jesti maline?

Maline – ovi mali crveni plodovi jedno su od najvećih iskušenja leta. Ne oklevajte i prepustite se tome dok se još mogu naći na tržištu. Maline nisu samo ukusne, već i neverovatno korisne.

Crvena malina je najpopularnija kod nas. Osim ovih, međutim, postoje i crne maline, one ljubičaste i žuto-zlatne boje. Imaju slične zdravstvene koristi.

Maline imaju malo masti i kalorija, ali su pune vitamina i minerala. To ih čini savršenim za borbu protiv brojnih bolesti.

Mali crveni plodovi su puni vitamina C. To ih čini moćnim antioksidansom koji se bori protiv slobodnih radikala. Rezultat je poboljšan i održiv imunitet. Osim toga, vitamin C u kombinaciji sa antioksidansom zeaksantinom u plodovima takođe brine o zdravlju očiju.

Maline sadrže veoma visok nivo vlakana. Njihova potrošnja olakšava rad digestivnog trakta. Kod zatvora se preporučuju sveže maline. Pored toga, vlakna u njima omogućavaju da kontrolišu nivo šećera u krvi.

Kada volite slatko, maline su zdrava alternativa jer regulišu ove nivoe. Na ovaj način se sprečava i rizik od dijabetesa.

Malina

Maline takođe sadrže visok nivo kalijuma, koji je izuzetno važan za dobro zdravlje srca. Flavonoidi u njima pomažu zdravlju mozga. Veruje se da konzumacija malina stimuliše pamćenje.

Stručnjaci su uporni da maline treba jesti i ako želimo da sačuvamo mladost na duže vreme. Aktivne supstance u njima stimulišu proizvodnju kolagena - glavnog proteina za regeneraciju ćelija. Povezuje se sa elastičnošću i zdravim izgledom kože.

Među ostalim aktivnim sastojcima u malini su tanini i antioksidansi. Korisni su kod svake upale želuca, kostiju i kardiovaskularnog sistema.

Maline su pogodne za svaku dijetu i zdravu ishranu. Osim što imaju malo kalorija, imaju i svojstva detoksikacije. Da biste ubrzali metabolizam, najbolje je pojesti šaku ukusnog voća za doručak. Pogodne su i za međuobrok.

Sveže maline, a posebno čaj od listova maline imaju sposobnost da ublaže bolne menstruacije. Aktivni sastojci u njima pomažu u zatezanju mišića karlice. Osim toga, narodna medicina preporučuje čaj od listova maline da biste brzo zatrudnjeli.

Pogledajte i naše recepte za:

- čizkejk sa malinama;

- torta od malina;

- i drugi deserti od malina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest