Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Čuvanje mirođije i peršuna

Čuvanje mirođije i peršuna

Jana G.Jana G.
Početnik
182
Peršun i Mirođija

Da biste sačuvali aromu i korisna svojstva mirođije i peršuna, morate ih pravilno čuvati. Nakon kupovine peršuna ili mirođije, umotajte ih u novine i stavite novine u plastičnu kesu.

Stavite ovo pakovanje u najniži deo frižidera - tako će zeleni začini dugo ostati sveži i mirisni.

Možete čuvati mirođiju ili peršun na drugi način - potapanjem u teglu ili čašu vode. Ali ako nekoliko dana ne promenite vodu i ne uklonite požutele listove, zeleni začini neće zadržati svoja svojstva.

Mirođija i peršun mogu da se zamrznu. Operite i sitno iseckajte mirođiju ili peršun. Napunite kalup za kockice leda seckanim zelenim začinima i prelijte sa malo vode.

Kada se zamrzne, izvadite zelen zamrznutu na kockice i stavite ih u posudu za skladištenje u zamrzivaču. Kada je potrebno, ubacite potrebnu količinu kockica u jela. Možete ih dodati i u salate, ali ih prethodno morate odmrznuti.

Još jedan način čuvanja mirođije i peršuna je posoliti ove zelene začine. Biljke se operu, sitno iseckaju i pune staklene tegle, dodajući puno soli.

Na 1 kilogram zelenih začina dodaje se oko 200 g soli. Zatvorene tegle čuvati na tamnom i hladnom mestu. Frižider je dobro mesto za čuvanje slanih začina.

Mirođija i peršun takođe mogu da se čuvaju u maslinovom ulju. Zeleni začini se operu, sitno iseckaju i stavljaju u tegle. Preliju se maslinovim uljem tako da budu potpuno prekriveni masnoćom i odozgo ostane 1 prst masnoće. Tegle se čuvaju na tamnom i hladnom mestu.

Peršun i mirođija mogu se konzervisati i sirćetom. Zelenilo se opere, sitno isecka, pomeša sa solju i sirćetom i stavi u hermetički zatvorene tegle. Odozgo prelijte maslinovim uljem ili uljem koje treba da potpuno prekrije zelenu smesu.

Masnoća će zaštititi začine od buđi i održaće se oko 4-5 meseci. Na svakih 100 grama zelenila dodajte 1 kašičicu soli i 1 kašiku sirćeta. Tako pripremljeni peršun i mirođija koriste se za supe i sosove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni