Postoji mnogo opcija za čuvanje svežih začina - njihovo zamrzavanje, sušenje i pravljenje jakih aromatičnih prahova - ovo je veoma dobra opcija ako imate velike količine zelenog luka. Ali kako da naše sveže začine zadržimo svežim duže vreme?
Teglu ili čašu za vodu delimično napunite vodom i stavite krajeve stabljika začinskog bilja u vodu u tegli (isecite mali deo stabljika bilja). Začini treba da budu dobro osušeni i da na njima nema vlage (ako ima vlage, mnogo će se brže pokvariti, pa nakon što ih isperete, ostavite ih na kuhinjskom papiru).
Ako čuvate začinsko bilje u frižideru, pokrijte vrh tegle prozirnom plastičnom kesom.
Korijander voli hladne temperature i treba ga čuvati u frižideru.
Peršun i mirođija se mogu čuvati na sobnoj temperaturi ili u frižideru. Prema Haroldu McGaheiu, bosiljak je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, jer je podložan oštećenju od hladnoće.
Promenite vodu posle nekoliko dana i uklonite požutele listove, inače zeleni začini neće moći da zadrže svoja svojstva. Sveži peršun, mirođija, celer, korijander, bosiljak i drugo sveže začinsko bilje mogu ostati sveži do 2 nedelje ili duže kada se čuvaju na ovaj način.
Druga opcija je da sveže začinsko bilje poređate u jednom sloju na blago vlažan kuhinjski papir (tako se neće zgnječiti), urolati ga i čuvati u plastičnoj posudi (ako koristite plastičnu kesu postoji šansa da se začini zgnječe). Čuvajte posudu u frižideru.
Čuvajte začine tako što ćete uvek ukloniti mali deo osnove stabljike i ukloniti svo promenjeno ili osušeno lišće.
Neki mirođiju i peršun čuvaju tako što ih stavljaju u suvu teglu, zatvorenu, koja se stavlja u frižider (ne smeju da budu mokri, ako ste ih isprali, ostavite da se osuše na kuhinjskom papiru pre nego što ih stavite u teglu) i na taj način ćete povećavati vreme tokom kojeg će biti sveži.
Čuvajte bosiljak tako što ćete odrezati deo osnove stabljike i staviti ga u posudu, vazu ili teglu, sa centimetar ili dva vode na dnu, baš kao buket cveća. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi na svetlom mestu, ali van direktne sunčeve svetlosti.
Komentari