Peršun

AdminAdmin
Glavni urednik
2523
Peršun

Peršun je divno sredstvo za lečenje i ukusnu hranu. Većina ljudi nije svesna ovih kvaliteta i misli da se biljka uglavnom koristi kao ukrasni prilog uz hranu. Nastavite da čitate i saznaćete o koristima i kvalitetima peršuna.

Dve najpopularnije vrste peršuna su kovrdžavi peršun i italijanski peršun sa ravnim listovima. Italijanska sorta je aromatičnija i manje gorka po ukusu od kovrdžave. Postoji još jedna vrsta peršuna poznata kao koren repa (ili sorta Hamburg) koji se uzgaja zbog korena nalik na repu. Peršun pripada familiji štitonoša.

Poreklo peršuna vodi poreklo od mediteranskog regiona južne Evrope. Iako se uzgaja više od 2.000 godina, peršun se više koristio kao lek nego kao hrana. Stari Grci su peršun smatrali svetim i koristili ga ne samo za ukrašavanje pobednika atletskih takmičenja, već i za ukrašavanje grobova pokojnika. Praksa korišćenja peršuna kao ukrasa zapravo ima dugu istoriju koja datira još od starorimske civilizacije.

Ljudi su počeli da konzumiraju peršun kao začin negde tokom srednjeg veka u Evropi.

U nekim zemljama kovrdžava sorta je popularnija. Ovo proizilazi iz drevnih preferencija za ovu vrstu, jer su ljudi upoređivali peršun sa pljosnatim listovima (italijanski peršun) sa vrstom otrovne trave.

Sveži peršun

Sorte peršuna

Kod nas su najrasprostranjenije tri glavne sorte peršuna – Festivalski, Berlinski i Lokalni.

Berlin - peršun ove sorte ima dobro razvijenu lisnu rozetu i odlične kvalitete ukusa.

Festivalski - formira bujne, velike i veoma dobro lisne rozete. Njegovi listovi su mirisni i glatki, ali blago grubi. Ovo je rana sorta peršuna, odličnog je tržišnog izgleda.

Lokalni - listovi ovog peršuna su glatki, aromatični i nežni, odlični za salate i tegle za konzerviranje.

Sastav peršuna

Peršun je među retkim namirnicama koje sadrže merljive količine oksalata, materija koje se prirodno pojavljuju u biljkama, životinjama i ljudima. Kada oksalati postanu previše koncentrisani u telesnim tečnostima, mogu se kristalizovati i izazvati zdravstvene probleme. Iz tog razloga, osobe sa već postojećim i nelečenim problemima bubrega ili žučne kese treba da izbegavaju konzumiranje peršuna.

Peršun je odličan izvor vitamina A, vitamina C i vitamina K. Dobar je izvor gvožđa i folata.

Komponente isparljivih ulja peršuna uključuju miristicin, limonen, euginol i alfa-tujen. Flavonoidi sadržani u peršunu su apiin, apigenin, krizoeriol i luteolin. Upravo ove dve vrste neobičnih komponenti (isparljiva ulja i flavonoidi) sadržane u peršunu pružaju jedinstvene zdravstvene koristi.

Izbor i čuvanje peršuna

Kad god je to moguće, potrebno je birati svež peršun umesto sušenog, jer ima bolje ukusne kvalitete. Svež peršun treba izabrati tamno zelene boje i izgleda svež i hrskav. Neophodno je izbegavati onaj čije je lišće uvelo i žuto. Svež peršun treba čuvati u frižideru u plastičnoj kesi.

Peršun ravnog lista može se čuvati i sušenjem. Pre sušenja, peršun se dobro očisti od požutelog, uvelog i trulog lišća. Zatim ga dobro operite pod hladnom tekućom vodom. Stabljike peršuna formiraju se u grozdove, koje se okače da se suše u suvoj prozračnoj prostoriji.

Ne preporučuje se sušenje peršuna na suncu ili pod direktnim sunčevim zracima, jer se pod uticajem sunčevih zraka mrvi i gubi boju. Kada se osuši, treba ga čuvati u dobro zatvorenoj posudi na hladnom, tamnom i suvom mestu. Dobro osušeni peršun treba da se razbije na sitne komade kada se lagano stisne.

Kovrdžavi peršun se bolje čuva zamrzavanjem nego sušenjem. U tu svrhu, peršun se dobro opere, sitno isecka i puni u kese za zamrzivač, koje se stavljaju i zamrzavaju. Tokom prva 2 sata kese se vade nekoliko puta i protresu da se ne zalepe. Iseckani peršun se može čuvati i u kutiji za sladoled postavljenoj u zamrzivač.

Ćuftice sa peršunom

Peršun u kuvanju

Peršun je univerzalni začin, koji se koristi u svim vrstama jela - supama, čorbama, salatama, gozbama od mesa i povrća. U nekim slučajevima, peršun postaje glavni akter - kada se pohuje, u ćufticama sa peršunom ili u tabule salati. Uopšteno govoreći, retko se podvrgava dužoj termičkoj obradi i najčešće se stavlja u poslednjim minutima kuvanja ili po njegovom završetku.

Koristi od peršuna

Pokazalo se da isparljiva ulja u peršunu, posebno miristicin, inhibiraju rast tumora i, posebno, formiranje tumora u plućima.

Pokazalo se da flavonoidi sadržani u peršunu, a posebno luteolin, funkcionišu kao antioksidansi koji se kombinuju sa visoko reaktivnim molekulima koji sadrže kiseonik (koji se nazivaju radikali kiseonika) i pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija izazvanih kiseonikom.

Peršun je dobar izvor folne kiseline, koja je jedan od najvažnijih vitamina B. Iako igra mnoge uloge u telu, jedna od njegovih najvažnijih uloga je u vezi sa kardiovaskularnim oboljenjima. Otuda i potreba za njegovim učešćem u procesu kojim telo pretvara homocistein u benigne molekule.

Peršun je izuzetno koristan u lečenju različitih očnih bolesti. Zapaljenje rožnjače očiju, katarakta, konjuktivitis, oftalmija u različitim oblicima leče se svežim sokom od peršuna pomešanim sa sokom od celera i cikorije.

Hrana bogata vitaminom C, kao što je peršun, pruža ljudima zaštitu od inflamatornog poliartritisa, oblika reumatoidnog artritisa koji uključuje dva ili više zglobova.

Peršun se preporučuje ženama sa neredovnim menstruacijama.

Peršun

Mršavljenje sa peršunom

Ispostavilo se da je peršun jedan od najboljih zelenih začina za mršavljenje. Sok i kuvani napitak od peršuna su veoma efikasni u gubitku viška kilograma, pa nemojte oklevati da ih pripremite.

Za sok od peršuna potrebna vam je šaka zelenog začina, limun, stabljike celera, malo šargarepe i krastavca. Sve se pasira sa malo vode i sok se odmah pije.

Sok od peršuna značajno podržava rad digestivnog sistema, ubrzava metabolizam i stimuliše metabolizam. Sveži peršun sok čak snižava loš holesterol, pomaže u smanjenju veličine porcija.

Čaj od peršuna je takođe veoma koristan. Trebalo bi da se uzima tokom dužeg vremenskog perioda kako bi se smanjio višak kilograma. Ovo važno svojstvo je zbog dehidracije po kojoj je peršun dobro poznat. U mnogim slučajevima višak kilograma nastaje zbog zadržavanja tečnosti kao posledica predmenstrualnog sindroma, uzimanja određenih lekova, kao i prisustva velike količine soli u ishrani.

Čaj od peršuna pomaže u uklanjanju viška vode, ali je ipak dobro konsultovati se sa lekarom pre redovnog uzimanja.

Da napravite napitak od peršuna, stavite lonac vode na šporet. Kada proključa, dodajte oko 1/4 šolje peršunovog lista. Kuvajte napitak 5 minuta. Procedite i gotovo je. Može se piti i toplo i ohlađeno.

Štete od peršuna

Iako je peršun veoma koristan i deluje kao tonik, trudnice treba da budu oprezne sa njim. Njegova prekomerna upotreba može izazvati dotok krvi u matericu i izazvati abortus.

Ispostavilo se da peršun može biti štetan za ljude ako sedi predugo u salati. Sadrži nitrate, koji počinju da se oslobađaju nakon određenog vremenskog perioda i ako se pojedu mogu izazvati iritaciju stomaka. Zato je peršun najbolje konzumirati svež i po mogućnosti domaći.

Ako ipak morate da kupite peršun iz prodavnice, najbolje je da ga potopite u hladnu vodu pre upotrebe. Ovo će ukloniti nitrate i druge štetne nečistoće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas