Krompir je jedan od najpopularnijih proizvoda za kuvanje. Zimi zahteva posebne uslove skladištenja. Krompir se čuva na suvom i tamnom, kao i na provetrenom mestu, koje je nedostupno hladnoći.
Krompir je najbolje čuvati u podrumu, jer tamo nema stalnog svetla. Svetlost oštećuje krompir – on postaje zelen, proizvodi se solanin, štetan za ljudski organizam, koji može biti fatalan ako se konzumira zeleni krompir. Solanin izaziva trovanje hranom, utiče na kardiovaskularni sistem, može izazvati komu i smrt.
Krompir se čuva veoma dobro u drvenim sanducima jer se one lako provetravaju. Kutije ne bi trebalo da čvrsto dodiruju zidove. Moraju biti podignuti najmanje deset centimetara iznad poda.
Pre nego što se krompir zimi odloži za čuvanje, treba ga nekoliko sati sušiti na vazduhu. Višak vlage izaziva truljenje.
Krompir srednje veličine traje najduže, veći se mogu čuvati samo do sredine zime, pošto im se ukus nakon toga pogoršava.
Krompir se čuva na tri stepena. Na temperaturi od nule i niže, skrob sadržan u krompiru pretvara se u šećer. Kada se skuva, takav krompir je neprijatno sladak i sunđerast.
Na temperaturi od četiri stepena iznad nule, krompir klija i pojavljuju se takozvane oči - klice koje se pojave akumuliraju štetni solanin. Proklijali krompir se baca.
Da biste zaštitili krompir od viška vlage, pokrijte ga vrećama napunjenim piljevinom. Takođe možete poređati nekoliko glavica cvekle na krompir.
Ne samo višak vlage, već i nedostatak vlage loše utiče na krompir. Ako krompir čuvate u stanu gde je vazduh prilično suv, u gajbu ili vreću stavite plastičnu flašu sa prerezanim grlom u koju ste stavili vlažnu krpu.
Probušite mnogo rupa u boci. Voda će postepeno ispariti i neće dozvoliti da se krompir osuši. U stanu čuvajte krompir tako što ćete ga prekriti tamnom krpom ili staviti u vreću od tamne tkanine.
A ako imate dvorište, iskopajte rupu duboku jedan metar. Sipajte krompir u slojevima, između svakog sloja sipajući suvu slamu. Na vrhu naslagati pet centimetara slame. Pokrijte daskama, na njih nasložite slamu i zatrpajte sve. Tako će se krompir sačuvati do proleća.
Komentari