Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da čuvamo brokoli?

Kako da čuvamo brokoli?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2039
Brokoli

Sa niskim sadržajem kalorija, ali bogatstvom vitaminima iz B grupe, vitaminom C, provitaminom A, vlaknima, gvožđem, kalijumom, magnezijumom, fosforom itd. brokoli je među najzdravijim povrćem za jelo.

U svom prirodnom obliku pojavljuje se na pijacama u kasnu jesen, ali se nažalost mora odmah konzumirati jer se brzo kvari. Zato je dobro znati kako možete da ga čuvate duže vreme:

Čuvanje brokolija u frižideru

U idealnom slučaju, trebalo bi da konzumirate brokoli odmah nakon što ga kupite, ali ako se vaši planovi promene, raspakujte ga i pustite da diše bez pranja.

Još bolja opcija je da ga lagano osušite kuhinjskim papirom ili čak umotate u njega, ali bez gušenja. Tako će bez problema izdržati u frižideru 2-3 dana, a ako je zaista svež i do 5 dana.

Čuvanje zamrznutog brokolija u zamrzivaču

Na ovaj način moći ćete da čuvate brokoli do oko godinu dana, ali ćete izgubiti mali deo njegovih vrednih sastojaka. Međutim, da biste ga zamrznuli, prvo ga morate blanširati. To se radi tako što se dobro očisti, razdvoji na cvetove i opere.

Zatim ga stavite u ključalu i blago posoljenu vodu na 3-4 minuta i odmah prelijte hladnom vodom da prestane sa toplotnom obradom. Dobro ocedite i spakujte u plastične kese. Najbolje je da ga podelite tako da za svako jelo koje obično pravite sa brokolijem imate odgovarajuću količinu. Kada se odmrzne, brokoli se ne može ponovo zamrznuti.

Čuvanje brokolija konzerviranjem

U ovom slučaju, radi se o zatvaranju brokolija u tegle. Postoji veliki izbor recepata između kojih možete izabrati, ali generalno govoreći, konzervira se na isti način kao što biste konzervirali karfiol. Evo predloga ako nemate vremena da tražite informacije koje su vam potrebne:

Zamrznuti brokoli

Turšija od brokolija

Potrebni proizvodi: 2 velike glavice brokolija, 600 g šargarepe, 1 glavica belog luka, nekoliko stabljika celera, so, sirće i aspirin.

Način pripreme: Brokoli se podeli na cvetove i opere. Šargarepa se oljušti i iseče na kolutove. Beli luk se podeli na čenove, oljušti i svaki čen prepolovi. Počnite da slažete brokoli u tegle od 800 ml, a između redova stavite malo šargarepe, belog luka i celera.

Nakon što se svaka tegla napuni, na dno tegle sipajte sirće, u svaku teglu dodajte 1 aspirin i 1 kašiku soli bez vrha. Tegle napunite ključalom vodom, zatvorite i držite naopačke dok se potpuno ne ohlade.

Ako imate brokoli pri ruci, slobodno isprobajte jedan od naših recepata za:

- krem supa od brokolija;

- zapečeno jelo sa brokolijem;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest