Kao salata, pire ili prosto onako, kuvani krompir je veoma ukusna hrana koja se brzo priprema, ali je potrebno malo više nerava. Sigurno i vi mrzite ljusku, koja se odvaja i kida za vreme ljuštenja... Mnogo je neprijatno kada se male ljuspice rašire po celoj radnoj površini kada izgorite prste odjednom, i kada umesto brze, ova večera postaje pravo gubljenje vremena.
E, da bismo spasili sledeće jelo sa kuvanim krompirom koje želite da servirate bližnjima i da vam uštedimo nerve i izgorene gude, podelićemo brz način za ljuštenje krompira, gde se nećete ispeći, nećete zakasniti i nećete čistiti sat vremena za sobom.
Tajna je u pripremi. Pre nego što stavite krompir u šerpu da se kuva, na svakom napravite prorez po sredini. Može biti kriv, nema problema! Važno je da se spajaju početak i kraj.
Nakon što to uradite, možete ga stavite na vatru. Pre nego što skinete sa vatre, pripremite posudu sa hladnom vodom i ledom, preporučuje se. Kada se krompir skuva, stavljajte jedan po jedan u vodu i sačekajte oko minut ili manje, koliko da se ohladi. Kad se to desi, uzmite krompir i prosto skinite oljušteni deo sa dve strane proreza. On će pasti odmah i ostaće ceo. Nećete ispeći ruke, neće biti kidanja i gubljenja vremena. Biće vam čak i interesantno.
Ova metoda je efikasna i kada niste napravili prorez na krompir, razlika je što će posle pasti nekoliko komadića ljuske, a ne dve. Vi odlučujete. Možete to uraditi i sa mladim i sa starim krompirom.
Sigurni smo da je ovaj način ljuštenja krompir olakšica za svaku domaćicu, posebno ako se bliže praznici... Brzo i jednostavno ćete pripremiti čudesnu trpezu sa omiljenim jelima, a krompir će sigurno biti jedna od njih. Ili kao garnirung, salata ili pire, oni su nezamenljivi deo skoro svakog praznika i kuće.
Kako da brzo oljuštimo krompir?
Ako želite da pripremite jelo sa krompirom bez kuvanja i treba da ga oljuštite dok je svež, možete se poslužiti drugim trikom. Ako nemate ljuštilicu blizu, potopite krompir na oko 10 minuta u hladnu posoljenu vodu. To će olakšati proces ljuštenja i pripremu za savršeno jelo-
Što se tiče aparata za ljuštenje sirovog krompira, postoje dva, veoma korisna. Nož i ljuštilica, sa kojima brzo i lako možete pripremiti proizvode za kuvanje. Ljuštite odozgo na dole da biste obuhatili širi i duži deo ljuske krompira. Obe vrste ljuštilice su udobne i sigurno će biti vaši prvi pomoćnici u kuhinji.
Komentari