Pečurke Lisičarke su svima poznate pečurke i mogu se koristiti u razne kulinarske svrhe. Nalaze se u četinarskim i listopadnim šumama, a ponekad i među žbunjem i mahovinom, ali uvek oko drveća. Osim zime, možete ih sresti tokom cele godine.
Pored svog vrhunskog ukusa, pečurke lisičarke su poznate i po lakom skladištenju. U narednim redovima ćemo vam pokazati kako to možete postići.
Zamrzavanje lisičarke kuvane na pari
Veoma jednostavan način za zamrzavanje lisičarki je da ih prethodno skuvate na pari. Na ovaj način, izgubiće minimalnu količinu svojih korisnih hranljivih materija, zadržati teksturu i smanjiti zapreminu kako bi u potpunosti iskoristili prostor u vašem zamrzivaču. Neki će vas ubediti da prethodno operete pečurke, dok će vam drugi savetovati da jednostavno temeljno očistite svaku prljavštinu sa njih četkom, sa idejom da sačuvate njihov autentični ukus. To je stvar ličnog izbora. Izaberite samo zdrave pečurke, ostavite ih da se kuvaju na pari oko 10-15 minuta, sačekajte da se ohlade, osušite, isecite po potrebi, čuvajte u odgovarajućim kesama/kutijama i stavite u zamrzivač.
Zamrzavanje lisičarki dinstanih na maslacu

Samo one pečurke koje su zdrave i nemaju znake oštećenja su pogodne za zamrzavanje. Potopite ih u vodu oko 10 minuta da biste uklonili sve tragove zemlje i trave, a zatim ih dobro operite pod mlazom vode. Ostavite ih oko pola sata da se ocede i raširite ih na kuhinjskom papiru da se dodatno osuše. Istopite komad maslaca u tiganju i propržite ih nekoliko minuta. Ponovo ih stavite na kuhinjski ubrus da biste uklonili višak masnoće.
Sačekajte da se lisičarke ohlade i isecite ih na komade kako ne bi zauzimale prostor u vašem zamrzivaču i kako bi odgovarale vašim kasnijim kulinarskim željama. Isečene pečurke isecite na porcije na osnovu toga šta planirate da kuvate sa njima i prebacite ih u kutije ili kese pogodne za zamrzavanje. Zatim ih jednostavno „pošaljite“ u zamrzivač, ne zaboravite da kutije/koverte označite šta se u njima nalazi, približnu količinu i datum zamrzavanja. Možete konzumirati pečurke pripremljene na ovaj način do 3-4 meseca nakon zamrzavanja.
Sterilizacija tegli sa lisičarkama

Ponovo, važno je da pečurke budu dobro očišćene. Da biste sterilizovali pečurke, potrebno ih je kratko blanširati u ključaloj slanoj vodi u koju ste dodali i sok od limuna (oko 5 g na 1 litar vode). Prelijte pečurke hladnom vodom, operite ih i ostavite u cediljci da se ocede. Po želji, isecite ih na komade kako ne bi zauzimale puno prostora u teglama u koje ćete ih stavljati. Napravite rasol tako što ćete u 1 litar vode dodati 5 g soka od limuna (služi kao konzervans) i 20 g soli, pa dovesti do ključanja. Nakon što ste stavili pečurke u tegle, prelijte ih vrućim rasolom do vrha, zatvorite ih i sterilišite oko sat vremena. Po želji, između redova pečuraka možete dodati i začine po izboru.
Sušenje lisičarki
Sušenje bilo kojih pečuraka je veoma dobar način za njihovo konzerviranje. Najbolje je to uraditi pomoću dehidratora, ali možete koristiti i običnu rernu. Podesite režim pečenja na 40-60 stepeni i ostavite isečene pečurke da se osuše sa poluotvorenim vratima rerne oko 4 sata. Kada budu spremne, ostavite ih još oko 2-3 dana na provetrenom mestu dok se lisičarke potpuno ne osuše i čuvajte ih u papirnim kesama.
Pogledajte još koliko dugo pečurke traju u frižideru i saznajte da li se pečurke mogu zamrznuti.
Komentari