Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Sosevi za roštilj

Sosevi za roštilj

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Šnicle na roštilju

Roštilj nije samo pripremanje mesa na roštilju ili povrća na roštilju, to je pravi ritual i upravo zbog toga ga ljudi širom sveta vole. Bez pravog sosa roštilj nije potpun.

Uz soseve možete da jedete i meso potopljeno u posudi sa aromatičnom mešavinom da bude sočnije, kao i da premažete komade mesa dok ih pečete. Međutim, to treba učiniti na samom kraju pečenja.

Možete i sami da izmislite sos za roštilj, a možete i iskoristiti recepte nekih od najpopularnijih soseva pogodnih za različite vrste mesa.

Sos za šnicle

Klasični paradajz sos za roštilj

Pravi se od 250 mililitara kečapa ili 4 kašike paradajz paste, 200 grama mlevenog paradajza, pola glavice seckanog crnog luka, 2 kašike smeđeg šećera, 2 kašike sirćeta, 2 kašike ulja ili maslinovog ulja, 3 čena belog luka, 1 kašičice senfa, 1 kašičice aleve paprike.

Luk iseći i pržiti do providnosti na ulju ili maslinovom ulju. Dodajte sve ostale sastojke, dobro promešajte i dinstajte dvadesetak minuta.

Klasični paradajz sos za rebarca se pravi od 2 kašičice kečapa, četvrtine šolje smeđeg šećera, pola sitno iseckanog luka, 2 kašike ulja ili maslinovog ulja, 2 kašike vode, 3 čena belog luka, 1 kašika jabukovog sirćeta, 1 kašika senfa, pola kašičice ljute aleve paprike, so i biber po ukusu.

Sitno seckani crni luk pomeša se sa vodom i izgnječi u pire, stavi u šerpu i zagreva na srednjoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, dinstajte tri minuta i dodajte ostale sastojke. Promešajte i kuvajte petnaest minuta.

Klasični roštilj sos sa senfom

Priprema se od 1 kašičice senfa, pola šolje sirćeta, najbolje balzamiko, četvrtine šolje smeđeg šećera, 1 kašike soka od limuna, 1 kašičice crog bibera. Pomešajte sve sastojke i kuvajte na laganoj vatri pola sata. Ovaj sos je veoma pogodan za svinjetinu.

Glazura za rebarca

Glazura za rebarca

Ova glazura se pravi od 1 šolje viskija, 1 šolje kečapa, 1/2 šolje smeđeg šećera, 1/4 šolje sirćeta, 1 kašike soka od limuna, 2 kašičice soja sosa, 3 čena belog luka, 1/2 kašičica senfa, so i biber po ukusu.

Svi sastojci se mešaju u šerpi, mešaju i krčkaju dvadeset minuta. Kada se ohladi, stavite u frižider tri dana.

Pored navedenih soseva za roštilj, pogledajte i kako da sami napravite:

- Memfis sos za roštilj;

- Slatki roštilj sos;

- i Grejvi sos.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest