Sosevi za ćufte

Maria SimovaMaria Simova
Autor
219
Sosevi za ćufte

Ćufte su omiljena hrana kako malima, tako i odraslima. Da bi bile ukusne, one treba da budu napravljene od kvalitetnog mlevenog mesa i da su začinjene odgovarajućim začinima za ćufte. Takođe, od velikog značaja je i sam sos. U ovom članku vam predlažemo nekoliko ukusnih ideja za sosove koji idu uz ćufe i koji će vas ostaviti bez reči.

Ljuti sos sa sokom od pomorandže

Potrebni sastojci: 1/5 šolje kečapa, sok od 1 pomorandže, 1/4 kašičice ljute aleve paprike, 2 kašike soja sosa, 2 kašike senfa, 2 kašike jabukovog sirćeta, 2 kašike kukuruznog skroba, 2 kašike šećera.

Način pripreme: Pomešajte sok od pomorandže, skrob i jabukovo sirće, mešajte dok se šećer ne otopi. Posebno pomešajte kečap, soja sos, alevu papriku i senf. Stavite sve u tiganj sa debljim dnom. Neka se krčka na umerenoj temperaturi, a vi sve vreme mešajte. Nakon 5 minuta ili kad se sos zgusne, sklonite ga sa vatre. Dobijenom sosu možete dodati i rendanu koru pomorandže, pa ćete dobiti veoma ukusan slatko-kiseli sos sa citrusnom aromom.

Klasični beli sos

Beli sos za ćufte

Potrebni sastojci: 1 kašika brašna, 1/5 kašike maslaca, 2 - 3 kašike bujona

Način pripreme: Pomešajte maslac sa brašnom, stavite u tiganj i zagrejte. Mešajte, dok brašno ne dobije žutu boju. Kombinujte ovu smesu sa pilećim bujonom ili onim od povrća, mešajte špatulom, dok ne dobijete željenu gustinu. Poslužite sa ćuftama.

Sos sa kiselom pavlakom

Potrebni sastojci: 1/5 šolje kisele pavlake, 1 kašika maslaca, 1 kašika brašna, 1 kašika bujona, so - po želji

Način pripreme: Brašno malo propržite sa maslacem, razredite ga vrućim pilećim bujonom ili bujonom od povrća. Dodajte pavlaku, pa neka se sve krčka na tihoj vatri oko 10 minuta. Dobijeni sos procedite, po želji posolite i njime prelijte ćufte.

Sos od pavlake sa lukom

Ćufte u belom sosu

Potrebni sastojci: 1/5 šolje kisele pavlake, 1 i 1/2 kašika maslaca, 1 kašika brašna, 1 kašika bujona, 1 glavica luka, 1/5 kašika ljutog sosa, so po želji

Način pripreme: Propržite brašno sa maslacem, proredite ga pilećim bujonom ili onim od povrća. Dodajte kiselu pavlaku i kuvajte sos na tihoj vatri oko 8 minuta. Posebno propržite sitno iseckan luk i dodajte ga sosu, pa promešajte. Sklonite dobijeni sos sa vatre i posolite po želji, dodajte i ljuti sos. Poslužite sa ćuftama.

Sos od pečuraka

Sosevi

Potrebni sastojci: 1.5 kašika kisele pavlake, 250 - 300 g svežih pečuraka, 1 glavica luka, 1 kašika brašna, ulje, so, biber

Način pripreme: Pripremite dva tiganja. U jednom propržite pečurke, koje ste prethodno iseckali na tanke listiće, a u drugom - iseckan luk. Pomešajte sadržaje iz oba tiganja, dodajte brašno i pržite dok ne poprimi zlatnu boju.Dodajte pavlaku, posolite i dodajte začine po želji. Ostavite neka se krčka na tihoj vatri nekoliko minuta, a zatim sklonite. Dobijeni sos stavite u blender, tako da dobijete glatku smesu, pa zatim prelijte ćufte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni