Za pečeno meso je dobro da spremimo i neki sos, kako ono ne bilo previše suvo. Izabrali smo 3 različita recepta za soseve, koji odlično idu uz pečeno meso.
Prvi recept je za sos s pečurkama, koji je odličan za pečeno svinjsko meso, ali ako hoćete, možete ga kombinovati i sa drugim vrstama mesa. Da ga napravite, potrebni su vam sledeće namirnice:
Sos sa pečurkama
Potrebni sastojci: 400 g pečuraka, 50 g maslaca, 2 kašike brašna, 120 ml svežeg mleka, mleveni biber, so, majčina dušica.
Način pripreme: pečurke sitno iseckajte, pa ih zatim prodinstajte u maslacu. Kada otpuste tečnost, ostavite da ona ispari, pa zatim dodajte brašno i promešajte.
Pržite sve to 2 minuta, pa kad promeni boju, polako sipajte sveže mleko, dok sos ne dobije željenu gustinu. Na kraju posolite i dodajte prstohvat majčine dušice i biber po želji.
Naš sledeći predlog je dobar za meso sa roštilja - to može biti svinjsko ili pileće. Sitno iseckajte glavicu luka i stavite je, zajedno sa iseckanim belim lukom, da se proprži. Kada dobije zlatnu boju, dodajte oko 200 g soka od paradajza i sitno iseckanu zelenu papriku.
Kada sok od paradajza promeni boju, vreme je da se sos zgusne, pa dodajte kašiku brašna, koju ste prethodno razmutili u istu količinu vode.
Začini, koje možete dodati so, biber i malo čubra. Nakon toga dodajte oko 80 - 100 g vode i ostavite da se sos kuva, dok ne postane dovoljno gust za prelivanje mesa. Po želji, možete dodati i iseckan peršun.
Naš poslednji predlog je sa pavlakom i lukom, pa evo i recepta:
Sos od pavlake za pečeno meso
Potrebni sastojci: 4 glavice luka, 350 g kisele pavlake, 2-3 kašike brašna, 1 šolja svežeg mleka i 80 g maslaca, mleveni biber i so po želji.
Način pripreme: luk isecite na kolutiće, prelijte ga hladnom vodom - zatim stavite na ringlu da proključa, pa kad aomekša, sklonite ga sa vatre i ocedite. Luk stavite da se roprži sa zagrejanim maslacem.
Nakon toga dodajte brašno i kada promeni boju, prelijte pavlakom i svežim mlekom. Neka se smesa krčka pola sata. Na kraju dodajte so i biber. Po želji, možete procediti smesu i servirajte sos bez luka, ali neka bude topao.
Komentari