Roštilj je svačija slabost kada je u pitanju lepo vreme i kuvanje na otvorenom. Baštenska zabava ili odmor u kući ili vikendici u prirodi postaju donekle potpuni kada uveče muškarci počnu da pale roštilj.
Na roštilju možete da spremite toliko ukusnih stvari - od sočnih šnicli sa roštilja, do kobasica i ćuftica, pa čak i mariniranog krompira. Međutim, za sve je krajnji rezultat najbolji ako se kombinuju sa odgovarajućim sosevima.
Neki od najpopularnijih soseva za roštilj se prave od osnove paradajz sosa. Skoro svi sadrže uobičajene so i biber, kao i beli luk u prahu. Tokom letnje sezone neizostavni su i zeleni začini.
Slatko-ljuti sosevi za roštilj takođe su omiljeni mnogima. Uobičajeni sastojci u njima su med, smeđi šećer, Tabasko sos ili mlevene crvene ljute papričice.
Klasični roštilj sos
Potrebni sastojci: 4 velika crna luka, seckana, 3 kašike ulja, 700 g paradajz pirea, 1 kg paradajza iz konzerve sa sokom, 2 1/2 šolje sirćeta, 4 kašike smeđeg šećera, 4 kašike običnog šećera, 2 kašike soli, 2 kašike sveže mlevenog bibera, 2 kašike ljute tucane ili aleve paprike, 2 kašike čilija u prahu, 1 šolja soka od pomorandže, 8 kašika Dižon senfa.
Način pripreme: Propržite luk u velikom tiganju sa debelim dnom na malo ulja dok ne porumeni – oko 7-10 minuta. Preostali proizvodi se dodaju. Kada sos proključa, smanjite vatru i ostavite da se krčka oko 4 sata. Gotova smesa se ispasira u pire.
Gotovi sos se može čuvati u frižideru do 2 nedelje nakon pripreme.
Roštilj sos
Potrebni sastojci: 1/2 kašičice soli, 4 g mlevenog bibera, 4 čena starog belog luka, 10 ml soka od limuna, 50 g luka, 100 g šećera, 400 ml kečapa, 2 kašičice Vorčersteršir sos, 100 g smeđeg šećera, 100 ml jabukovog sirćeta
Način pripreme: Crni i beli luk iseckajte. Svi sastojci se promešaju u 200 ml vode. Možete im dodati 1 kašičicu mlevenog semena slačice. Smesu kuvajte oko sat i 15 minuta na laganoj vatri, povremeno mešajući. Dobijena smesa se sipa u tegle. Kada se ohladi, stavite sos u frižider.
Balzamiko roštilj sos
Potrebni proizvodi: 1 kašičica balzamiko sirćeta, 1 šolja kečapa, 1/2 šolje smeđeg šećera, 1 čen belog luka, zgnječen, 1 kašika senfa, 1 kašika Vorčesteršir sosa, so i biber po ukusu
Način pripreme: Pomešajte sve sastojke i stavite na srednju vatru. Ostavite da se krčka na šporetu 15-20 minuta dok se ne smanji na pola.
Probajte još:
- Tradicionalni roštilj sos;
- Marinade za piletinu na roštilju;
- Teksaški roštilj.
Pročitajte i kako da pripremite roštilj u dvorištu.
Komentari