Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Evo koliko su ustvari šargarepe zdrave

Evo koliko su ustvari šargarepe zdrave

Maria SimovaMaria Simova
Autor
222
Grickanje šargarepe

Šargarepa, poznata još i kao zečiji krompir, sastojak mladosti, kralj lepote, pa čak i poslastica patuljaka. Ovo povrće je nezameljiv izvor antioksidanasa, mineralnih sastojaka i elemenata.

U sastav je uključeno oko 30 sastojaka koji su potrebni za naš organizam. Karoten je možda najpoznatiji od njih. Žuto-narandžasta boja se ne nalazi samo u plodu, nego u u stablu i korenu šargarepe. Ona poboljšava funkciju pluća, normalizuje metabolizam i ima pozitivan efekat na mentalni i fizički razvoj.

Glavna vrednost karotina je poboljšanje vida. Ne očekujte čudo – nerealno je ispraviti kratkovidost uz pomoć šargarepe, ali je važno redovno unositi korisne mikronutrijente za oči. Prema naučnicima, oni koji redovno jedu šargarepu smanjuju rizik od katarakte za 40%. Osim karotina, ovo povrće sadrži fitoen, fitofluen i likopen – antioksidanse koji ublažavaju stres, štite kožu od uticaja slobodnih radikala, usporavaju proces starenja i poboljšavaju stanje kose. Zato, kada ste tužni, nemojte uzeti čokoladu, nego grickajte šargarepu!

U svežem obliku šargarepa štiti desni, sprečava stvaranje masti i pomaže u brobi protiv avitaminoze.

Koliko je korisna kuvana šargarepa?

Pomažu kod disbakterioze. Šargarepa može pomoći u rešavanju nekih intimnih problema – efikasno se bori protiv kandidijaze i poboljšava laktaciju kod dojilja.

U malim količinama šargarepa sadrži i pantotensku i askorbinsku kiselinu, masna i eterična ulja, vitamine iz grupe B, magnezijum, kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, sumpor i cink. Vi ustvari dobijate mnogo važnih vitamina od konzumiranja šargarepe, a da ne štetite vašem izgledu (ima 32 kalorije u 100 g šargarepe).

Šargarepe i ćuftice

Budite pažljivi! Šargarepa ima malo kontaindikacija, ali oni zaista postoje. Trudnice treba da ih jedu na prazan stomak i to ne više od 2 komada dnevno. U protivnom beta-karoten se pretvara u vitamin A, i može oštetiti plod. Ne preporučuje se kod bolesti odrgana za varenje.

Nezavisno od činjenice da je šargarepa dijetetski proizvod, ona sadrži mnogo šećera: glukozu, skrob, pektin itd. Evo zašto se ne preporučuje konzumiranje hrskave šargarepe u večernjim časovima.

Ako ne volite mnogo konzumiranje sveže šargarepe, oslonite se na omiljene recepte za tortu od šargarepe, krem supu od šargarepe ili ovaj odličan kolač od šargarepe.

Pogledajte takođe zašto treba da pijete više soka od šargarepe i naučite kako da čuvate šargarepu pravilno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest