Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Avdika - lekovita svojsta i sastav

Avdika - lekovita svojsta i sastav

DesislavaDesislava
Početnik
671
Avdika

Avdika koja je sestra bliznakinja zove, je biljka sa brojnim terapeutskim svojstvima, koja može da se koristi za lečenje i kao preventiva kod velikog broja oboljenja. Naziva se još i apta, aptovina, burjan, smrdljiva bazga, smrdljiva zova.

Avdika je višegodišnja biljka. Listovi su joj nazubljeni, a cvetovi su beli, prijatnog mirisa. Njeni plodovi su mali, crni i sjajni, sa tri izdužena semena unutra. Biljka može da se nađe i u planinskim krajevima i u dolinama reka, gde sunčevi zraci ne osvetljavaju direktno.

Cvetovi se skupljaju, kad je više od dve trećine njih procvetalo, plodovi se skupljaju u jesen, kada su crni. Zelenkasti plod ne bi trebalo da se koristi za konzumaciju. Delovi ove biljke koji se koriste su cvetovi, plodovi i kora stabla.

Cvetovi sadrže glikozide, tanin, sapin, pektin, eterična ulja, vitamin C i mineralne soli. U plodovima - alkaloidi, karoten, tanin, organske kiseline i vitamini A, vitamin B i C. Listovi sadrže vitamin C, a kora je bogata taninom i valereničnom kiselinom. Sva ova jedinjena čine biljku dijuretikom, sredstvom sa laksativnim, protivupalnim i antiseptičkim svojstvima.

biljka avdika

Avdika je kao antivirusni stimulativni lek kod lečenja degenerativnih oboljenja, za prevenciju bolesti raka, za kontrolisanje dobroćudnih tumora. Tinktura od plodova avdike pomaže da se aktivira imuni sistem.

Avdika takođe pomaže u uništavanju glista. Voće i sok, koji se dobija od voće mogu da umire neuralgiju. Isto tako, ona je korisna u slučaju reumatizma, oboljenja disanjog sistema ili išijasa. Kora se preporučuje za upale bubrega - nefritisa i otoka. Čaj od cvetova pomaže za detoksikaciju organizma i preporučuje se za lečenje prehlade i bronhitisa.

Prema bugarskoj narodnoj medicini avdika može da se primenjuje kao sredstvo protiv gojaznosti, jer ima laksativna svojstva i sposobnost da izbacuje vodu iz ćelija. Koristi se u slučaju bubrežnih napada.

Ona eliminiše toksine iz organizma kroz urin, a isto i kroz znoj, jer se povećava aktivnost lučenja znojnih žlezdi. Isto tako povišava lučenje mlečnih žlezdi žena koje doje.

Čaj od avdike se koristi za čir na koži, ekceme, opekotine, otoke i koprivnjaču. Kao obloga pomaže u lečenju konjuktivitisa, otoka očnih kapaka, kao sredstvo za smanjenje upala, infekcija i lučenje sekreta.

Pažnja!

Ne preporučuje se konzumiranje avdike u velikim dozama. Ona može da stvori simptome trovanja, povraćanja, iritacije grla, stomačnih problema, otežanog disanja i grčeva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest