Kada je u pitanju hrana, suši je bolji izbor od pice, pržene piletine ili masnog donera. Ali da li je to zaista slučaj? Koliko je suši zdrav?
Prema rečima Lize Moskovic, osnivača kompanije The NY Nutrition Group, suši može brzo postati kalorijska bomba sa visokim sadržajem kalorija i masti. Jedna od sjajnih stvari kod sušija je to što je većina stvari koje jedemo sirova, tako da ne morate da brinete o dodatoj soli, ulju ili bilo čemu drugom, kaže Moskovic.
Prednost konzumiranja sušija je to što možemo da biramo šta jedemo. Lako možemo izbeći sastojke sa visokim sadržajem kalorija birajući povrće poput špargle, krastavaca ili slatkog krompira, zajedno sa zdravim mastima poput avokada.
Ali istina je da je najzdravija stvar kod sušija riba! Kada naručite losos ili tunu, dobićete omega-3 masne kiseline, koje su povezane sa mnogim zdravstvenim koristima, posebno kada je u pitanju zdravlje srca. I mnoga istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline pomažu u snižavanju pritiska, holesterola i upala (poznatog prekursora srčanih bolesti).
Pazite na sosove

Dodatni prelivi poput pikantnog majoneza, tempure ili dodatnog avokada dodaju dodatne kalorije i masti. Takođe treba biti oprezan sa soja sosom, jer je izuzetno slan, savetuje Moskovic. A konzumiranje previše natrijuma može podići pritisak, čime se povećava rizik od srčanih bolesti.
Pazite i na pirinač
Pirinač je jedan od najvećih razloga zašto treba biti oprezan sa sušijem. Suši može da sadrži ekvivalent pune šolje pirinča, ili oko 200 kalorija i 45 grama ugljenih hidrata, kaže Moskovic. Zato to uravnotežite izbegavanjem sušija uveče.
Svaki japanski restoran ima mešanu zelenu salatu, podseća nas stručnjak. Postoji i salata od morskih algi, koja je puna antioksidanata; i miso supu, koja je zaista dobar izvor probiotika, koji su dobri za zdravlje i varenje, dodaje Moskovic.
Takođe pogledajte kako da napravite đumbir za suši i naučite kako se priprema pirinač za suši.
Komentari