Čorba od ribe ili riblja čorba – kako god da kažete, svi odmah znaju da je reč o neverovatnom bujonu sa ukusom morskih plodova.
Naravno, riblja čorba se pravi i od rečne ribe, pa čak i da niste neka vrsna domaćica, svakako ćete se snaći u njenoj pripremi, jer se ova čorba sprema zaista lako i garantovano je uvek odličnog ukusa.
Međutim, riblja čorba često iziskuje poseban način kuvanja. Dobar bujon se dobija od svih vrsta riba – oslića, šarana, pastrmke, glavoča, bakalara, smuđa, ali prava magija ukusne riblje čorbe nastaje samo kada iskombinujete pojedine vrste riba.
Ako želite da spremite riblju čorbu čiji će se miris i ukus pamtiti, obavezno neka to bude kombinacija glavoča i iverka ili neke druge morske ribe. Slobodno eksperimentišite ukusima i raznim kombinacijama i budite sigurni da nećete razočarati vaše bližnje.
Povrće koje se može staviti u čorbu, takođe može biti različito – znamo da su osnovni sastojci luk, šargarepa, krompir i paradajz, a pored njih možete dodati bilo koje povrće. Paprika, paradajz-paprike, pa čak i tikvice ili malo kupusa sigurno neće biti na odmet.
Važno je samo da ih iseckate i propržite sa nekoliko kašičica bujona u kome se kuvala riba. Ako hoćete da vam čorba bude posna, skuvajte ribu, sklonite kosti, a u bujon stavite povrće.
Kada povrće omekša, dodajte očišćenu i iseckanu ribu ili komade, malo ulja i sitno iseckan paradajz. Na kraju začinite i neka jedan od začina vaše riblje čorbe bude nezaobilazni selen.
To je drugo osnovno pravilo ukusne riblje čorbe. Po želji možete dodati i koren celera. Drugi obavezni začini su so, biber (mleven ili u zrnu), peršun, origano, a što da ne i majčina dušica.
Da li će čorba biti sa zaprškom ili bez, to je vaš izbor. Zaprška se pravi od jednog jajeta i kiselog mleka. A ako će vaša čorba biti bez zaprške, onda joj samo dodajte 2 – 3 kašičice krompir pirea u prahu.
Na kraju, kako bi imala još bolji ukus, dodajte malo limunovog soka. Po receptima naših baka, ako, pre nego što se čorba u potpunosti skuva, dodate jedan komadić uglja ( koji se posle vadi), riblja čorba će poprimiti ukus dima.
Komentari