Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajna ukusne bugarske musake

Tajna ukusne bugarske musake

Kremena RikovaKremena Rikova
Početnik
28
Savršena musaka

Musaka je tradicionalno balkansko jelo. Može se naći i u susednim zemljama, Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, Srbiji. Tamo su varijacije musake različite - postoji grčka musaka sa tikvicama, patlidžanom.

U Bugarskoj musaka se tradicionalno priprema od mlevenog mesa i krompira. Ali kako da napravite idealnu musaku? Zašto kažu da ako jedna žena ne zna da napravi musaku, ne može da se uda. Tako da počnite i učite kako se pravi musaka ako želite da se udate devojke.

Evo koja je tajna ukusne musake:

Preliv za musaku

Svi dobro znamo da bi jedna musaka bila lepa, treba joj odličan preliv. To je jedan od najtežih delova u receptu za musaku. I po rečima kuvara bugarskoj bivšeg predsednika Todora Živkova - poznati baj Dančo, tajna se krije u prelivu.

Evo ga baj Dančov recept za musaku:

Potrebni sastojci:

mleveno meso, ulje, 1 glavica luka, 700 g krompira, 6 paradajza, 50 g kačkavalja, aleva paprika, 300 g svežeg mleka, 1 supena kašika bešamela, biber, peršun, so.

Način pripreme:

Musaka s paradajzom

Dinstajte sitno iseckan luk, malo paradajza u polovini masnoće. Dinstajte dugo vremena dok ne ostane na masti. Nakon toga dodajte u njih mleveno meso, biber, alevu papriku, sitno iseckan peršun, malo vode i so. Promešajte lepo i ponovo dinstajte dok ne ostane samo na masti.

Oljuštite krompir, operite i isecite na krugove ili kockice, po želji. U odgovarajući pleh poređajte krugove paradajza, a preko krugove krimpira, gledajte da budu zbijeni jedan do drugog. Odozgo stavite mleveno meso, nakon toga ponovo kormpir sa paradajzom.

Sve prelijte vodom i stavite da se peče u rerni. Kad musaka bude gotova, prelijte dobro poznatom smesom od jaja, svežeg mleka, brašna i soli. Odozgo pospite rendanim kačkavaljem i vratite jelo u rernu da se peče.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni