Škembe čorba je tajna za istreznjavanje. Svako ko je probao ovu metodu protiv mamurkluka je to priznao jednom za svagda. Škembe čorba je idealan način da se otreznite nakon teške noći. Ali osim toga je veoma ukusna i hranjiva. Ali, da li znate kako se priprema? Otkrićemo vam nekoliko tajni o škembe čorbi.
Ako potražite na internetu recepte za škembe čorbu, prvo ćete videti nešto što treba da napravite da biste mogli pripremiti ukusnu čorbu, a to je dobar škembić. KOliko god je proizvod kvalitetan, najvažnije je da ga očistite i dobro operete. To je prva i najvanižnija tajna ukusne škembe čorbe. Tako će sos ostati bistar, čist i veoma prijatan. Potrebno je da ostavite škembe da stoji u vodi neko vreme. Lepo je ostavite da stoji bar sat-sva, ali ako imate više vremena možete ga ostaviti na dan u vodi. Da biste ga dobro očistili, možete ga sastrugati nožem ispod jakog mlaza vode, veoma oštrim nožem.
Sledeća tajna škembe čorbe je kuvanje. Treba da se kuva bar 4 sata i to na tihoj vatri. Da bi bila sočna i veoma ukusna, svkuvajte ga u svežem mleku. Tako će ostati krehka i delikatnog ukusa. Ako nemate toliko vremena možete kuvati u ekspres [loncu] i tako će vam oduzeti ne više od pola sata.
Druga veoma važna tajna je da ne stavljate so prilikom kuvanja. Isto kao i kod kuvanja pasulja i sočiva, ni u kom slučaju ne treba da dodajete so prilikom kuvanja škembića, zato što nećete moći dugo da ga skuvate
Da bi škembić bio ukusan, potrebna vam je dobra zaprška. Zato vam treba bujon, možete ga napraviti od vode u kojoj ste prethodno kuvali škembiće, procedite pažljivo i uporno. Zapržite ga i eto vam bujona za vašu škembe čorbu. Dodajte 5 supenih kašika brašna, u njih dodajte 3 jajeta, dobro umućena i mešajte dok ne dobijete glatku kašu. Tajna je da stavite 4 žumanca umesto celih jaja.
Zapržite i razredite sa malo toplog bujona dok se ne ugreje, nakon toga sipajte u šerpu. Mešajte energično. Dodajte iseckan ili isečen škembić i ostavite ponovo da provri. Za zgušćavanje možete dodati kiselo mleko. Ostaje da servirate sa posebno iseckanim ili samlevenim belim lukom, pomešanim sa sirćerom i u drugu posudu sipajte ljutu alevu papriku ili ukrasite sa strane zelenom paprikom.
Komentari