Čorba sa ćufticama - omiljeno jelo mladih i starih! Ko ne voli čorbu sa ćufticama? Sa zadovoljstvom je jedu i deca u vrtićima i odrasli.
Omiljena, tradicionalna čorba sa ćufticama, koja je prisutna na meniju svakog domaćinstva.
Postoji i mnogo raznih recepata za čorbu sa ćufticama, ali da biste zablistali kulinarskim umećem u njenoj pripremi, potrebno je da se pridržavate nekih malih pravila. Evo tajni ukusne čorbe sa ćufticama:
1. Mleveno meso mora biti mešavina govedine i svinjetine;
2. U mleveno meso (oko 250 g) dodati šaku pirinča, veoma sitno seckanog luka, so, biber, kumin, čubar;
3. Oblikujte ćuftice za čorbu kako želite, ali ja lično mislim da ne bi trebalo da budu premale da ne biste morali da ih tražite u čorbi. Dobro je da imaju veličinu manjeg oraha ili lešnika;
4. Što više povrća, to je čorba ukusnija. Možete staviti luk, šargarepu, krompir, zelenu i crvenu papriku;
5. Neki više vole da stavljaju rezance u čorbu sa ćufticama, ali za klasičnu pripremu je pirinač obavezan sastojak. Dodajte ga 20 minuta pre nego što uklonite čorbu sa vatre.
6. Nakon što prokuvate čorbu, napravite kuvanu zapršku. Daje gustinu i prijatan ukus.
7. Na kraju, po želji, propržite jednu šargarepu i dodajte zapršku u čorbu. Dobija se lepa narandžasta boja.
Evo savršenog recepta za čorbu sa ćufticama:
Neophodni proizvodi: mleveno meso - 250 g mešavina, pirinač - 1/2 šoljice za kafu, luk - 1 komad, šargarepa - 2 komada, crvena paprika - 1 komad, zelena paprika - 1 komad, belance - 1 komad, bujon od povrća - 2-3 kocke, ulje, so, biber, kumin, čubar, peršun, brašno - za uvaljivanje loptica.
Za zapršku: kiselo mleko - 200 g, brašno - 2 kašike, žumance - 2 komada.
Način pripreme: Mleveno meso umesite sa šakom pirinča, začinima i belancetom i ostavite ga da odstoji u frižideru oko sat vremena. Svrha je da apsorbuje aromu začina. Ako nije začinjeno, treba i da ga posolite.
Voda se stavi na šporet da provri i dodaje se ulje, kao i sitno seckani luk i rendana šargarepa. Pustite da se kuva 10-15 minuta pa dodajte paprike iseckane na kockice, krompir i oblikovane i uvaljane u brašno ćuftice.
Možete dodati 2-3 kocke bujona od povrća ili ih zameniti solju. Začini su obavezni - čubar, aleva paprika i biber. Pirinač se kuva ne više od 20 minuta, tako da ga možete dodati ubrzo nakon što spustite ćuftice.
Nakon što se proizvodi skuvaju, možete zgusnuti čorbu kuvanom zaprškom. Kiselo mleko, žumanca i brašno se mešaju dok se ne dobije homogena smesa i stavljaju se na šporet na tihu vatru. Stalno se meša. Kada smesa počne da stvara mehuriće, postepeno dodajte 2-3 kutlače bujona od čorbe i dobijenu smesu vratite u šerpu.
Na kraju možete propržiti rendanu šargarepu i dodati je u čorbu, a ona će joj dati zanimljivu blago narandžastu boju. Pospite sa puno peršuna i imaćete divnu, ukusnu i hranljivu čorbu sa ćufticama.
Pogledajte i koji začini su pogodni za čorba sa ćufticama ili probajte našu klasičnu čorba sa ćufticama za poznavaoce.
Komentari