Ako je kulinarstvo vaš novi hobi, ond asmo sigurni da ste nailazili na poteškoće prilikom pripremanja pirinča. Evo nekoliko ukusnih tajni pirinča:
1. Tajna: Kako da napravimo pirinač koji se ne lepi?
Za pirinač koji se lepi treba prethodno veoma dobro da ga operete. Tajna je da ga operete u hladnoj vodi baren 5 puta. Na taj način on će se izbistriti i uklonićete skrob iz njega. Možete da koristite đevđir kako bi vam bilo lakše dok ga perete.
2. Tajna: Kako brže da skuvamo pirinač?
Tajna brzog kuvanja pirinča jeste da ga prethodno potopite - gotovo kao i druge mahunarke kao što su pasulj ili sočivo. Pola sata pre kuvanja za pirinač je potpuno dovoljno. Tako ćete skratiti vreme njegove termičke obrade nakon toga.
3. Tajna: Kakve su proporcije kod kuvanja pirinča?
Klasika koju svako zna od babe ili od svoje majke je 1 prema 3 - ili na 1 šolju pirinča stavljate 3 šolje vode da biste ga skuvali.
Proporcije različitih vrsta pirinča:
za pirinač dugog zrna - 1 : 1.5-2;
za pirinač srednjeg zrna - 1 : 2-2.5;
za pirinač okruglastog zrna - 1 : 2.5-3;
za poparen - 1 : 2;
za smeđi pirinač - 1 : 2.5-3;
za divlji pirinač - 1 : 3-5.
4. Tajna: Nekoliko pravilna prilikom kuvanja pirinča
Ako ga kuvate u šerpi, prvo prokuvajte posoljenu vodu, a nakon toga sipajte pirinač. Odmah ga promešajte da se zrnaca ne bi zalepila za dno. Nakon toga sačekajte da jelo provri, smanjite vatru na minimum i poklopite šerpu poklopcem. Tokom procesa pripreme ne podižite poklopac - inače se pirinač sprema duže. Ako želite da se pirinač ne lepi, nemojte ga mešati (isključujemo prvo mešanje). U suprotnom slučaju, zrnca će se lopiti i odvajaće skrob.
Kada je gotov, skinite ga s vatre i ostavite da odstoji 10-15 minuta poklopljen. Ako je u gotovom pirinču ostala voda, prospite je ili prekrijte šerpu suvom krpom: ona će upiti višak vlage.
Ako kuvate pirinač u tepsiji (pile sa pirinčem, riba sa pirinčem, svinjetina sa pirinčem, posni pirinač, tradicionalnu paelju, ukusni pirinač sa tikvicama itd.), koristite onu prečnika 24 cm, dublju i po mogućstvu sa poklopcem (i aluminijumska folija bi dobro funkcionisala). Pirinač u njoj se kuva skoro na isti način, kao i u šerpi, sa izuzetkom jedne nijanse: zrnaca prethodno veoma kratko treba da se proprže na ulju.
Komentari