Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Sedam stvari za bacanje iz kuhinje

Sedam stvari za bacanje iz kuhinje

Jana G.Jana G.
Početnik
1795
Mikroorganizmi u kihinji

U kuhinji ima mnogo toga što sadrži bakterije. Dobro je znati nakon koliko vremena određena namirnica ili kuhinjski predmet treba da se bace.

Loše je da se hrana baca, ali ponekad to mora da se uradi da biste se sačuvali od bolesti. Za mnogo namirnica je lako reći kada treba da se baci. Ali šta kad su u pitanju jaja ili pica? Mogu da izgledaju dobro, ali da su već puni bakterija.

Kafa s mlekom na primer može da odstoji na sobnoj temperaturi sat vremena nakon čega možete da je sačuvate u frižideru ne više od dva sata. Posle toga treba da se baci.

Namirnice iz frižidera

Da bi ste znali da li su jaja sveža, potopite ih u posudu s hladnom vodom. Ako jaja padaju na dno, to znači da su sveža. Ako ipak isplivaju na površinu, to znači da su dosta stara i da nije preporučljivo da se koriste.

Čak i kada se čuvaju u frižideru namirnice na mogu da ostanu unutra preterano dugo i u njima počinju da se razvijaju bakterije. Jaja treba da se čuvaju u zatamnjenom delu frižidera.

Pokvarena hrana

Gotova pica, koja nije pojedena, može da ostane na sobnoj temperaturi dva sata. Nakon toga moće da se čuva u frižideru tri dana, ako je stavljena u plastičnu kutiju u kojoj su raspoređeni parčići.

Pire za bebe može u većini slučajeva da se čuva u frižideru 24 sata nakon otvaranja, nakon toga nije preporučljivo da se daje bebama.

Pica

Začine takođe treba baciti u nekom trenutku, jer gube aromu i ukus. Za začine u prahu rok za čuvanje je godinu dana, za cele začine kao što je muskatni oraščić je dve godine, a za korene kao što je đumbir - 3 godine. Dobro je da napišete datume kad ste stavili začine u kutije.

Sunđer za pranje sudova je pun svakakvih bakterija. Nakon dve nedelje već je spreman za bacanje. Da se sačuvate od bakterija za vreme korišćenja sunđera, isperite ga svaki dan s vrelom vodom koju ostavite da teče po njemu dva minuta.

Sedmo što treba da izbacite iz kuhinje su puknuti, oguljeni tanjiri i čaše, a isto tako i šerpe. Čak mala pukotina, ili oguljeni deo, osim što ugružava posudu, pretvara se u ulaz za najrazličitije vrste mikroba. Tako, koliko god da vam je žao za tanjirom, bacita ga odmah čim napukne ili se odlomi neki njegov deo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest