Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Recepti za kiseli kupus iz celog sveta

Recepti za kiseli kupus iz celog sveta

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
191
Kiseli kupus

Mali broj ljudi zna da je kiseli kupus kog volimo da spremamo na jesen zapravo nemački specijalitet. Iako u Nemačkoj od njega ne prave sarmice, oni ga koriste za apsolutno sve ostalo. Posebno je popularan recept za kolenicu sa kiselim kupusom. U Rusiji, kao i u mnogim azijskim zemljama, kiseli kupus je takođe popularan. Evo nekoliko recepata za kiseli kupus iz celog sveta:

Kiseli kupus u kaci na naš način

Potrebni sastojci: 30 kg kupusa, 400 g soli na 10 l vode, nekoliko kočanja kukuruza.

Način pripreme: Glavice kupusa se očiste, izvadi se njihov kočanj i na istom mestu se iseče krst debljine 3-4 cm. Glavice kupusa se stavljaju u kacu zajedno sa kukuruzom i zalivaju se vodom sa solju koje treba da bude 10 cm iznad kupusa. Nakon 4-5 dana počinje pretakanje koje se vrši otprilike 15-20 dana tokom dana. Kaca treba da bude u potpunosti pokrivena.

Kiseli kupus na nemački način

Kiseli kupus na nemački način

Potrebni sastojci: 10 kg kupus, 2 kg šargarepi, 1 glava celera, 1 vezica peršuna, 5 g kumina, nekoliko zrna crnog bibera i lovorov list

Način pripreme: Kupus i šargarepe se isecakju i usole se. Ređaju se u posebnu posudu koja se u Nemačkoj prodaje za pripremanje kiselog kušusa i između njih se stavljaju sitno iseckani začini. Nakon što se kupus fermentiše, stavlja se na hladno.

Kiseli kupus na ruski način

Kiseli kupus na poljski način

Potrebni sastojci: 5 kg kupusa bez kočanja, 2 kg jabuka, 1 kg šargarepe, 120 g soli, 3 g semena mirođije

Način pripreme: Kupus se iseče zajedno sa kočanjem, a jabuke i šargarepe se rendaju. Pomešaju se sa solju i mirođijom i stavljaju se u emajliranu, staklenu ili drvenu posudu. Zalivaju se vodom u kojoj su namočeni oguljeni i oprani krompiri i pritisakju se teškim predmetom. Tako pripremljen kiseli kupus se čuva na hladnom mestu.

Kiseli kupus na ruski način

Potrebni sastojci: 10 kg kupusa, 600 g šargarepe 1 kg crvene cvekle, 1 glavica celera, 1 kg malih jabuka, 200 g brusnica, 250 g soli

Način pripreme: Kupus se iseče na ivice, posoli se i ređa se gusto u teglice. Između njega se stavljaju iseckane jabuke, šargarepe, cvekla, borovnice i celer. Obavezno je da sve bude dobro pritisnuto kako bi se odstranio vazduh. Na kraju se ređaju lisotvi kupusa i svaka tegla se pritišće teškim predmetom. Tegle se čuvaju na hladnom mestu.

Ukusni predlozi sa kiselim kupusom: pasulj sa kiselim kupusom, neodoljive sarme sa kiselim kupusom, kapama, a zašto da ne i posni kiseli kupusom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest