Mali broj ljudi zna da je kiseli kupus kog volimo da spremamo na jesen zapravo nemački specijalitet. Iako u Nemačkoj od njega ne prave sarmice, oni ga koriste za apsolutno sve ostalo. Posebno je popularan recept za kolenicu sa kiselim kupusom. U Rusiji, kao i u mnogim azijskim zemljama, kiseli kupus je takođe popularan. Evo nekoliko recepata za kiseli kupus iz celog sveta:
Kiseli kupus u kaci na naš način
Potrebni sastojci: 30 kg kupusa, 400 g soli na 10 l vode, nekoliko kočanja kukuruza.
Način pripreme: Glavice kupusa se očiste, izvadi se njihov kočanj i na istom mestu se iseče krst debljine 3-4 cm. Glavice kupusa se stavljaju u kacu zajedno sa kukuruzom i zalivaju se vodom sa solju koje treba da bude 10 cm iznad kupusa. Nakon 4-5 dana počinje pretakanje koje se vrši otprilike 15-20 dana tokom dana. Kaca treba da bude u potpunosti pokrivena.
Kiseli kupus na nemački način
Potrebni sastojci: 10 kg kupus, 2 kg šargarepi, 1 glava celera, 1 vezica peršuna, 5 g kumina, nekoliko zrna crnog bibera i lovorov list
Način pripreme: Kupus i šargarepe se isecakju i usole se. Ređaju se u posebnu posudu koja se u Nemačkoj prodaje za pripremanje kiselog kušusa i između njih se stavljaju sitno iseckani začini. Nakon što se kupus fermentiše, stavlja se na hladno.
Kiseli kupus na poljski način
Potrebni sastojci: 5 kg kupusa bez kočanja, 2 kg jabuka, 1 kg šargarepe, 120 g soli, 3 g semena mirođije
Način pripreme: Kupus se iseče zajedno sa kočanjem, a jabuke i šargarepe se rendaju. Pomešaju se sa solju i mirođijom i stavljaju se u emajliranu, staklenu ili drvenu posudu. Zalivaju se vodom u kojoj su namočeni oguljeni i oprani krompiri i pritisakju se teškim predmetom. Tako pripremljen kiseli kupus se čuva na hladnom mestu.
Kiseli kupus na ruski način
Potrebni sastojci: 10 kg kupusa, 600 g šargarepe 1 kg crvene cvekle, 1 glavica celera, 1 kg malih jabuka, 200 g brusnica, 250 g soli
Način pripreme: Kupus se iseče na ivice, posoli se i ređa se gusto u teglice. Između njega se stavljaju iseckane jabuke, šargarepe, cvekla, borovnice i celer. Obavezno je da sve bude dobro pritisnuto kako bi se odstranio vazduh. Na kraju se ređaju lisotvi kupusa i svaka tegla se pritišće teškim predmetom. Tegle se čuvaju na hladnom mestu.
Ukusni predlozi sa kiselim kupusom: pasulj sa kiselim kupusom, neodoljive sarme sa kiselim kupusom, kapama, a zašto da ne i posni kiseli kupusom.
Komentari