Nacionalna kuhinja jedne države se oblikuje vekovima. Svaka od njih je pozajmljivala nešto odnekud. Ova raznolikost i mešanje ukusa proizašlo je iz samog kretanja i seobe naroda. Mnogi proizvodi su bili nepoznati, ali nakon otkrivanja novih zemalja i kontinenata uspešno su kultivisani i po drugim mestima.
Bugarska kuhinja ne pravi izuzetak zbog njenog položaja, godina dominacije i samog načina života. Čak i ako neko ospori nacionalnost nekih jela, mirno možemo da navedemo neka tipična jela koja su pripremale naše prabake.
Evo dvadeset najtipičnijih bugarskih jela:
1. Čorba od pasulja
Na prvo mesto ćemo staviti tradicionalnu čorbu od pasulja. U mnogim narodnim pričama smo slušali o loncu sa aromatičnom čorbom od pasulja. Čorba od pasulja se priprema od skuvanog pasulja, povrća i obavezno sa divljom nanom kao začinom.
2. Pogača od pšenice
Uvek pored čorbe od pasulja stoji i zlatasto ispečena pogača od pšenice. Ona je uvek na trpzi i predstavlja simbol povezan sa bugarskim tradicijama.
3. Kiselo mleko
Najamblematičnija namirnica u nacionalnoj kuhinji Bugara je kiselo mleko po kojem su poznati u gotovo celom svetu. Kiselo mleko je proizvod koji se dobija prilikom fermentacije mleka. Fermentacija je posledica dve bakterije - Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.
4. Tarator
Sa kiselim mlekom možemo da pripremimo drugo tradicionalno jelo - tarator. Tarator je vrsta hladne supe napravljene od kiselog mleka, vode, sitno iseckanog krastavca, mirođije, istucanog belog luka, ulja i soli.
5. Musaka
Drugo tipično jelo je naša tako voljena musaka. Pravi se od mlevenog mesa, krompira, luka, paradajza i preliva koji se peku u rerni.
6. Šopska salata
Za stolom Bugarin mora da ima i lepu svežu salatu uz jednu hladnu rakiju od kajsija - šopsku salatu napravljenu od svežeg paradajza, krastavaca, pečenih paprika, luka i posutu svežim peršunom i izrendanim sirom.
7. Sir na šopski način
Sa kravljim sirom se pravi sir na šopski način na kojem bi nam zavideo svaki ljubitelj dobre kuhinje. Brzo, lako i ukusno. Za nju su nam potrebni sir, jaja, paradajzi i kravlji maslac.
8. Sarme
Sarme su tradicionalno jelo koje se leti pravi od listova vinove loze, a zimi - od kiselog kupusa. Mogu da budu posne, samo sa pirinčem ili sa mesom ili mlevenim mesom.
9. Kapama
U mnogim regionima Bugarske za Božić (i ne samo za Božić) se pravi kapama. Tajna ukusne kapame je u kombinaciji kiselog kupusa sa različizim vrstama mesa. Najpoznatija je naravno Banska kapama.
10. Škembe čorba
U ovaj spisak mora obavezno da uđe škembe čorba napravljena od kuvane i sitno iseckane teletine ili svinjskog škembića u kombinaciji sa mnogo belog luka, sirćeta, ljute aleve paprike ili paprika.
11. Riblja čorba
Kao zemlja bogata vodenim izvorima naravno riba i riblja čorba su poštovane. Tradicionalna riblja čorba predstavlja bistru supu od nekoliko vrsta ribe i obavezno selena za aromu.
12. Kuvana teletina
Kuvana teletina je bistra supa od telećeg mesa, šargarepe, krompira i celera. Aromatičnu supu vole i mali i veliki.
13. Mešani roštilj
Omiljeno jelo svakog Bugarina koji poštuje sebe je Mešani roštilj. Ne postoji bugarski restoran u kojem se ne nude ogromne porcije koje se sastoje od pljeskavica ispečenih na roštilju, ćevapa i svinjske šnicle.
14. Ražanj
Iako poslednjih godina ređe jedemo jagnjetinu, jagnje na ražnju je tipično jelo za Đurđevdan. Tog dana se peče jagnjetina ili jaretina na žaru ili u prethodno zagrejanoj peći.
15. Jagnjeća sarma
Za Đurđevdan se pravi jagnjeća sarma. Osnovni sastojci od kojih se pravi su jagnjeće iznutrice, mladi luk i stari luk, selen, divlja nana, aleva paprika i crni biber, pirinač, brašno, kiselo mleko i jaja.
16. Punjene paprike
Punjene paprike - omiljene generacijama u bilo kojoj varijanti - sa pirinčem i mlevenim mesom, sa prazilukom, sa pečurkama i pirinčem, sa pasuljem, sa sirom.
17. Kavarma
Tipična za bugarsku kuhinju je Kavarma. Ovo je jelo pečeno u rerni, u đuvecima - meso svinjsko ili pileće, luk, čubar, paprike, biber, so.
18. Jaja na Panađurski način
Jaja na Panađurski način su tipično bugarski alaminut napravljen od tako popularnih poširanih jaja u mlečnom sosu od belog luka i prelivom od propržene aleve paprike.
19. Ljutenica
Ljutenica je najčešće korišten proizvod za pripremanje brzog doručka, a recept za nju se prenosi s kolena na koleno. Osnovni sastojci u njoj su crvene paprike i paradajz.
20. Bundevara
Bundevara drugo tipično bugarsko jelo je vrsta slatke pite sa nadevom od izrendane bundeve, šećera, cimeta i oraha eventualno.
Postoji mnogo jela koja mogu da se označe kao tipična. Neka od njih su skromna, druga praznična. Ako moraju da se uvrste u ovaj spisak, obavezno treba da se uvrste kurban čorba, supa sa ćuftama, mešana salata, ovčarska sala, đuveč, svinjetina sa kupusom, zeljanica, krompiruša, pita, mekike, mleko sa pirinčem i dr.
Komentari