Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»20 tipičnih jela iz bugarske kuhinje

20 tipičnih jela iz bugarske kuhinje

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
1714348
Pita sa sirom
Fotografija: Elena Stefanova Jordanova

Nacionalna kuhinja jedne države se oblikuje vekovima. Svaka od njih je pozajmljivala nešto odnekud. Ova raznolikost i mešanje ukusa proizašlo je iz samog kretanja i seobe naroda. Mnogi proizvodi su bili nepoznati, ali nakon otkrivanja novih zemalja i kontinenata uspešno su kultivisani i po drugim mestima.

Bugarska kuhinja ne pravi izuzetak zbog njenog položaja, godina dominacije i samog načina života. Čak i ako neko ospori nacionalnost nekih jela, mirno možemo da navedemo neka tipična jela koja su pripremale naše prabake.

Evo dvadeset najtipičnijih bugarskih jela:

1. Čorba od pasulja

Čorba od pasulja

Na prvo mesto ćemo staviti tradicionalnu čorbu od pasulja. U mnogim narodnim pričama smo slušali o loncu sa aromatičnom čorbom od pasulja. Čorba od pasulja se priprema od skuvanog pasulja, povrća i obavezno sa divljom nanom kao začinom.

2. Pogača od pšenice

Bogorodičina česnica

Uvek pored čorbe od pasulja stoji i zlatasto ispečena pogača od pšenice. Ona je uvek na trpzi i predstavlja simbol povezan sa bugarskim tradicijama.

3. Kiselo mleko

Kiselo mleko

Najamblematičnija namirnica u nacionalnoj kuhinji Bugara je kiselo mleko po kojem su poznati u gotovo celom svetu. Kiselo mleko je proizvod koji se dobija prilikom fermentacije mleka. Fermentacija je posledica dve bakterije - Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

4. Tarator

Tarator

Sa kiselim mlekom možemo da pripremimo drugo tradicionalno jelo - tarator. Tarator je vrsta hladne supe napravljene od kiselog mleka, vode, sitno iseckanog krastavca, mirođije, istucanog belog luka, ulja i soli.

5. Musaka

Musaka

Drugo tipično jelo je naša tako voljena musaka. Pravi se od mlevenog mesa, krompira, luka, paradajza i preliva koji se peku u rerni.

6. Šopska salata

Šopska salata

Za stolom Bugarin mora da ima i lepu svežu salatu uz jednu hladnu rakiju od kajsija - šopsku salatu napravljenu od svežeg paradajza, krastavaca, pečenih paprika, luka i posutu svežim peršunom i izrendanim sirom.

7. Sir na šopski način

Sir na šopski način

Sa kravljim sirom se pravi sir na šopski način na kojem bi nam zavideo svaki ljubitelj dobre kuhinje. Brzo, lako i ukusno. Za nju su nam potrebni sir, jaja, paradajzi i kravlji maslac.

8. Sarme

Sarmice

Sarme su tradicionalno jelo koje se leti pravi od listova vinove loze, a zimi - od kiselog kupusa. Mogu da budu posne, samo sa pirinčem ili sa mesom ili mlevenim mesom.

9. Kapama

Kapama u đuvečari

U mnogim regionima Bugarske za Božić (i ne samo za Božić) se pravi kapama. Tajna ukusne kapame je u kombinaciji kiselog kupusa sa različizim vrstama mesa. Najpoznatija je naravno Banska kapama.

10. Škembe čorba

Škembe čorba

U ovaj spisak mora obavezno da uđe škembe čorba napravljena od kuvane i sitno iseckane teletine ili svinjskog škembića u kombinaciji sa mnogo belog luka, sirćeta, ljute aleve paprike ili paprika.

11. Riblja čorba

Riblja čorba

Kao zemlja bogata vodenim izvorima naravno riba i riblja čorba su poštovane. Tradicionalna riblja čorba predstavlja bistru supu od nekoliko vrsta ribe i obavezno selena za aromu.

12. Kuvana teletina

Kuvana teletina

Kuvana teletina je bistra supa od telećeg mesa, šargarepe, krompira i celera. Aromatičnu supu vole i mali i veliki.

13. Mešani roštilj

Mešani roštilj

Omiljeno jelo svakog Bugarina koji poštuje sebe je Mešani roštilj. Ne postoji bugarski restoran u kojem se ne nude ogromne porcije koje se sastoje od pljeskavica ispečenih na roštilju, ćevapa i svinjske šnicle.

14. Ražanj

Ražanj

Iako poslednjih godina ređe jedemo jagnjetinu, jagnje na ražnju je tipično jelo za Đurđevdan. Tog dana se peče jagnjetina ili jaretina na žaru ili u prethodno zagrejanoj peći.

15. Jagnjeća sarma

Sarma od iznutrica

Za Đurđevdan se pravi jagnjeća sarma. Osnovni sastojci od kojih se pravi su jagnjeće iznutrice, mladi luk i stari luk, selen, divlja nana, aleva paprika i crni biber, pirinač, brašno, kiselo mleko i jaja.

16. Punjene paprike

Punjene paprike

Punjene paprike - omiljene generacijama u bilo kojoj varijanti - sa pirinčem i mlevenim mesom, sa prazilukom, sa pečurkama i pirinčem, sa pasuljem, sa sirom.

17. Kavarma

Kavarma

Tipična za bugarsku kuhinju je Kavarma. Ovo je jelo pečeno u rerni, u đuvecima - meso svinjsko ili pileće, luk, čubar, paprike, biber, so.

18. Jaja na Panađurski način

Jaja na panađurski način

Jaja na Panađurski način su tipično bugarski alaminut napravljen od tako popularnih poširanih jaja u mlečnom sosu od belog luka i prelivom od propržene aleve paprike.

19. Ljutenica

Ljutenica

Ljutenica je najčešće korišten proizvod za pripremanje brzog doručka, a recept za nju se prenosi s kolena na koleno. Osnovni sastojci u njoj su crvene paprike i paradajz.

20. Bundevara

Bundevara

Bundevara drugo tipično bugarsko jelo je vrsta slatke pite sa nadevom od izrendane bundeve, šećera, cimeta i oraha eventualno.

Postoji mnogo jela koja mogu da se označe kao tipična. Neka od njih su skromna, druga praznična. Ako moraju da se uvrste u ovaj spisak, obavezno treba da se uvrste kurban čorba, supa sa ćuftama, mešana salata, ovčarska sala, đuveč, svinjetina sa kupusom, zeljanica, krompiruša, pita, mekike, mleko sa pirinčem i dr.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest