Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto ne treba jesti voće uveče

Zašto ne treba jesti voće uveče

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
233
Jedenje voća

Nedavno istraživanje lekara specijalista je pokazalo koliko štetan može biti unos voća u večernjim satima. Koliko i da je u principu voće korisno, postoji realna opasnost ako se ne konzumira u umerenim količinama.

Voće je bogato šećerom. Veruje se da su jedan od glavnih uzroka masti u jetri. Fruktoza, ili voćni šećer, je opasan u velikim dozama. Veruje se da je on slatki otrov za naše telo. Stoga se ne preporučuje da se voće jede u velikim količinama, posebno u večernjim satima.

U svakodnevnom meniju treba da obratimo pažnju i na još nekoliko faktora. Ručak, na primer, ne bi trebao da bude obilan. Dobro je jesti orašasto voće, kao što su orasi, bademi i lešnici, kao i po jedno voće - pomorandžu ili mandarinu.

Zdravlje jabuke

Konzumiranje ceđenog soka od nekoliko voćki se takođe ne preporučuje. Glikemijski teret vrlo brzo ulazi u krvotok i podiže nivo šećera u njoj.

Jabuke

Donedavno se smatralo da unos više svežeg voća ili soka snižava krvni pritisak. Međutim danas, ne samo da nije uspostavljen princip koji pordžava ovu tezu, već naprotiv - povećani unos voća zapravo povišava krvni pritisak, iako je promena jedva primetna.

U principu, voće treba jesti pre obroka, što ne dozvoljava da se njegov visok sadržaj šećera distribuira u jednostavnije oblike za usvajanje. Najbolje je unositi voće 15 do 20 minuta pre jela, kada će voće već biti svareno i nećete imati problema sa varenjem.

Drugi problem koji se može javiti kod unosa voća pre spavanja ili posle bilo kog od osnovnih obroka je sposobnost da se fermentiraju šećeri i da se izazovu gasovi. Ovo zauzvrat može dovesti do nadimanja stomaka.

Voće je dobro za zdravlje, jer su veliki izvor antioksidanata, flavonoida, vitamina, minerala, karotenoida, vlakana, itd. Poboljšavaju varenje, jer se sami lako apsorbuju, ali iako je dobro jesti voće, budite pažljivi kada i kako to radite - najbolje je da bude pre jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest