Nezavisno od toga da li pripremate testo za picu, tortu, kuglof, kolače, mekike ili uštipke, važno je odabrati kvalitetne namirnice, ali i ispoštovati nekoliko osnovnih pravila pripreme.
U suštini, tehnologija pripreme savršenog testa nije toliko komplikovana, ali je veoma važna za njegovo postizanje. Evo šta je dobro znati i poštovati, ako želite da svakog puta zadivite svoje bližnje ili goste savršeno pripremljenim proizvodima od testa:
- Nezavisno kakvo ćete testo umesiti, uvek se postarajte da prosejete brašno. Na ovaj način, testo će postati mekanije i više će narasti;
- Ako mesite testo za hleb, koristite kvasac, ali pazite da ga ne izgorite. Za druge vrste testa, možete koristiti sodu bikarbonu i amonijačnu sodu, ali se ovde preporučuje da ih stavite u brašno, a ne u mleko ili jaja;
- Kada pripremate ronljivo testo, uvek ga pecite na jakoj temperaturi, jer će u protivnom postati suviše tvrdo;
- Kada testo stavite u rernu, ne otvarajte je barem 20 minuta, jer se neće naduti;
- Ako pripremate pogaču, testo mesite duže vreme, ali ne i ako pripremate lake kolače ili slane štapiće sa kvascem;
- Ako pripremate kolače, Uskršnji kolač ili pite, ne preterujte sa masnoćom koju stavljate na dno tave, jer će se na taj način testo pržiti, a ne peći;
- Kada stavite kuvano testo da se peče, ne pojačavajte mnogo temperaturu rerne. Ovo testo je naukusnije kada se peče na umerenoj vatri. Isto tako, ne otvarajte rernu barem 15 minuta, da bi moglo da naraste dovoljno;
- Ukoliko recept iziskuje mućenje belanaca u sneg, nemojte ih u ostalu smesu dodavati mikserom, već mešajte sasvim polako pomoću kašike. Cilj je da se vazduh iz umućenih belanaca ne istiskuje;
- Nezavisno od toga kakvo testo ste stavili u rernu da se peče, nikada ne zatvarajte vrata uz tresak, jer će iznenadi upad vazduha smetati testu da naraste;
- Nakon što izvadite proizvod od testa iz rerne, dajte mu vremena da se prilagodi i nemojte ga odmah skladištiti, već ga ostavite u blizini tople rerne barem 10 minuta.
Komentari