Soda bikarbona

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196254
Natrijum bikarbonat

Poznata još i kao natrijum bikarbonat, natrijum hidrogenkarbonat ili kao soda za hleb, soda bikarbona je proizvod koji se može iskoristiti na bezbroj načina u našem svakodnevnom životu. Nezamenljiva je kao sredstvo za narastanje u kulinarstvu, jer u dodiru sa drugim materijama, soda proizvodi mehuriće ugljendioksida - što čini osnovu za narastanje kolača, torti, nekih vrsta hleba i pogača, kao i ostalih vrsta testa.

Soda bikarbona (NaHCO3) u suštini predstavlja nezasićenu natrijumovu so karbonske kiseline (H2CO3). O njenim lekovitim svojstvima su ispisani tomovi, a terapeutsku primenu sode bikarbone niko ne može osporiti.

Sve hemijske supstance se mogu kategorisati prema pH faktoru (pokazatelj aktivnosti vodonikovih jona) pomoću koga se može utvrditi kiselost ili alkalnost. Soda bikarbona ni u ovom slučaju ne predstavlja izuzetak. Voda ima 7.0 ph vrednsot i kao takva je neutralna. Sve supstance sa pH faktorom preko 7.0 su alkalne, dok one koje imaju pH vrednost nižu od 7.0 su kisele. Sa svojim pH faktorom od 8.4 soda bikarona je blago alkalna i ima sposobnost da neutrališe jake kisleine, poput želudačnih.

Odabir i čuvanje sode bikarbone

Uvek birajte upakovanu sodu bikarbonu i gde se na pakovanju jasno vidi rok trajanja. Sodu čuvajte na tamnom i suvom mestu, dobro zatvorenu. Nemojte je mokriti, jer na taj način ona gubi svoja hemijska svojstva, a samim tim i kvalitet.

Kolač

Kulinarska upotreba sode bikarbone

Već smo pomenuli moć sode kao sredstva za narastanje, ali treba pomenuti da se soda nalazi i u prašku za pecivo, koji pored nje sadrži i još neke kiseline, kao što je to limunska kiselina, kisele soli (hidrogenofosfati, itd.). Kiseline u prašku za pecivo reaguju na sodu i na taj način eliminišu karbonsku kiselinu. U dodiru sa vodom i ugljendioksidom poslednja se razlaže i omogućava proces narastanja, kao i to da se formiraju rupe u pecivu.

Osim što se koristi za pravljenje raznih peciva - kolači, pite, pogače, krofne, mekike i drugih, soda bikarbona se primenjuje i na druge načine u kulinarstvu. Neki specijalisti tvrde kako bi povrće pre korišćenja trebalo potopiti u vodu sa sodom i da odstoje tako nekoliko sati, a to će doprineti da se povrće oslobodi štetnih materija.

Koristi od sode bikarbone

Soda bikarbona može pomoći, kako kod problema spoljašnje prirode, tako i kod onih unutrašnjih. Koristi se kod lečenja afti u ustima, varičele, upaljenog grla, dispepsije, oboljenja vena, infekcija digestivnog trakta, želudačne kiseline, neprijatan miris stopala, opekotina kod sunca, suvoće u ustima, svraba, neprijatnog mirisa tela, napada vrućine, urtikarije, ujeda i uboda insekata, stranih tela ispod kože, atletsko stopalo i drugi problemi.

Soda bikarbona se ubraja u najefikasnija antiacidna sredstva. Ublažava svrab koji je posledica ujeda ili uboda insekata, pomaže kod uklanjanja kamenca na zubima, neutrališe kiseline koje utiču na kvalitet zuba. Soda ublažava i simptome kod infekcija bešike.

Soda bikarbona

Lekari je koriste za regulisanje kiselosti u krvi kod hemodijalize. U medicinskoj praksi se koristi 0.5 - 2% rastvora sode bikarbone za čišćenje i ispiranje kod stanja rinitisa, stomatitisa, laringitisa, konjuktivitisa, itd.

Lekoviti recepti sa sodom bikarbonom

Za lečenje prehlade

U čajnik stavite 1 šolju vode i dodajte 1 kašičicu sode. Čim voda proključa, uvijte papir(ne sme biti list novine ili časopisa) i stavite ga na otvor za sipanje. Udišite paru iz čajnika nekih 10 - 15 minuta.

Za iskašljavanje

Dvaput dnevno pijte na praza stomak 1/2 šolje tople vode u kojoj ste rastvorili 172 kašičice sode i prstohvat soli. Kako bi ublažili upalu grla, napravite sredstvo za ispiranje sa istim rastvorom na svaka 4 sata.

Za lečenje afti

Ako je pristuna česta pojava afti, za dezinfekciju sluzokože usta bi trebalo da pri svakom obroku koristite rastvor od sode bikarbone (85 g), soli (85 g) i karambita (2.5 g).

Za lečenje glavobolje i migrene

Ako je nepravilan rad želuca povezan sa narušenom kiselošću, to može biti čest uzrok glavobolja. U takvim slučajevima može biti od pomoći 1 šolja mleka, koje je stajalo na sobnoj temperaturi, sa 2 prstohvata sode - to će neutralisati želudačnu kiselinu i ublažiti glavobolju.

Migrene možete ublažiti svakodnevnim ispijanjem proključale vode sa 1/2 kašičice sode u njoj. Prvog dana sat vremena pre obroka popijte 1 šolju ključale vode u koju ste rastvorili pola kašičice sode, drugog dana - 2 šolje, pa sve tako do 7 šolja, a zatim smanjujte svakog dana sa po 1 šoljom.

Ulepšavanje sa sodom bikarbonom

Masla za lice sa sodom

Iako mnogi ne očekuju, ali soda bikarbona se veoma uspešno koristi i kao kozmetičko sredstvo. Osim što je poznata po tome što ublažava opekotine i upale kože, soda se koristi i kao:

Soda kao sredstvo za čišćenje lica

Namokrite lice i nežnim pokretima očistite kožu sa 1 kašičicom sode bikarbone. Nakon toga operite lice mlakom vodom i nanesite kremu.

Maska za lice sa sodom

Pomešajte 1 kašičicu sode sa 1 kašikom brašna. Dodajte malo vode, da biste dobili gustu smesu. Nanesite na lice, koje ste prethodno dobro očistili. Ostavite da deluje 20 minuta, a zatim isperite.

Soda za ublažavanje bubuljica

Namokrite prst sa vodom, pa ga umočite u sodu bikarbonu i tako nanesite dobijenu smesu na bubuljicu. Ostavite da deluje što duže, a zatim obrišite.

Soda za uklanjanje neprijatnog mirisa nogu

Napravite kupku za noge, tako što u lavoru sa vodom rastvorite sodu. Ona će neutralisati kiseline, koje su prouzrokuju neprijatan miris stopala. Za isti problem, može se koristiti i za ispiranje pazuha.

Domaća pasta za zube sa sodom bikarbonom

Pomešajte 2 kašike sode + 2 kapljice eteričnog ulja mente ili cimet + voda, tako da dobijete gustu smesu. Dobijenu pastu za zube čuvajte u hermetički zatvorenoj kutiji mesec dana na sobnoj temperaturi.

Štetnost sode bikarbone

Kako bi ublažili ili uklonili pojavu želudačne kiseline, ne preporučuje se česta konzumacija sode, uprkos njenom brzom delovanju. Ona samo deluje trenutno, ali takođe to može imati i štetne posledice. Olakšanje se oseti odmah, ali traje oko 30 minuta. Zato se ne preporučuje stalno konzumiranje i primena ove metode, jer soda u sebi sadrži dosta natrijuma, a on utiče na povišenje krvnog pritiska.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas