Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajne savršenog suflea

Tajne savršenog suflea

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
12
Čokoladni sufle
Fotografija: Gabriela

Sjedinjene Američke Države slave Dan čokoladnog suflea 28. februara. Sufle, suprotno uvreženom mišljenju, izuzetno je jednostavan za pripremu. Izuzetno je primamljiv zbog svog vazdušastog izgleda. U stvari, to je vruć vazduh koji ga tera da se naduva. Ako vazduh uđe u smesu, a zatim je ispečete, trebalo bi da se naduje. Naravno, na kraju će pasti, ali svi dobri suflei padaju.

Ako sufle ostane naduven i ne spada, onda ste ili dodali više brašna nego što je potrebno ili je prepečen. Ali vruć vazduh neće „pobeći“ i izazvati nagli pad. Ako sufle stavite na sto direktno iz rerne, biće dovoljno vremena da se vaši gosti dive njegovom divnom izgledu pre nego što počne da pada.

Sufle se iznenađujuće brzo pravi i predstavlja zabavnu aktivnost. Možete peći pojedinačne suflee u posebnim kalupima za zabave. Suflee možete zamrznuti i ispeći tako što ćete ih izvaditi zamrznute iz zamrzivača. Ili možete koristiti smesu za sufle kao preliv za fil za pitu.

Kao što smo već pomenuli, pravljenje suflea nije neka velika filozofija, ali ima i svoje suptilnosti.

- dobra je ideja da rerna bude zagrejana, a kalup spreman pre nego što počnete da mutite belanca;

- preporučljivo je pripremiti glavnu smesu pre razbijanja jaja;

- belanca mutite dok ne postanu čvrsta pena kako bi upila što više vazduha;

- pažljivo dodajte belanca u smesu - prekomerno mešanje će izbaciti vazduh iz njih;

- odmah stavite smesu u vruću rernu kada napunite kalup.

Prilikom pripreme suflea, dobra je ideja imati na umu neke druge karakteristike. Nešto zaista zgodno kada se služi vazdušasti specijalitet na večeri jeste da se smesa napravi 2 nedelje unapred.

Podelite je u posude i zamrznite ih u zamrzivaču. Da biste poslužili sufle, jednostavno zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite zamrznute sufle u nju na 20 minuta. Zatim ga poslužite na stolu i sačekajte komplimente.

Uvek vodite računa da se veliki suflei peku u sredini rerne kako bi se naduli i ravnomerno porumeneli.

Nemojte se upuštati u iskušenje da otvorite rernu pre kraja vremena pečenja. Ako to uradite, hladan vazduh koji uđe u rernu će garantovano negativno uticati na vaš sufle.

Prilikom serviranja suflea, važno je obratiti pažnju ne samo na sam recept, već i na posudu u kojoj ćete jelo predstaviti.

Sufle u šolji

Sufle u čaši

Koristite velike šolje za kafu. Njihove ručke ih čine savršenim za švedski sto.

Sufle u kori od pomorandže

Koristite smesu za sufle od vanile, zamenjujući mleko sokom od pomorandže ili limuna. Pripremite u kori pomorandže ili limuna.

Sufle u kalupu od hleba

Napravite kalup od hleba tako što ćete izdubiti jednu veknu. Premažite je iznutra i spolja istopljenim maslacem i pecite u rerni na umerenoj vatri 10-20 minuta, ili dok ne porumeni. Napunite hleb smesom za sufle od sira i pecite na 200 stepeni 30-35 minuta, ili dok ne nabubri i ne porumeni.

Sufle u kori od tikvica

Uronite u ključalu vodu i uklonite već izdubljenu koru tikvica. Koristite je za recept za sufle od sira.

Sufle u šerpi

Sufle u šerpi

Vatrostalni tiganj ili lonac je pogodan za sve. Ne koristite pribor za jelo sa plastičnim drškama, koje će se istopiti.

Sufle u kalupu za tortu

Kalup za tortu ili duguljasti kalup za hleb ili kolač je savršen za ovu svrhu. Zavežite salvetu oko njega pre nego što ga poslužite za stolom.

Sufle u kalupu za tartalete

Koristite kalupe za tartalete, pecite ih dok ne postanu hrskave i veoma bledo smeđe.

Pogledajte i kako da napravite tradicionalni čokoladni sufle, ukusni sufle sa bundevom ili ovaj šarmantni sufle sa tikvicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni