Testo za palačinke je stara umetnost. Kada se je čovek naučio da zagreva ravno kamenje, sigurno je skoro odmah otkrio koliko je prijatno pržiti palačinke preko njih. U današnje vreme nema mnogo gastronomskih iskušenja, koja se mogu uporediti sa mirisom prženog testa za palačinke, nezavisno od toga da li se radi o običnim palačinkama, jorkširskim pudingom u rerni ili prženim u starinskom tiganju.
Kako se prže palačinke
Miris palačinki i vafla privlači Parižanine i turiste, koji se takmiče ko će pre kupiti palačinke sa šećerom i limunom, punjene marmeladom i čokoladom. Palačinke sa slanim nadevom su isto tako popularne.
Idealna francuska palačinka - toliko tanka, da je nemoguće bacati je - se priprema vrlo jednostavno. Potreban vam je tiganj sa ravnim dnom. Tiganji sa debelim dnom su takođe odgovarajući, jer u njima možete napraviti i deblje palačinke, i prženije. Na tiganju sa tankim dnom će izgoreti.
Legenda kaže, da čovek treba da ima poseban tiganj za palačinke, poseban za omlet i još jedan za druge pržene stvari. Tiganj koji koristite za jednu vrstu prženih jela, služi svrsi i kod ostalih. Tajna dobre palačinke se krije u testu. Kada naučite da pravite glatko testo za palačinke, lako ćete početi da pravite elegantne palačinke, preukusne jorkširske pudinge, šećerne prženije i maslene ruske palačinke Blini.
Osnovno testo za palačinke
Potrebni sastojci:
brašno - 100 g
jaje - 1 veliko
žumance - 1 kom.
prstohvat soli
sveže mleko - 300 ml
ulje - 1 kašika
Priprema:
Brašno i so prosejati u veliku posudu. Napraviti rupu u sredini. Razbiti jaje u rupu, dodati žumanac i malo mleka. Žicom mutiti jaja i mleko, i postepeno privlačiti testo sa strane, a istovremeno nalivati mleko, dok se ne dobije testo za palačinke, konzistencije kao poluumućena pavlaka. Mutiti, dok ne postane glatko, pa posle dodati ulje. Nastaviti sa mućenjem, pa dodati preostalo mleko - testo treba da dostigne konzistenciju retke pavlake. Posudu prekriti i ostaviti 30 minuta, pa će tako kasnije pržene palačinke biti lake.
Slatki nadevi za palačinke
Palačinke sa voćem
Ispržiti 4 oljuštene i nasečene jabuke, kruške ili breskve u 25 g kravljeg maslaca i 2-3 kašike šećera u prahu, dok ne dobiju svetlo braon boju. Napuniti palačinke i flambirati sa 2-3 kašike brendija.
Palačinke sa aromatizovanim maslacem
Umutiti 75 g šećera u prahu, sok i koru 1 limuna i 1 pomorandže, i 2 kašike Koantro likera sa 100 g kravljeg maslaca. Ohladiti i napuniti palačinke. Peći na 220 stepeni 5-6 minuta, i posuti sa 2 kašike Koantro likera i šećerom u prahu. Odozgo staviti komadiće maslaca i servirati.
Uvijanje palačinki
Palačinke se mogu uviti na različite načine. Uvek ih punite i uvijajte tako da strana, koju ste prvo pržili, bude sa spoljašnje strane - ona uvek izgleda bolje.
Korneti od palačinki
Palačinku saviti na polovinu. Rub bliži desnoj ruci preklopite do sredine spoljašnjeg ruba. Nastavite sa uvijanjem, nakon toga napravite džep, tako da palačinka bude u obliku konusa. Napunite palačinke nadevom od spanaća i sira rikote, i postavite ih u ležeći položaj.
Trouglići od palačinki
Namazati nadev od čokolade i orašastog voća na svaku palaćinku, posle saviti na pola, nakon toga na još pola, i oblikujte trougliće.
Rolati od palačinki
Na palačinku sipati nadev od mlevenog mesa i uviti u rolat. Ukrasiti peršunom.
Sarme od palačinki
Staviti 1 kašiku punjenja od škampa sa gustim ribljim sosom, u sredinu palačinke. Krajeve saviti, tako da se sretnu u sredini. Nakon toga podviti preko njih gornji i donji kraj. Ukrasiti škampima i peršunom.
Komentari