Raklet

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
400879
Raklet aparat

Raklet /raclette/ je švajcarski polutvrdi kravlji sir. Prvi put se proizvodi u Alpima - domu mnogobrojnih mirisnih sireva. Kao i većina sireva, i Raklet se pravi presecanjem mleka, odvajanjem vurde (sitnog sira) i starenjem u kontrolisanim uslovima.

Raklet se prodaje kada je star najmanje tri meseca, ali ga većina ljudi voli kada je duže stajao. Najpoznatija primena sira Raklet je za pripremu istoimenog jela.

Istorija Rakleta

Istorija sira datira još iz rimskih vremena, kada se koristio kao sredstvo razmene. Naziv sira potiče od glagola "racler" koji znači "strugati". Raklet se pominje i tokom Srednjeg veka, kada se posebno cenio među seljacima u planinskim delovima Francuske i Švajcarske. U delovima Švajcarske u kojima se govori nemački jezik, sir se naziva Bratchas, što u bukvalnom prevodu znači "pečeni sir".

Švajcarski ovčari su tradicionalno nosili Raklet sa sobom, tokom prelaza preko planinskih pašnjaka, a uveče su ga stavljali blizu vatre i izlivali na krišku hleba, kada dovoljno omekša.

Uprkos tome što je poreklo sira švajcarsko, on se proizvodi u Francuskoj, a neki američki proizvođači predlažu svoje varijante sira Raklet.

Raklet

Odabir i čuvanje Rakleta

Kod nas se Raklet može naći samo u većim supermarketima i prodavnicama delikatesa. Kilogram originalnog sira košta oko 20-25 eura. Naravno, postoje i jeftinije varijante sira, koje koštaju dvostruko manje. U francuskim, nemačkim i švajcarskim prehrambenim prodavnicama, sir se prodaje direktno sa roštiljem, koji je potreban za njegovu pripremu. Kod nas se takođe može kupiti ovaj roštilj, a cena mu varira između 1800 i 3000 dinara.

Raklet u kulinarstvu

Raklet se jede rastopljen ili serviran uz najrazličitije gozbe. Imajte u vidu da svež sir ima dosta neprijatan miris, ali, prilikom pečenja, postaje iznenađujuće prijatan. Za topljenje se koristi specijalan uređaj, koji je nešto između malog šporeta i malog roštilja. Struže se sa površine uređaja i servira. Upravo zbog toga nosi naziv Raklet, koji, kao što smo već pomenuli, dolazi od "racler" - strugati.

Ukoliko nemate takav uređaj, sir možete pripremiti i na vatri. U porciju ukusnog, rastopljenog Rakleta dodajte različite vrste povrća - male glavice luka i prethodno skuvan krompir. Ukus mu odlično dopunjuje suvo meso - kvalitetna šunka, pršuta, sušena govedina, itd.

U nekim delovima Švajcarske, sir se servira sa čajem ili odgovarajućim toplim napitkom, kao i sa belim vinom. Interesantna je činjenica, da se Raklet nikada ne servira sa vodom, zbog toga što se smatra da ga voda stvrdnjuje u želucu i tako značajno otežava varenje.

Pripremanje rakleta

Jedan od najsavremenijih načina obrade Rakleta je specijalno napravljen roštilj, koji ima male tiganje sa drškama, u kojima se sir zagreva dok se ne istopi. Često se kombinuje sa dinstanim ili kuvanim paradajzom. Druga varijanta za konzumaciju sira je u potpuno rastopljenoj varijanti - tada ga možete koristiti kao sos uz osnovno jelo.

Raklet na roštilju je predivna varijanta za pripremu brze večere za mnoge, a osim toga je idealno jelo za zimske mesece. Kombinujte ga sa krompirom, kiselim krastavčićima, malim glavicama luka, šunkom i vrstama mesa.

Predlažemo Vam neverovatan i brz recept, za koji su Vam potrebni samo sir Raklet, šunka i krompir, a količinu odredite prema broju i veličini porcija. Skuvajte krompir, sir rastopite i stavite tanko nasečenu šunku. Ukoliko nemate uređaj za topljenje sira, sipajte skuvan krompir u tavu, dodajte šunku i Raklet, i stavite da se zapeče 15 minuta. Za pripremu ovog recepta, najviše vremena Vam oduzima kuvanje krompira. Jelo je vrlo kalorično, ali je, na račun toga, vrlo ukusno.

Naravno da ne postoji način da Vam ne pokažemo i recept za popularno istoimeno jelo Raklet.

Neophodni sastojci: 200 g sira raklet po porciji, 1 teglica mariniranih malih glavica luka, 1 teglica kiselih krastavčića, 2 kuvana krompira po porciji.

Priprema: Kuvani krompir naseći na velike komade. Rasporediti ih ravnomerno u đuvečare. Preko njih naređati sir, nasečen na kriške, tako da prekrije krompir. Staviti u jako zagrejanu rernu da se zapeče. Đuvečare izvaditi i svaku porciju ukrasiti krastavčićima i glavicama luka. Uz ovo jelo se odlično kombinuju i bela i crna vina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Preporučeno

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji