Maskarpone

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196279
Maskarpone

Maskarpone - nezamenljiv sastojak većini omiljenog Tiramisua. Čudno to izgledalo ili ne, iako je sir, maskarpone se koristi uglavnom za deserte, a najviše u pripremi kremova i museva. I to nikako nije slučajno, jer ovaj italijanski sir nije tvrdog sastava, već meke i kremaste strukture, koja odgovara svim kremastim desertima.

Maskarpone je originalni italijanski specijalitet, otkriven u oblasti Lombardije, ali se ne zna tačno kada. Davno je ovaj sir bio poznatiji pod nazivom Maskarpa, što u prevodu znači sekundarni proizvod, koji se dobija od surutke koja nastaje tokom spremanja tipičnih tvrdih italijanskih sireva. Sama reč maskarpone se može prevesti kao "krpa sa mašću" ili "masna krpa".

Ako se pitate zašto, trebate znati da je maskarpone sličnog sastava kao i sitan sir (vurda), ali nema karakterističnu zrnastu strukturu kao i sitan sir. Nekada se maskarpone smatrao vrstom kiselog mleka, jer se za njega koristila prirodna biljna mast, koja se dobijala od semena drveta po nazivu tamarind.

Maskarpone je meke i sveže konzistencije, boja mu varira od bele do šlag žute boje i dosta je elastične strukture. Iako ovaj sir i po načinu pripreme više podseća na kiselo mleko, maskarpone ipak ima svoju tvrdu teksturu - italijanski kravlji sir sa visokim procentom masti - 75%.

Maskarpone sa piškotama

Prem spoljašnjem izgledu, maskarpone predstavlja svež, meki, beli ili žuti sir, koji je kompaktne strukture, ali ipak elastične i veoma pogodne za mazanje.

Sastav maskrapone sira

U 100 g maskarpone sira se nalazi: 428 kalorija, 46 g masti, 125 mg holesterola, 7 g proteina.

Odabir i čuvanje maskarpone-a

Na veliku radost ljubitelja i korisnika lepih italijanskih sireva, maskarpone je već godinama prisutan, kako u velikim, tako i u manjim radnjama. Ima ga najčešće u pakovanju od 500, što je sasvim dovoljno za pripremu vašeg omiljenog deserta.

Jedini siguran pokazatelj da kupujete kvalitetan proizvod jeste njegova cena i rok trajanja. Preporučljivo je da sir nakon otvaranja iskoristite što je moguće pre, a rok trajanja ako stoji u frižideru može biti i nekoliko dana. Za naš standard, cena mu nije nimalo niska.

Zato često pokušavamo da ga zamenimo "jeftinijim" ekvivalentom kao što je to sitan sir ili krem sir. Naravno, ukus ovih sireva nema skoro ništa zajedničko sa originalnim, kvalitetnim italijanskim sirom iz oblasti Lombardije.

Kulinarna upotreba maskarpone-a

krem sa maskarponeom

Maskarpone ima mek mastan i karakterističan ukus, a njegova kremasta struktura dozvoljava da s eovaj sir lako maže. Samo u kombinaciji sa šećerom možete dobiti neverovatan krem za vašu tortu ili kolač. Možete ga jesti i u kombinaciji sa keksom, piškotama i kolačima ili da ga uključite u doručak sa malo muslija i sušenog voća. Sve što se priprema sa mekim sirevima, može se pripremiti i sa maskarpone-om - sosovi, nadevi, itd. Veoma lako se može napraviti i sladoled maskarpone ili čizkejk.

Maskarpone se odlično slaže sa ukusom espresa ili, uopšte, sa kafom sa različitim voćem, a u kombinaciji sa konjakom, rumom ili vinom predstavlja pravo zadovoljstvo za sva naša čula. Nije isključena i pojava da mu se ukus slaže i sa svetlim pivom. Da sami napravite maskarpone sir je takođe veoma lako.

Recept za Krem Maskarpone

Potrebni sastojci: maskarpone - 300 g, jaja - 3 komada, šećer - 3 kašike, vino - 3 kašike, Marsala ili rum

Način pripreme: Umutite jaja sa šećerom, tako da dobijete penasti sneg. Ako sumnjate u kvalitet jaja, to možete uraditi i na pari, ali vodite računa da se jaja ne skuvaju i da im se ne naruši glatka struktura. U posebnu posudu umutite belanca u čvrst sneg i pažljivo ih pomešajte sa žumancima. Polako mešajte i postepeno dodajte maskarpone. Po želji možete poslužiti Krem Maskarpone sa piškotama ili pijanim šljivama (Vin Cotto con le Prugne).

Domaći maskarpone sir

Potrebni sastojci: tečna pavlaka - 125 ml, sveže mleko - 250 ml (3%), sok od limuna - 1 kašičica. Dodatni elementi: termometar, sito i pamučna tkanina

Dip sa maskarponeom

Pomešajte tečnu pavlaku i mlekoi isipajte smesu u šerpu. Postepeno zagrejte, polako mešajući sve vreme. Kada temperature dostigne 85 stepeni, sklonite šerpu sa vatre. Mešajući sve vreme, postepeno dodajte sok od limuna. Tada će temperatura pavlake biti 82 stepena i šerpu ponovo vratite na ringlu. Neprestano mešajte, a temperatura će biti između 82 i 84 stepena. S vremena na vreme kašikom proveravajte skrukturu smese, tako što je izvadite.

Ako je kašika, kad se izvadi, skoro čista i ako se i dalje sa nje sliva gusta smesa, kuvanje se nastavlja. Maskarpone je gotov onda kada izvadite kašiku i ona je cela u smesi od pavlake i u vertikalnom položaju tečnost se ne pomera i ostaje na njoj. Tada šerpu sklonite sa ringle i neprestanim mešanjem ohladite do temperature od 50 stepeni.

Maksarpone isipajte u cediljku, koju ste pokrili gazom. Čim se ocedi, gazu zavežite i tečnost treba da se u potpunosti ocedi. Kada se ocedi, smesu vratite u cediljku i pritiskajte je predmetom ili bilo čime što teži 500 g - pakovanje pasulja, na primer. Ostavite u frižider da odstoji 10 sati. Nakon nekoliko sati maskarpone izvadite iz frižidera i pažljivo promešajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas