Kozje mleko

AdminAdmin
Glavni urednik
24835
Kozje mleko i sir

Ukusno, sa blago slatkim i ponekad slanim ukusom, kozje mleko je omiljeni favorit u mnogim zemljama širom sveta. Iako nije posebno popularno kod nas, može se naći u velikim supermarketima tokom cele godine.

Za razliku od kravljeg, kozje mleko nije potrebno homogenizovati. U kravljem mleku se kapljice masti odvajaju na površini, dok se u kozjem mleku rastvaraju. Kada su ljudi osetljivi na kravlje mleko, kozje je dobra alternativa.

Iako smatramo da je kozje mleko alternativa kravljem, u mnogim delovima sveta ono je poželjnije. Većina ljudi misli da će imati isti napadni ukus kao kozji sir, ali u stvari kozje mleko pravog kvaliteta ima izvanredan blago sladak i ponekad slan ukus.

Koze su u antičko doba igrale veoma važnu ulogu, o čemu svedoče pronađeni reljefi koji prikazuju lov na koze. One su jedne od najstarijih pripitomljenih životinja, za koje se veruje da potiču iz Irana.

Kozje mleko je i danas izuzetno popularno i još uvek je češće od kravljeg mleka.

Sastav kozjeg mleka

Kozje mleko je veoma dobar izvor kalcijuma i aminokiseline triptofana. Dobar je izvor proteina, fosfora, riboflavina (vitamina B2) i kalijuma. Za decu i odrasle, kozje mleko može biti odlična alternativa kravljem mleku bogata kalcijumom. Pored kalcijuma, ima i mnogo hranljivih materija kojih ima i u kravljem mleku.

100 g kozjeg mleka sadrži 4, 14 g masti, 3, 5 g proteina i 4, 4 g ugljenih hidrata.

Odabir i čuvanje kozjeg mleka

Mleko

- Prilikom kupovine mleka uvek proverite datum odštampan na ambalaži;

- Birajte mleko iz najhladnijeg dela frižidera u prodavnici;

- Mleko uvek treba držati u frižideru;

- Otvorenu kutiju ili flašu mleka uvek dobro zatvorite, da ne prodiru bočni mirisi koji bi promenili njegov ukus;

- Izbegavajte da ga držite na vratima frižidera jer ga svaki put kada ga otvorite izlažete toploti koja uzrokuje kvarenje.

Upotreba kozjeg mleka u kulinarstvu

Potrošnja kozjeg mleka kod nas je premala u odnosu na potrošnju kravljeg i ovčijeg mleka. Ima specifičan miris, koji je određen isparljivim masnim kiselinama koje se nalaze u kožnoj masnoći. Zbog ovog ukusa ljudi ga ne vole posebno. U nekim delovima zemlje koristi se i samostalno i u kombinaciji sa drugim mlekom za proizvodnju mlečnih proizvoda.

Kao punomasno kozje mleko može se koristiti u svim receptima koji uključuju kravlje i ovčje mleko. Mora se koristiti pasterizovano, kao i druga mleka.

Koristi od kozjeg mleka

1. Sadrži kalcijum, mineral koji čini mnogo više od našeg zdravlja kostiju. Mleko je najpoznatije po svom sadržaju kalcijuma, koji igra glavnu ulogu u brizi o našim kostima. U nedavnim studijama se čini da ovaj mineral ne samo da pomaže u jačanju kostiju, već ima i mnoge prednosti kao što su:

- štiti ćelije debelog creva od hemikalija koje izazivaju rak;

- sprečava gubitak čvrstoće kostiju koji može biti posledica menopauze ili specifičnih povreda, kao što su one izazvane reumatoidnim artritisom;

Kozje mleko

- pomaže u izbegavanju napada migrene;

- pomaže u smanjenju viška težine kod dece i odraslih.

2. Mlečna hrana je bolja od suplemenata kalcijuma za zdrave kosti kod devojčica. Studija sprovedena na devojčicama u pubertetu čije su kosti pod stresom brzog rasta pokazala je da je unos mlečne hrane mnogo efikasniji od unosa suplemenata kalcijuma;

3. Konzumiranje mlečne hrane bogate kalcijumom ubrzava sagorevanje masti nakon jela. U studiji žena sa normalnom težinom starosti 18-30 godina koje su bile na ishrani siromašnoj ili bogatoj kalcijumom, nakon 1 godine je otkriveno da one na dijeti bogatoj kalcijumom sagorevaju 20 puta više masti u poređenju sa drugima;

4. Mlečna hrana štiti od metaboličkog sindroma. Uključivanjem mleka ili drugih mlečnih proizvoda u našu zdravu ishranu, rizik od metaboličkog sindroma se može smanjiti do 62%;

5. Kalcijum koji se nalazi u mlečnim namirnicama štiti nas od raka dojke. Istraživanja su pokazala da kalcijum koji obezbeđuju mlečni proizvodi smanjuje rizik od raka dojke za 50%, a kod žena u menopauzi za 74%;

6. Mleko je dobar izvor proteina i riboflavina, koji nam daju energiju;

7. Kalijum štiti naše kardiovaskularno zdravlje. Kozje mleko pomaže da nas zaštiti od visokog pritiska i ateroskleroze.

Štete od kozjeg mleka

Ljudi koji pate od netolerancije na laktozu ili alergije ne bi trebalo da konzumiraju kozje mleko zbog negativnih posledica koje mogu nastati.

Ako nemate problema sa ovom vrstom mleka, možete ga koristiti u receptima:

- mlečna salata;

- mlečni sos;

- šejkovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji