Provolone

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4028998
Provolone

Provolone je autentični italijanski sir meke, ali veoma guste teksture. Karakteristično za ovaj sir jeste što on vremenom postaje tvrd.

Pravi se od kravljeg mleka prema starom italijanskom receptu. Proizvodi se u oblasti Veneto i Lombardiji. Provolone je stariji rođak mocarele, koju svi toliko vole.

Nivo vlage jeste ono što je karakteristično za obe vrste sira. Vlažnost Provolone sira je 45%, koja je mnogo niža od standardnih 52 - 60% kojom se karakteriše Mocarela. Provolone sir sazreva sporije, a upravo to mu daje bogatiji ukus i aromu od Mocarele.

Standarni oblik Provolone sira je okrugao, iako je tokom 1900. godine ovaj sir imao oblik salame, jer je bio dosta praktičniji za kačenje i sečenje.

Vrste Provolone sira

Postoje tri vrste Provolone - a: prirodni, pikantni i sladak sir. Pikantni Provolone sir ima veoma jak ukus, a proces njegovog sazrevanja traje najmanje 4 meseca. Sladak Provolone sir ima veoma nežan ukus. Provolone se proizvodi u Kini i SAD, a izraz Provolone Valpadana je zaštićen i može se proizvoditi samo na teritoriji Italije.

Odabir i čuvanje Provolone sira

Provolone se može naći u velikim marketima ili specijalizovanim radnjama u obliku salame u providnom pakovanju. Obratite pažnju na deklaraciju - rok trajanja i proizvođač. Čuvajte ovaj sir dobro zavijen u frižideru, kako se ne bi osušio. Provolone se može sresti i u drugim oblicima, a cena mu je oko 200 dinara za 100 g.

Provolone u kulinarstvu

Italijanski sir provolone

Provolone je sir koji se odlično slaže sa salatama i raznim jelima. Kao garnir za ovaj sir možete iskoristiti grožđe, smokve, kruške, paprike ili masline. Takođe, Provolone možete koristiti za posipanje pica ili mesa pečenog na roštilju.

Posipajte bruskete Provolone sirom i pecite ih dok ne porumene. Dodajte sitno iseckan paradajz, pečene pinjole i malo luka. Odmah poslužite.

Provolone se koristi i za tost, a kao i druge vrste sira, odlično se slaže sa paradajzom. Ima jači ukus od mocarele, pa se zato odlično slaže uz vina kao što su Merlo, Bordo i Sandžoveze.

Osim što je Provolone sir odličan kao predjelo, on je takođe dobar i kao desert. Dodajte ga u omlet, fondu, makaroname, đuveč, krompir pire. Ukus mu se posebno oseća kada se otopi u čorbi ili raznim sosevima. Provolone se mnogo lakše otapa za razliku od drugih sireva - kao što je, na primer, Čedar. Iz tog razloga je Provolone jedan od najpopularnijih sireva za pravljenje sendviča. Sir Provolone možete koristiti da zapečete razna jela sa povrćem.

Predlažemo vam jedan neverovatan recept za špagete sa paradajz sosom i Provolone sirom.

Potrebni sastojci: 300 g špageta, 20 čeri paradajza, Provolone sir, kapar, čen belog luka, maslac, ulje, so.

Način pripreme: Špagete skuvajte, a u međuvremenu isecite paradajz na pola i stavite ga u zagrejan tiganj s amaslacem, belim lukom i kaprom. Prelijte špagete paradajz sosom i pre nego što ih poslužite, narendajte preko Provolone sir.

Koristi od Provolone sira

Nezavisno od vrste mleka, koje se koristi za pravljenje ovog sira, Provolone je dobar izvor hranljivih materija koje se nalaze u mleku, a među kojima je i kalcijum. Ovaj sir je odličan izvor dobrih proteina, pa je samim tim idealan za doručak za decu. Osim toga, u njegov sastav ulaze i važne materije kao što su riboflavin, fosfor, cink, vitamini A i B12.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji