Bonapeti.rs»Članci»Mlečni Proizvodi»Danski plavi sir Danablu

Danski plavi sir Danablu

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3945
Danablu

Profesionalni degustatori i poznavaoci sireva tvrde da je danski plavi sir Danablu po ukusu sličan čuvenom Rokfor siru.

I to mora da je tačno, jer je prvobitno zamišljen kao alternativa rokforu, ali sa glavnom razlikom da sirovina nije ovčije mleko, već kravlje.

Danablu je jedan od najpopularnijih gurmanskih sireva sa plemenitom plavom plesni. Danski sir se više ne doživljava samo kao analog francuskog i stiče sopstvenu popularnost širom sveta.

Karakteristika danskog plavog sira Danablu

Danablu plavi sir spada u takozvane meke sireve. Sadržaj masti u proizvodu nije veći od 50%, što je razlog za meku teksturu proizvoda. Njegov rez izgleda veoma impresivno - snežno beo, sa kontrastnim plavičasto-crnim prugama plesni.

Spolja, impresionira svojom elegantnom mermernom površinom, zbog čega ga u Danskoj zovu Mermer.

Danablu pite sira su okrugle ili pravougaone, prekrivene belom ili bledo zlatnom korom. Težina jedne pita varira od dva do tri kilograma.

Kao svi plavi sirevi, Danablu ima jedinstvenu aromu i veoma poseban bogat ukus sa kiselim notama i oštrim ukusom. Prilično je slan u poređenju sa drugim sirevima.

Plavi sir Danablu

Način pripreme Danablu sira

Proizvodnja Danablu počinje fermentacijom mleka korišćenjem mlečne kiseline i sirila. U gotovoj masi se uz pomoć specijalnih igala prave rupe u koje se stavljaju spore plesni Penicillium roqueforti. Obezbeđivanje kiseonika je neophodno za razvoj buđi. Dakle, sir prolazi kroz poseban aparat sa čeličnim iglama za pletenje, koje u njemu prave kanale. Sir se zatim šalje da sazri u posebnim skladištima, gde buđ postepeno raste od sredine svake pita do njenih ivica.

Plavi sir odleži mesec dana. Gotov je kada plava buđ izraste spolja iznutra i bude vidljiva na spoljašnjoj kori. Nakon toga, pite se operu, osuše i nakon otprilike nedelju dana provedenih u hladnoj prostoriji šalju se za prodaju. Prodaje se u malim trouglastim komadima, upakovan u kutije ili cele pite.

Sastav Danablu sira

Korisna svojstva Danablu sira su zbog vitamina i minerala sadržanih u njemu. Vitamini grupe B su korisni za mišiće i nervni sistem. Vitamin A učestvuje u regeneraciji ćelija, podržava metabolizam.

Zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma, sir iz Danske pomaže u jačanju kostiju, poboljšava izgled noktiju i kose. Natrijum koji se nalazi u njemu sprečava hipertenziju balansirajući krvni pritisak.

Kulinarska upotreba Danablu sira

Danski plavi sir Danablu

Kada se jede odvojeno, Danablu sir je odlično predjelo. Uobičajeno je da se služi kao deo tanjira sa sirom pre glavnog obroka.

Danski plavi sir dobro se slaže sa voćem, žitaricama i orašastim plodovima. Njegova kombinacija sa medom, bademima i slatkim grožđem pomaže da se u potpunosti otkrije izuzetan ukus ove poslastice.

Gurmani takođe veoma cene kombinaciju danske poslastice sa kruškama. Zatim se voćne kriške posipaju plavim sirom i dodaju nekoliko kapi meda.

Ovaj sir se služi uz slatka vina i pivo, kao i šampanjac, posle mućenja sira sa pavlakom i serviranja u posudi. I Martini takođe čini dobar tandem, serviran sa maslinama punjenim sirom.

Danski plavi sir se dodaje i u salate, odlično ide uz kruške, jabuke i breskve.

Danablu sosovi se često pripremaju za povrće tako što se umuti u blenderu sa pavlakom i biberom. Prave se i ljuti sosovi za testeninu tako što se topi na šporetu i dodaje pavlaka. Ovaj sir pomaže da se otkriju ukusi pečenog ili mesa na roštilju.

Koristite Danablu za svoje omiljene salate sa plavim sirom.

Pogledajte još šta kuvati sa plavim sirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji