Bonapeti.rs»Članci»Mlečni Proizvodi»Tet de Muan - švajcarski sir

Tet de Muan - švajcarski sir

Tez de Muan

Istorija mnogih vrsta sira je zanimljiva i intrigantna, ne samo njihovi kvaliteti ukusa.

A ako je neko zainteresovan da pročita kako je nastao sir koji jede, priča o švajcarskom Tet de Muanu će ga sigurno oduševiti, jer je ovaj sir izuzetno drevnog porekla i veoma zanimljiv po svom istorijskom životu.

Tet De Muan (Tête de Moine) kao termin se koristi od 1790. godine, ali sir ima mnogo dužu istoriju. Manastir Belelaj je osnovan 1136. godine.

Po prvi put se manastirski monasi pominju u vezi sa sirom koji proizvode, daleke 1192. godine. Oni su plaćali godišnju zakupninu za razna imanja sa sirom proizvedenim u njihovoj opatiji.

Tako se sir Belelaj prvi put pominje u dokumentu iz 1570. Tradicionalno u Juri se zaliha sira u opatiji računala po glavi monaha, pa otuda i naziv Tête de Moine, što se prevodi kao monaška glava.

Sir Tet de Muan se pravi od nepasterizovanog kravljeg mleka. Proizvodi se korišćenjem mleka samo od krava koje pasu leti na bujnim alpskim livadama na planini Jura. Stoga je kvalitet sira toliko divan da je dugo vremena služio kao novčani ekvivalent.

švajcarski sir tet de muan

Ovaj sir se pravi samo u bakarnim kazanima. Sirilo je životinjsko, a karakteristike ukusa zavise od ekspozicije. Sir Tet de Muan, čija je receptura ostala nepromenjena vekovima, odležava se u hladnim podrumima na daskama od smrče.

Svaka glavica, kako se zove pita sira, redovno se okreće i pere jakom salamurom. Kao rezultat, sir je prekriven smeđom korom. Njegov ukus je pikantan i delikatan u isto vreme. On je sladak, baršunast i zanimljiv. Njegova aroma je neočekivana.

Ovaj sir sazreva 3 do 4 meseca. Tet de Muan se ne seče običnim nožem, već se reže na ruže posebnim nožem zvanim Girol, koji je specijalno za to napravljen.

Tako lepo oblikovan, sir je pogodan za aperitive i kao prilog salatama, uz seoski hleb sa suvim grožđem. A kada je sir u pitanju, moramo pomenuti i vino koje mu pravi dobro društvo. To su Pinot Blanc, Rizling, Sirah.

U ovom članku pogledajte i Najpopularniji švajcarski sirevi i Nepoznati švajcarski sirevi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni