bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Osušite voće za zimu

Osušite voće za zimu

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1475
Sušeno voće u činiji

Jedan od najzdravijih način za čuvanje voća tokom zimskih meseci jeste sušenje. Sušeno voće ne iziksuje nikakvu prethodnu pripremu, a i bez ikakvih dodataka je veoma ukusno, a samim tim i korisno.

Nekoliko saveta kako da osušite voće u kućnim uslovima:

Sve vrste voća se mogu sušiti. Ako ste izabrali nešto sočnije voće i hoćete da ga osušite u peći - poređajte voće u tepsiju u jednu kolonu, a ako voće ima semenke - očistite ga. Koštice od trešnje se ne čiste, a šljive možete osušiti i bez koštica.

Ako hoćete da sušite jabuke, onda treba da izaberete čvršće jabuke ( to ujedno važi za sve vrste voća), da ih dobro operete i zatim da ih isečete na kriške. One treba da budu dovoljno debele, da kada se osuše, da ostanu mesnate i ukusne. Nakon toga ih poparite u kipućoj vodi najviše 2 minuta, a zatim ih prelijte hladnom vodom i ocedite. Na ovaj način se, takođe, suše i kruške, plave šljive i višnje.

Sušene dunje

Sušenje u rerni - uključite rernu na 80 stepeni, sačekajte da se zagreje i stavite voće unutra. Pratite proces i kada se voće znatno smanji, smanjite temperaturu na 40 stepeni. Sušenje u rerni je dug proces - imajte u vidu da može dugo potrajati, ali ne bi trebalo da traje više od 5 sati. Voće okrećite na svakih sat vremena.

Ako imate dovoljno prostora, voće možete osušiti i na suncu. Potrebno je da ga dobro rasporedite na papiru i da tako stoji na suncu 10 dana. Takođe, potrebno je da se s vremena na vreme okreće, kako bi se ravnomerno osušilo sa obe strane.

Drugi način za sušenje voća jeste na vazduhu na sledeći način:

Nanižite sve komade voća na konac. Sačekajte nekoliko sedmica. Na ovaj način možete sušiti kako voće, tako i povrće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest