Paprika je verovatno među povrćem koje se najviše konzumira, ne samo sveže, nego i konzervirano. Kada počne sezona konzerviranja, svako razmišlja da li da spremi turšiju sa paradajz-paprikama, konzerviranim pečenim ili prženim paprikama itd. Evo zašto ćemo vam ovde predložiti 3 ideje za konzerviranje paprika, koje možete probati:
Konzervirane pečene crvene paprike
Potrebni sastojci: 10 kg pečenih i oguljenih paprika, 2 l sirćeta, 150 g soli, 400 ml ulja, 5 glavica belog luka, 2 vezice peršuna, nekoliko zrnca crnog bibera, 5-6 lovorovih listova.
Način pripreme: U sirće se rastopi so i tom smesom se zaliju paprike koje su poređane u emajliranu posudu. Kada prođu 4 sata, ostave se da se iscede (tečnost se ne baca) i ređaju se u tegle, tako što se između redova slažu iseckani čenovi belog luka, iseckan peršun, lovorov list i zrnca crnog bibera. Svaka tegla se pospe uljem i doliva se tečnost iz isceđenih paprika. Tegle se zatvaraju i nakon 20 dana su spremne za konzumaciju.
Parena turšija od paprika
Potrebni proizvodi: 4 kg crvenih paprika, nekoliko čenova belog luka oguljenijh i isečenih kolutiće, nekoliko lovorovih listova i zrnca crnog bibera, marinada, spremljena od 1 l vode, 200 g soli, 1 l sirćete, 130 ml ulja, 250 g šećera
Način pripreme: Sa dobro opranih paprika se uklone drškice, otprilike 1 cm od osnove. Na taj način em će biti pogodniji za hvatanje prilikom konzumacije, em neće zauzimati mnogo mesta u teglama.
Marinada vri i u nju se stavlja nekoliko paprika dok ne omekšaju. Na taj način sve paprike se mariniraju, ostave se da se ohlade i ređaju se u tegle, tako što se između redova slažu navedeni začini. Zalivaju se ohlađenom marinadom i tegle se zaklapaju.
Aromatična turšija od paradajz-paprika sa sirćetom i medom.
Potrebni sastojci: 5 kg crvenih paradajz-paprika, 6 šargarepa, 1 glavica karfiola, 1 koren rena, salamura, spremljena od 3 l vode, 3 l sirćeta, 300 g meda i 500 g soli.
Način pripreme: Paradajz-paprike se operu i iglom izbuše u području semenki. Poređaju se u tegle, između njih se ređa iseckan karfiol, kružići šargarepe i kriške rena. tegle se zaliju prethodno spremljenom salamurom i zatvaraju se.
Komentari