Bonapeti.rs»Članci»Kuvanje»Tri ukusne ideje za konzervisanje paprika za zimu

Tri ukusne ideje za konzervisanje paprika za zimu

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
191
Konzervirane paprike

Paprika je verovatno među povrćem koje se najviše konzumira, ne samo sveže, nego i konzervirano. Kada počne sezona konzerviranja, svako razmišlja da li da spremi turšiju sa paradajz-paprikama, konzerviranim pečenim ili prženim paprikama itd. Evo zašto ćemo vam ovde predložiti 3 ideje za konzerviranje paprika, koje možete probati:

Konzervirane pečene crvene paprike

Potrebni sastojci: 10 kg pečenih i oguljenih paprika, 2 l sirćeta, 150 g soli, 400 ml ulja, 5 glavica belog luka, 2 vezice peršuna, nekoliko zrnca crnog bibera, 5-6 lovorovih listova.

Način pripreme: U sirće se rastopi so i tom smesom se zaliju paprike koje su poređane u emajliranu posudu. Kada prođu 4 sata, ostave se da se iscede (tečnost se ne baca) i ređaju se u tegle, tako što se između redova slažu iseckani čenovi belog luka, iseckan peršun, lovorov list i zrnca crnog bibera. Svaka tegla se pospe uljem i doliva se tečnost iz isceđenih paprika. Tegle se zatvaraju i nakon 20 dana su spremne za konzumaciju.

Paprike u tegli

Parena turšija od paprika

Potrebni proizvodi: 4 kg crvenih paprika, nekoliko čenova belog luka oguljenijh i isečenih kolutiće, nekoliko lovorovih listova i zrnca crnog bibera, marinada, spremljena od 1 l vode, 200 g soli, 1 l sirćete, 130 ml ulja, 250 g šećera

Način pripreme: Sa dobro opranih paprika se uklone drškice, otprilike 1 cm od osnove. Na taj način em će biti pogodniji za hvatanje prilikom konzumacije, em neće zauzimati mnogo mesta u teglama.

Marinada vri i u nju se stavlja nekoliko paprika dok ne omekšaju. Na taj način sve paprike se mariniraju, ostave se da se ohlade i ređaju se u tegle, tako što se između redova slažu navedeni začini. Zalivaju se ohlađenom marinadom i tegle se zaklapaju.

Aromatična turšija od paradajz-paprika sa sirćetom i medom.

Potrebni sastojci: 5 kg crvenih paradajz-paprika, 6 šargarepa, 1 glavica karfiola, 1 koren rena, salamura, spremljena od 3 l vode, 3 l sirćeta, 300 g meda i 500 g soli.

Način pripreme: Paradajz-paprike se operu i iglom izbuše u području semenki. Poređaju se u tegle, između njih se ređa iseckan karfiol, kružići šargarepe i kriške rena. tegle se zaliju prethodno spremljenom salamurom i zatvaraju se.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest