Oni koji imaju dovoljno sreće da uzgajaju čeri paradajz u svojim baštama dobro su svesni obilja plodova koje čak i jedna ili dve biljke mogu dati. Rezultat je čeri paradajz u svakom jelu koje se kuva sa čeri paradajzom i planine paradajza u vašoj kuhinji.
Tek kada deo svog uroda date komšijama i prijateljima, konačno priznajete pobedu i okrećete se nekom načinu konzerviranja. Naravno, nema zamene za svež paradajz, ali nije loše imati nešto čime možete da pravite supe od čeri paradajza, čorbe od paradajza, testeninu ili čak salatu od čeri paradajza tokom cele godine.
Konzerviranje je dugogodišnji način konzerviranja paradajza za zimu.
Kao i druge sorte, čeri paradajz se lako može konzervirati u teglama na standardne načine koje poznajemo, bilo da je oljušten ili ne - ceo, isečen, mleven, ceđen, pasiran. Međutim, to zahteva određenu veštinu i opremu, oduzima mnogo vremena, a proces konzerviranja je egzaktna nauka koja zahteva iskustvo ili dobar savet od nekoga sa iskustvom.
Dakle, evo nekoliko načina kako možete uživati u plodovima svog rada (ili onima kupljenim na veliko na pijacama) tokom cele godine uz nekoliko jednostavnih načina za čuvanje čeri paradajza za zimu.
Zamrzavanje čeri paradajza

Čeri paradajz se dobro zamrzava za zimu. Međutim, ne očekujte da će izgledati isto nakon odmrzavanja kao pre nego što je stavljen u zamrzivač. Ovaj paradajz je dobar za supe ili čorbe, ali ne i za sendviče ili salate.
Ako vam ne smetaju kore paradajza u vašim supama, možete jednostavno iseći višak paradajza na komade i zamrznuti ga kakav jeste. Da biste izbegli da završite sa jednom velikom kockom zamrznutog paradajza, najbolje je da isečene čeri paradajze rasporedite na pleh za pečenje i prvo ih zamrznete tako, a zatim ih prebacite u kesu za zamrzavanje. Alternativno, možete zamrznuti ceo paradajz u kesama za zamrzavanje. Samo se uverite da su čiste i neoštećene.
Ako više volite da vaša supa bude bez kore, moraćete da uklonite kore pre zamrzavanja. Sa ovom malom sortom, proces je malo naporan, ali se trud isplati. Prvo, potrebno je da uzmete paradajz i napravite X rez kroz koru na vrhu i dnu. Zatim, potrebno je da ih stavite u vodu i prokuvate. Čim vidite da kora počinje da se ljušti tamo gde ste napravili rez, pažljivo izvadite paradajz iz vrele vode i stavite ga u posudu sa ledom. Ovo će sprečiti da se skuva. Kada se ohladi, kora će se lako skinuti. Stavite oljušteni čeri paradajz ceo ili isečen u kesu sa zatvaračem i stavite ih u zamrzivač.
Konzerviranje čeri paradajza u biljnom ulju

Ovo je odličan način za čuvanje čeri paradajza. Međutim, potrebno je hlađenje. Uzmite čeri paradajz i, ostavljajući ih cele ili prepolovljene, stavite ih na pleh za pečenje. Obilno ih poprskajte maslinovim uljem i lagano začinite. Zatim ih stavite u rernu na 200 stepeni Celzijusa na oko 20 minuta.
Izvadite ih iz rerne i kada se ohlade, počnite da ih prebacujete u čistu staklenu teglu. Kada je tegla skoro puna, trebalo bi da dodate onoliko maslinovog ulja koliko može da stane. Uverite se da su svi plodovi paradjza prekriveni uljem i da nema vazdušnih džepova između njih. Poklopite ih i čuvajte u frižideru da biste uživali u domaćem konzerviranom čeri paradajzu tokom cele zime.
Sušeni čeri paradajz kod kuće
Možete preskočiti kupovinu skupih tegli sušenog paradajza iz supermarketa i pokušati da napravite svoj. Trebalo bi da izaberete čeri paradajz koji nije previše sočan. Pokušajte da koristite paradajz iste veličine kako bi se sušio istom brzinom.
Stavite prepolovljeni čeri paradajz na pleh prekriven gazom kako biste sprečili ulazak insekata. Uverite se da tkanina ne dodiruje paradajz. Ostavite paradajz da se osuši na suncu. To može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od vaše klime. Moraćete da unesete paradajz unutra noću i držite ga na toplom i suvom mestu kako biste sprečili da se orosi.
Sušenje čeri paradajza za zimu pomoću dehidratora

Ako vam se gore navedeni metod pripreme čeri paradajza za zimu čini previše mukotrpnim ili jednostavno živite u klimi koja nije pogodna za ovu opciju sušenja, možete dobiti slične rezultate koristeći dehidrator (sušaru za voće i povrće).
Uberite čeri paradajz i prepolovite ga. Potrebno je da uklonite semenke. Zatim uzmite nož i isecite koru po dužini. Pospite otvorenu stranu paradajza sa malo soli i stavite ga na posude dehidratora (otvorenom stranom nagore), ostavljajući 2-3 cm između rešetki za dobru ventilaciju.
Podesite dehidrator na 55 do 60 stepeni i ostavite paradajz da se suši 6 do 8 sati. Vreme sušenja zavisi od vlažnosti u mestu gde živite i sočnosti paradajza. Dobro je da su polovine čeri paradajza naborane, imaju lepu tamnocrvenu boju i da su fleksibilne, ali ne i hrskave.
Sušeni paradajz možete zamrznuti ili ga čuvati u hermetički zatvorenoj kesi oko 2 meseca.
Za sve metode čuvanja čeri paradajza zimi, obavezno označite pakovanje datumom pripreme.
Pogledajte takođe kako pravilno čuvati paradajz, kako sušiti čeri paradajz i kako uzgajati čeri paradajz u saksijama.
Komentari