Dren

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Dren

Dren je drvo, koje simbolizuje nadu za bolje sutra, za zdravlje i život. Deo je mnogih tradicija i običaja, gde se često koristio za gatanje i proricanje. Kada malo bolje razmislimo, pogača za Božić ne može proći bez drena.

Dren je drvo kojim se blagosilja plodnost i zdravlje. Cvetovi drena su žuti i raspoređeni na kratkim granama koje se nalaze sa strane, a može ih biti po dve, tri ili četiri. Dren cveta pre listanja, ali daje plodove u septembru i oktobru. Njegovi mali crveni plodovi su pravo bogatstvo vitamina i minerala.

Na našim prostorima se dren najviše može sresti u listopadim šumama, ali se bez ikakvih problema može gajiti i u bašti. Postoje različite vrste ukrasnog drena, koji se može koristiti i kao živa ograda. Dren cveta u periodu od februara do marta, a njegovi plodovi sazrevaju od avgusta do oktobra.

Dren kada procveta je jedna od najomiljenijih dekorativnih biljaka u Americi. Listovi ovog drena su leti tamnozelene boje odozgo i srebrni odozdo, a tokom jeseni bivaju prošarani lepom crvenom bojom, koja se presijava na jesenjem suncu.

Drvo drena

Hemijski sastav drena

Kora i koren drena sadrže organske kiseline, tanine, korin glikozid. Listovi drena imaju visok sadržaj tanina, vitamina E i vitamina C. Plodovi drena su bogati prirodnim šećerima /glukoza i fruktoza do 17%; organske kiseline - smola, limunska kiselina, jabučna kiselina; mineralne soli kalijuma, magnezijuma, sumpora, gvožđa i kalcijuma.

Plodovi sadrže još i fitoncide, eterična ulja, glikozide, flavonoide, pektin, azotne materije i tanine. Bogati su vitaminom P, vitaminom C i provitaminom A.

Odabir i branje drena

Plodovi drena se beru onda kada dobiju svoju crvenu boju, ali ne bi trebalo da se čeka da omekšaju i potamne. Kada plodovi budu previše zreli, onda brzo opadaju i dolazi do velikih gubitaka. Kada se plodovi uberu, treba ih ostaviti da sazre. Dren se ne bi trebalo brati kada je kišno vreme ili kada je rosa, jer mokri plodovi se lako oštećuju.

Važno je znati da plodovi drena ne sazrevaju istovremeno, pa zato je potrebno da se beru nekoliko puta ili da se plodovi koji se zajedno beru sortiraju prema stepenu zrelosti. Sazrevanje plodova bi trebalo da se odvija u suvim prostorijama i da traje od 7 do 10 dana. Nakon toga, plodovi koji su dobro sazreli su potamneli, omekšali i dosta su aromatičniji i slađi.

Grana drena

Dren u kulinarstvu

Kao što smo već spomenuli, pogača za Božić nikako ne bi mogla da prođe bez grančice drena. Ali treba znati da upotreba drena se tu ne završava.

Drenjine se najčešće koriste za dobijanje soka, želea i neverovatnog vina. Da se dobije sok od drena, preporučuje se parna ekstrakcija, a može se dobiti i putem centrifugiranja ili presovanja. Za to je potrebno preliti vodom dren koji je dobro sazreo, tako da ih voda pokrije.

Neka tako odstoji 24 sata. Nakon toga uklonite koštice i iscedite sok, kojem možete dodati šećer i nekoliko kapi soka od limuna. Sok od drena je pogodan za mešanje sa svim vrstama blagih kiselih voćnih sokova.

Sastojci koju su potrebni za žele od drena su: 2 kg drena, 5 g vinske kiseline i 700 g šećera. Operite i očistite plodove drena, pa ih prelijte vodom, tako da voda ogrezne. Kuvajte ih dok ne promene boju i dok ne omekšaju.

Sok se zatim procedi i kuva sa šećerom. Žele je u potpunosti gotovo, kada se od njega uzme i ostavi delić na tanjir i on bude kao žele i ne pomeri se. Na kraju se dodaje vinska kiselina i kuva se još 2 - 3 minuta.

Slatko od drenjina

Koristi od drena

Sok od drenjina je koristan za oporavak nakon teških oboljenja, poboljšava apetit i koristan je u lečenju tuberkuloze. Često se koristi i kod upala, kao i za snižavanje visoke temperature i groznice. Ovaj sok je veoma koristan i kod anemije usled nedostatka gvožđa, kao i kod poremećene ravnoteže alkalnosti i kiselosti organizma.

Konzumiranje soka od šipka se preporučuje kod kožnih bolesti, poremećene razmene materija, koristi se i kao sredstvo za podsticanje proizvodnje krvi i lučenje žuči. Sveži sok od drena je veoma bogat vitaminom C, koji se gubi nakon sušenja plodova drena.

Plodovi drena imaju veoma dobar efekat zatezanja i fitoncidno dejstvo, zbog kojeg se koristi i kod kolitisa i dijareje. Visok sadržaj kalijuma, vitamina C i voćnih kiselina čini ovaj sok veoma korisnim u lečenju želudačnih oboljenja.

Dren ima jak diuretski efekat, pa se zato koristi i kod bolesti mokraćnih puteva, kamena i peska u bubregu. Dren se koristi i kod gihta, krvarenja u želudačno-crevnom traktu. Čaj od drena pomaže kod upale desni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji