Bonapeti.rs»Članci»Voće»Šećerna Palma

Šećerna Palma

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317822
Šečerna palma

Šećerna palma /Borassus flabellifer/ je vrsta drveta palme, koja je karakteristična za Nepal, Indiju, Bangladeš, Šri Lanku, Kambodžu, Tajland, Vijetnam, Indoneziju, Filipine, Kinu i druge zemlje sa sličnim klimatskim uslovima. Biljka je poznata još i kao lontarova palma. Takođe, poznata je i kao Asian palmyra palm i toddy palm.

Šećerna palma je drvo koje može živeti više od 100 godina, a za to vreme može dostići visinu od 25 do 30 m. Listovi palme su zeleni, oštri, izvijeni ka spolja. Zahvaljujući rasporedu, položaj listova ima gotovo okrugli oblik. Drške listova su izrezbarene. Mlađe biljke se u početku razvijaju sporo, ali zato vremenom se njihov razvoj ubrzava.

Šećerna palma je u Indiji veoma cenjena zbog soka koji se dobija od nje. Smatra se da je sok od ove palme toliko ukusan, aromatičan i prijatan, da ne postoji drugi napitak u zemlji koji može da mu parira. Kako meštani tvrde, ovaj napitak začara svakog ko ga pije.

Plodovi šećerne palme su okrugli, a prečnik im dostiže 20 cm. Kada sazru, imaju boju patlidžana, ali na nekim mestima su prošarani žutom bojom. Kako bi mogao da se konzumira, gornji deo ploda treba da se iseče, zatim da se pomoću noža ukloni površinski sloj. Ponekad to nije nimalo lak zadatak, ali meštani su navikli i uspevaju da pripreme plod velikom brzinom.

Nakon što se očisti gornji sloj, vide se beličaste semenke, čija struktura podseća na žele, a aroma koja se oseća donekle podseća na aromu dinje, ananasa i dunje. Ako je plod zreo, može da se konzumira i njegov spoljašnji sloj. U Bengalu se ovi plodovi dosta koriste u kulinarstvu, tako što se uključuju u pravljenje mnogih kolača.

Sastav šećerne palme

Plodovi šećerne palme su veoma bogati hranljivim materijama. Oni su izvor velikog broja minerala. U njen sastav ulaze kalijum, gvožđe, cink, kalcijum i fosfor. Takođe, sadrže i važne vitamine, kao što su vitamin A, vitamini B grupe, vitamin C, itd.

Šećera palma u kulinarstvu

Sveže semenke šećerne palme se takođe koriste u kulinarstvu. One imaju želatinastu strukturu i veoma prijatan ukus. Mogu se jesti sirove ili se mogu peći i kuvati. Pire od ovih semenki hladi i energizuje tokom vrelih letnjih meseci.

Šećerne palme

Semenke ovog drveta se smatraju delikatesom u Indiji i drugim azijskim državama. Leti se mogu naći na lokalnim pijacama, ali to ne traje dugo. Od njih se prave sokovi, nektari, šejkovi i drugi napici. Takođe, koriste se i za pravljenje kaša, slatka, želea. Koriste se za voćne salate, kremove i sladolede, a takođe se mešaju i sa drugim egzotičnim voćem, kao što su papaja, mango i ananas. Spoljašnji sloj plodova je beo, ali se može konzumirati kada je dobro sazreo. Plodovi se, takođe, mogu peći ili kuvati.

Palmine klice se takođe koriste za dobijanje soka. One se seku i tečnost koja izlazi iz njih se sakuplja pomoću posebnih visećih glinenih posuda. Sok koji se sakupi u ranim jutarnjim časovima je osvežavajući, sladak i lagan. Njegov naziv je Thaati Kallu. Ako se sakupi tokom večernjih časova, onda se zove Tadi. Ova tečnost je nešto kiselija od Thaati Kallu. Fermentisani sok Tadi s konzumira u državi Maharašta kao alkoholno piće.

Od mladih cvasti se može dobiti tečnost koja se naziva Toddy. Toddy se fermentiše i tako se dobija napitak po imenu Arak. Od ove tečnosti se može dobiti i sirovi šećer, koji u Bengalu ima naziv jaggery ili Taal Patali. U Indoneziji se on naziva javanski šećer. Ovaj šećer se dosta koristi u kulinarstvu ostrva Java.

Koristi od šećerne palme

Različiti delovi šećerne palme imaju različitu namenu. Na primer, listovi ove palme se mogu koristiti za pletenje korpi, otirača. Od njih se prave kišobrani i krovovi, a takođe i šeširi i materijali za pisanje. U Indoneziji se listovi palme koriste kao papir još od vremena drevnih kultura. Takav papir se naziva lontar.

Od nekih delova palme se prave ograde, a takođe su se proizvodile i vlakna, koja su se koristila za pravljenje učkura i četki. Čvrsto drvo je veoma cenjeno u građevinarstvu, pa se u nekim mestima prave i čamci i druga plovila.

Budući da su plodovi šećerne palme veoma hranljivi, ako bi se ovo drveće gajilo na farmama, to bi moglo rešiti problem neuhranjenosti u svetu. Zato važnost Borassus flabellifer kao biljke ne bi trebalo nikako zanemarti.

Sve koristi ove palme po zdravlje čoveka koj uvek nisu ispitane. Zasad se zna da bogati sastav plodova šećerne palme jača imunitet. Preporučuje se osobama koje se brzo umaraju i koje imaju loš tonus. Takođe je dokazano da kaša od plodova šećerne palme se može uspešno koristiti u lečenju dermatitisa i drugih kožnih problema.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas