bonapeti.rs»Članci»Voće»Budina ruka

Budina ruka

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490179
Budina ruka

Budina ruka je egzotično citrusno voće čudnog oblika. Poznato je još i kao prstenasti citrus i ima prijatnu aromu limuna.

Više od hiljadu godina Japanci i Kinezi koriste ovo voće, koje podseća na mešavinu džinovskog limuna i lignji.

Voće ima neobično ime zbog svog izgleda, koji podseća na ruku čoveka sa veoma izraženim prstima. Budina ruka je voće sa najneobičnijim izgledom i oblikom.

Ako se prati poreklo Budine ruke, možemo ga potražiti čak u staroj Indiji i KIni. Čudan oblik voća je zbog genetske mutacije, koja se pre mnogo vekova pojavila.

Raste kao žbun ili manje drvo, prekriveno bodljama. Budina ruka ima velike, izdužene listove bledozelene boje. Unutrašnjost ploda je veoma mala, jer se nalazi ispod debele kore. Nije retko da mesnati deo čak i izostane, tj. da ga uopšte i nema.

Ovo drvo je veoma osetljivo na visoke temperature - ne voli velike vrućine, a takođe ni veoma niske tepmerature i obilne kiše. Najbolje uspeva u umerenim klimatskim uslovima.

Drvo je malo i spada u zimzeleno drveće, koje može dostići visinu od 3 do 5 metra. Plodove daje tokom zimskog perioda.

Sastav Budine ruke

Ovo voće je bogato vitaminom C, gvožđem i kalcijumom. Samo 6 g ovog voća sadrži 1 g ugljenih hidrata, 0 g proteina i 0 g masti.

Upotreba Budine ruke

Cvetovi ovog drveta su veoma aromatični i mirisni. Spolja su beli, a unutra - ljubičasti. U Aziji se plodovi drveta koriste kao osveživač za garderobu i prostorije, jer imaju veoma jak i prijatan citrusni miris. Aroma Budine ruke se koristi u proizvodnji parfema.

Prema nekim običajima, plodovi drveta se nose kao darovi Budinom hramu. Buda voli da plodovi nisu sa otvorenim prstima, već sa sakupljenim, jer je šaka uvek sakupljena tokom molitve.

U Kini se Budina ruka smatra talismanom za sreću, kao i za dug i srećan život. Takođe, smatra se i simbolom uspeha, dugovečnosti i plodnosti.

U Japanu je Budina ruka popularna tokom novogodišnjih praznika, jer se smatra da donosi sreću. Listovi ovog drveta odbijaju moljce.

Budina ruka u kulinarstvu

U poređenju sa drugim citrusnim voćem, Budina ruka ne spada niti u kiselo, niti u gorko voće. Kada se uklone izrasline nalik prstima, voće se iseče uzdužno, a mesnati deo koji ostane se može koristiti kao začin za ribu, salate i druga jela.

Unutrašnji beli omotač nije gorak, pa se i on može koristiti. Kora Budine ruke se koristi kao aromatizator kolačima, a može se i ušećeriti. Kora ovog voća je odlična za začinjavanje pirinča.

Ukus kore Budine ruke se odlično slaže sa aromom bosiljka i lavande. Daje istančan ukus i krem bruleu. Može u potpunosti zameniti koru limuna.

Koristi od Budine ruke

Budina ruka je, nesumnjivo, zbog svog oblika jedan od najzanimljivijih citrusa. Međutim, ovo voće nema specijalne hranljive vrednosti, kao ni neki značajan uticaj na zdravlje čoveka, pa zato za te svrhe je najbolje da konzumirate već poznate citruse.

Nije potrebno da idete čak do KIne ili Indije, kako bi probali Budinu ruku, dovoljno je da pojedete jedan limun. Jedina poznata dejstva ovog voća su da deluje tonizirajuće i stimulativno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas