Sumpor

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190153
Sumpor

Sumpor je mineral koji ima veoma izraženu mogućnost da stvara kiseline. Sigurno sportisti i ne razmišljaju kako tačno sumpor utiče na njihovu kondiciju i postignuća. Od svih osnovnih minerala, sumpor se najmanje razmatrao, a podjednako je važan kao i ostali minerali. Sumpor je glavni mineral za lepotu.

Smatra se da je sumpor mineral osmi ili deveti po redu po zastupljenosti u telu čoveka. Ima ga skoro u svim ćelijama, a u nešto većim količinama se nalazi u kosi, noktim, a koži i zglobovima. Pravilan unos sumpora je od velikog značaja za lepu sjajnu kosu i kožu.

Uloge sumpora

Sumpor je glavna komponenta vezivnog tkiva. Jedno od njih je kolagen - on, osim što se nalazi u vezivnim tkivima, ima ga u koži, kostima i zubima. Kolagen, bogat sumporom, je protein kojeg ima najviše u telu. Već je poznato da kolagen zadržava vlagu u ćelijama i daje elastičnost tkivima.

Sumpor se nalazi i u keratinu - proteinu, koji čini 98% strukturu noktiju. Sumpor u obliku keratina se nalazi i u koži, kosi, kao i u zubnog gleđi. Sumpor tim tkivima daje veću otpornost i veću elastičnost.

Postoji nekoliko osnovnih funkcija sumpora. Na prvom mestu je to da sumpor učestvuje u hemijskoj strukturi molekula aminokiselina - cisteina, homocisteina, taurina i metionina.

Koristi od sumpora

Lepa koža

Sumpor dezinfikuje krv, a ako se poveže sa teškim metalima može imati i ulogu detoksikatora. To čini sumpor moćnim sredstvom u borbi sa upalom zglobova, tetiva i mišića - problem skoro svakog aktivnog sportiste.

Sumpor je deo i strukture važne materije za zglobove i tetive - hondroitin sulfat. Potpomaže stvaranje oksidativnih reakcija, tako što se uključuje u strukturu koenzima A.

Sumpor poboljšava aktivnost imunog sistema, što je od izuzetne važnosti za ljude, a pogotovo za profesionalne sportiste, jer oni obično imaju nešto osetljiviji imunitet i uglavnom su skloni kožnim infekcijama.

Osim navedenih uloga, ovaj mineral ojačava strukturu dlake i koristi se kao sredstvo protiv ćelavosti.

Sumpor je poznat u dva oblika - sintetički /sulfati i sulfiti/, čiji je unos veoma štetan za organizam, i organski - kao metilsulfonilmetan /MSM/, koji je organizmu potreban.

Dnevna doza sumpora

Doze sumpora dosta zavise od materija koje ga dostavljaju sumpor u telo. Optimalna preporučena doza MSM je od 1000 do 4000 mg dnevno za odrasle osobe koje se umereno bave sportom. Kod profesionalnih sportista se te doze znatno povećavaju i mogu da dostignu i do 8000 mg, a da ne postoji veliki rizik od trovanja.

Nedostatak sumpora

Smatra se da je deficit sumpora glavni uzrok za neka klinička stanja, ali nema još konkretnih dokaza za ovu tvrdnju. Uprkos tome, sumpor ima važnu ulogu u održavanju dosta funkcija u telu, pa u telu nem adovoljno sumpora onda organizam ne može da proizvodi zdrave i jake ćelije.

Jaja

To za posledicu ima opadanje kose, koža gubi elastičnost, a isto se dešava i sa zidovima arterija, pojavljuju se bore, problemi sa zglobovima, raširene vene, pojavljuju se ožiljci i imunitet ne može na pravilan način da odbrani telo.

Predoziranje sumporom

Štetni efekti se primećuju kada se unosi neorganski oblik sumpora, jer je on toksičan. Predoziranje ili kontraindikacije nakon prijema velikih količina MSM nisu primetne čak i ako se uzme 20 g po 1 kg težine u periodu od mesec dana. Ipak, preporučljivo je da se određene doze ne prekoračuju.

Izvori sumpora

Jedan od najboljih izvora sumpora je žumance jajeta. Velike količine ovog minerala se nalaze i u belom luku i crnom luku, prokelju, malinama, pšeničnim klicama, sušenom pasulju, kupusu, ribi, soji i repi. Osim što ga ima u namirnicama, sumpor se može naći i u raznim dodacima ishrani. Najčešće se unosi u obliku kompleksnih mineralnih preparata koji sadrže optimalne doze minerala.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas