Grog

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490180
Grog

Grog je alkoholno piće koje se pravi od ruma, konjaka ili votke i vruće vode ili čaja. Ovo je jedan od najrasprostranjenijih napitaka, koji greje ljude tokom hladnih zimskih dana. Nesumnjivo, ovo je jedan od najomiljenijih zimskih koktela, koji je poznat širom sveta, dok načina za njegovu pripremu ima zaista mnogo.

Može se reći da je grog, kao i drugi topli alkoholni kokteli, veoma ukusan, čak isto koliko i njegove letnje varijante. Lako se pravi i nije potrebno mnogo sastojaka, ukus im je neverovatan, a glavna osobina jeste da je tu da nas zagreje.

Istorija groga

Istorija o pojavi groga je veoma zanimljiva, jer iako napitak sadrži alkohol, on je napravljen kako bi se upravo borio protiv alkoholizma.

Grog se prvi put pojavio 1740. godine u kraljevoj floti Velike Britanije i to zahvaljujući viceadmiralu Eduardu Vernenu, koji je bio poznat po nadimku Stari grog, jer se uvek šetao po palubi broda sa nepromočivim ogrtačem, koji je napravljen od grograma (tkanina od pamuka, vune i mohera).

Grog sa rumom

Veoma je zanimljiva činjenica da je ovaj viceadmiral hteo da se izbori sa alkoholizmom, jer u njegovo vreme se mornarima donosilo oko 280 ml ruma dnevno, što je vodilo do stalnih svađa i problema. Ovo zanimljivo pravilo je prestalo da važi tek 1970. godine.

Vernen nije imao pravo da smanji količine ruma, ali je zato smanjio njegove količine - razredio je rum sa toplom vodom. U početku je to izazvalo nezadovoljstvo, a napitak je dobio nadimak Grog po nadimku samog admirala.

Posle izvesnog vremena napitak se pretvara u omiljen ne samo na moru, nego i na kopnu. Postepeno je grogu dodavao sok od limuna, šećer i najrazličitije začine - đumbir, cimet, muskatni oraščić i druge, a umesto tople vode, za pravljenje groga je koristio jak crni čaj.

Kombinacija ruma, vode sa muskatnim oraščićem i šećerom je bila veoma popularna u prošlosti, najviše među trgovcima i piratima.

Priprema groga

Danas postoji stotinu varijanti groga. Klasični recept za grog je da se kuvanom crnom čaju doda rum, zatim da se doda šećer i da se ovaj napitak pije dok je vruć. Zbog različitih ukusa, svako može napraviti grog po svojoj želji i sam rum nije obavezan. On se slobodno može zameniti viskijem i konjakom.

Glavno pravilo u pravljenju groga jeste da alkohol ne treba da se zagreva, već da se doda na kraju. U vodu ili čaj se stavljaju najrazličitiji začini - cimet, zrna crnog bibera, đumbir, muskatni oraščić, kardamon, karanfilić, itd. Kada smesa proključa, ona se sklanja sa vatre, dodaje se limun, šećer i rum.

Predlažemo vam nekoliko načina kako da napravite grog, koji će vam zagrejati telo i dušu tokom hladnih dana.

Za ljubitelje kafe predlažemo neverovatan grog sa kafom. Za njegovu pripremu je potrebno 100 ml kafe, 2 kašičice šećernog sirupa i 20 ml ruma (konjaka). Vruću kafu isipajte u prethodno zagrejanu duboku čašu za grog, zatim dodajte rum i šećerni sirup. Blago promešajte i odmah pijte.

Recept za grog

Sledeća varijanta je grog zaslađen medom. Potrebni sastojci su: 2 kašičice meda, 50 ml ruma, 150 ml vrućeg crnog čaja i kriška limuna. Veoma lako se pravi - isipajte čaj u duboku čašu, dodajte med, limun i na kraju rum.

Izbor začina za oba recepta je prema vašem ukusu, ali za grog sa kafom preporučujemo da dodate cimet, muskatni oraščić ili karanfilić, a u grog sa medom možete dodati đumbir ili kardamom.

Sledeći recept za grog je malo nesvakidašnji, ali zato ćete dobiti veoma aromatičan napitak, koji će vas odmah zagrejati. Potrebno vam je 450 ml likera konatro, 200 ml čaja, 250 ml ruma, 100 ml soka od pomorandže, prstohvat cimeta, malo karanfilića, štapić cimeta i pomorandža za dekoraciju.

Način pripreme: u šerpi zagrejte rum, konaro, cimet i sok od pomorandže. Sve to pomešajte dobro i sklonite s vtre pre neg što počne da vri. Isipajte u čaj i rasporedite u šolje. Napitak ukrasite kriškom pomorandže, posute karanfilićem.

U skandinavskim zemljama postoji poseban običaj, prema kojima grog pravi gost u kući kako on želi i prema njegovom ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji