Vrste Alkoholnih Pića

Vrste Alkoholnih Pića

Vrste alkoholnih pića u Srbiji i u svetu. Saznaj zanimljive činjenice o različitim vrstama alkoholnih pića, njihovom sastavu i pripremi.
GlintvajnVrste Alkoholnih PićaGlintvajn
19. april
Tanja Radmanovac
Zmijsko vinoVrste Alkoholnih PićaZmijsko vino
02. april
Tanja Radmanovac
Gazirano vinoVrste Alkoholnih PićaGazirano vino
06. mart
Tanja Radmanovac
Pinja KoladaPinja KoladaPinja kolada /Piña colada/ je sladak koktel, koji sadrži kokosovo mleko, sok od ananasa i svetli rum. Pinja kolada se smatra tradicionalnim pićem Portorika. Sa Pinja koladom se pripremaju brojni kokteli.
SodžuSodžuSodžu se proizvodi od pirinča, a neki savremeni proizvođači dodaju sladak krompir ili žitarice (pšenicu, ječam). Sodžu je prozračno piće, bez boje.
KalvadosKalvadosKalvados (Calvados) je brendi od jabuke, koji se dobija destilacijom kljuke. Tradicionalno se proizvodi u francuskom regionu Donja Normandija. Kalvadost se pije čist, bez bilo kakvih prirodnih sokova ili vode.
Sour KoktelSour KoktelSour je koktel koji se dobija mešanjem alkohola, soka od limuna, šećera u prahu i belanceta. Naziv mu potiče iz engleskog jezika, što u prevodi znači - kiseo. Čaša za serviranje Soura nosi njegovo ime.
GrogGrogGrog je alkoholno piće koje se pravi od ruma, konjaka ili votke i vruće vode ili čaja. Grog je jedan od najrasprostranjenijih napitaka, koji greje ljude tokom hladnih zimskih dana.
LikerLikerLiker je slatko alkoholno piće, koje osvaja svojom neodoljivom voćnom aromom. Naziv ovog alkoholnog pića dolazi od latinske reči liquifacere, koja u prevodu znači napraviti tečnost .
KurasaoKurasaoKuraso ili Kurasao (Curaçao) predstavlja aromatičan liker koji se priprema od isučenih vrste gorke pomorandže poznate kao laraha (Laraha). Kurasao može da se servira samostalno (razređen sa malo leda), ali se češće dodaje koktelima.
SotolSotolSotol (Sotol) je destilovani alkoholni napitak koji potiče iz Meksika i južnih delova SAD. Piće se pravi od biljke Dasylirion wheeleri koja je poznata kao sotol i pustinjska kašika. Sotol se konzumira samostalno ili sa dodacima.
KoantroKoantroKoantro ili kuantro (Cointreau) je vrsta alkoholnog napitka tripl sek koji se proizvodi u Francuskoj. U svetu dobrih alkoholnih pića nekoliko njih su simboli čiji kvalitet ostaje nepromenljiv u odnosu na vreme i promene u svetu.
BakardiBakardiBakardi je rum - bele boje ili boje ćilibara, suvog i mekog ukusa. Alkoholno piće proizvodi jedino Bacardi Company Limited, i osnovni je sastojak brojnih popularnih koktela.