bonapeti.rs»Članci»Vrste Alkoholnih Pića
Vrste Alkoholnih Pića

Vrste Alkoholnih Pića

Vrste alkoholnih pića u Srbiji i u svetu. Saznaj zanimljive činjenice o različitim vrstama alkoholnih pića, njihovom sastavu i pripremi.
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
GlintvajnGlintvajn
19. april
Naziv glintvajn dolazi iz nemačkog jezika - gluhende Wein, što u bukvalnom prevoodu znači - vino koje gori. U nekim jezicima se može sresti i naziv gljukvajn ili glintvajn. Ima mnogo recepata za glintvajn i njema možete oterati prehladu.
Zmijsko vinoZmijsko vino
02. april
Zmijsko vino je egzotično alkoholno piće. Ono prevazilazi sva druga pića po tome, što se u flaši sa vinom nalazi cela otrovna zmija.
Gazirano vinoGazirano vino
06. mart
Gazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Gazirano vino se servira sa aperitivom ili desertom. Gazirano vino se odlično slaže sa desertima kao što su krem karamal ili krem brule.
Pinja KoladaPinja Kolada
16. januar
Pinja kolada /Piña colada/ je sladak koktel, koji sadrži kokosovo mleko, sok od ananasa i svetli rum. Pinja kolada se smatra tradicionalnim pićem Portorika. Sa Pinja koladom se pripremaju brojni kokteli.
SodžuSodžu
16. januar
Sodžu se proizvodi od pirinča, a neki savremeni proizvođači dodaju sladak krompir ili žitarice (pšenicu, ječam). Sodžu je prozračno piće, bez boje.
KalvadosKalvados
10. januar
Kalvados (Calvados) je brendi od jabuke, koji se dobija destilacijom kljuke. Tradicionalno se proizvodi u francuskom regionu Donja Normandija. Kalvadost se pije čist, bez bilo kakvih prirodnih sokova ili vode.
Sour KoktelSour Koktel
09. januar
Sour je koktel koji se dobija mešanjem alkohola, soka od limuna, šećera u prahu i belanceta. Naziv mu potiče iz engleskog jezika, što u prevodi znači - kiseo. Čaša za serviranje Soura nosi njegovo ime.
GrogGrog
22. dec.
Grog je alkoholno piće koje se pravi od ruma, konjaka ili votke i vruće vode ili čaja. Grog je jedan od najrasprostranjenijih napitaka, koji greje ljude tokom hladnih zimskih dana.
LikerLiker
01. dec.
Liker je slatko alkoholno piće, koje osvaja svojom neodoljivom voćnom aromom. Naziv ovog alkoholnog pića dolazi od latinske reči liquifacere, koja u prevodu znači napraviti tečnost .
KurasaoKurasao
10. okt.
Kuraso ili Kurasao (Curaçao) predstavlja aromatičan liker koji se priprema od isučenih vrste gorke pomorandže poznate kao laraha (Laraha). Kurasao može da se servira samostalno (razređen sa malo leda), ali se češće dodaje koktelima.