Glintvajn
Vrste Alkoholnih Pića

Glintvajn

Naziv glintvajn dolazi iz nemačkog jezika - gluhende Wein, što u bukvalnom prevoodu znači - vino koje gori. U nekim jezicima se može sresti i naziv gljukvajn ili glintvajn. Ima mnogo recepata za glintvajn i njema možete oterati prehladu.

1

Vrste Alkoholnih Pića

Vrste alkoholnih pića u Srbiji i u svetu. Saznaj zanimljive činjenice o različitim vrstama alkoholnih pića, njihovom sastavu i pripremi.
Vrste Alkoholnih Pića - Zmijsko vinoVrste Alkoholnih Pića

Zmijsko vino

02.04.2018

Zmijsko vino je egzotično alkoholno piće. Ono prevazilazi sva druga pića po tome, što se u flaši sa vinom nalazi cela otrovna zmija.

Vrste Alkoholnih Pića - Gazirano vinoVrste Alkoholnih Pića

Gazirano vino

06.03.2018

Gazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Gazirano vino se servira sa aperitivom ili desertom. Gazirano vino se odlično slaže sa desertima kao što su krem karamal ili krem brule.

Vrste Alkoholnih Pića - Pinja KoladaVrste Alkoholnih Pića

Pinja Kolada

16.01.2018

Pinja kolada /Piña colada/ je sladak koktel, koji sadrži kokosovo mleko, sok od ananasa i svetli rum. Pinja kolada se smatra tradicionalnim pićem Portorika. Sa Pinja koladom se pripremaju brojni kokteli.

Vrste Alkoholnih Pića - SodžuVrste Alkoholnih Pića

Sodžu

16.01.2018

Sodžu se proizvodi od pirinča, a neki savremeni proizvođači dodaju sladak krompir ili žitarice (pšenicu, ječam). Sodžu je prozračno piće, bez boje.

Vrste Alkoholnih Pića - KalvadosVrste Alkoholnih Pića

Kalvados

10.01.2018

Kalvados (Calvados) je brendi od jabuke, koji se dobija destilacijom kljuke. Tradicionalno se proizvodi u francuskom regionu Donja Normandija. Kalvadost se pije čist, bez bilo kakvih prirodnih sokova ili vode.

Vrste Alkoholnih Pića - Sour KoktelVrste Alkoholnih Pića

Sour Koktel

09.01.2018

Sour je koktel koji se dobija mešanjem alkohola, soka od limuna, šećera u prahu i belanceta. Naziv mu potiče iz engleskog jezika, što u prevodi znači - kiseo. Čaša za serviranje Soura nosi njegovo ime.

Vrste Alkoholnih Pića - GrogVrste Alkoholnih Pića

Grog

22.12.2017

Grog je alkoholno piće koje se pravi od ruma, konjaka ili votke i vruće vode ili čaja. Grog je jedan od najrasprostranjenijih napitaka, koji greje ljude tokom hladnih zimskih dana.

Vrste Alkoholnih Pića - LikerVrste Alkoholnih Pića

Liker

01.12.2017

Liker je slatko alkoholno piće, koje osvaja svojom neodoljivom voćnom aromom. Naziv ovog alkoholnog pića dolazi od latinske reči liquifacere, koja u prevodu znači napraviti tečnost .

Vrste Alkoholnih Pića - KurasaoVrste Alkoholnih Pića

Kurasao

10.10.2017

Kuraso ili Kurasao (Curaçao) predstavlja aromatičan liker koji se priprema od isučenih vrste gorke pomorandže poznate kao laraha (Laraha). Kurasao može da se servira samostalno (razređen sa malo leda), ali se češće dodaje koktelima.

Vrste Alkoholnih Pića - SotolVrste Alkoholnih Pića

Sotol

10.10.2017

Sotol (Sotol) je destilovani alkoholni napitak koji potiče iz Meksika i južnih delova SAD. Piće se pravi od biljke Dasylirion wheeleri koja je poznata kao sotol i pustinjska kašika. Sotol se konzumira samostalno ili sa dodacima.

Vrste Alkoholnih Pića - KoantroVrste Alkoholnih Pića

Koantro

02.10.2017

Koantro ili kuantro (Cointreau) je vrsta alkoholnog napitka tripl sek koji se proizvodi u Francuskoj. U svetu dobrih alkoholnih pića nekoliko njih su simboli čiji kvalitet ostaje nepromenljiv u odnosu na vreme i promene u svetu.