Mastika

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317823
Uzo

Mastika je jedno od omiljenih letnjih pića Bugara. Ovo visokolakoholno piće od anisa se konzumira ohlađeno. Obično sadrži 45 do 50 procenata alkohola. Po pravilu, ova vrsta alkohola se razblažuje vodom pre serviranja. Pritom se boja pića malo menja, i piće dobija mlečno-belu nijansu. Mastika se smatra muškim pićem, mada ima u predstavnica lepšeg pola kojima se sviđa, koje takođe vole i ukus piva.

U svakom slučaju, jedno je sigurno - ovo je piće, uz koje ljudi postaju komunikativniji i brzo im se razvezuje jezik. Mastika je među omiljenim pićima i u Turskoj i Grčkoj, a u prvoj je poznata pod nazivom Yeni raki. Grčka varijanta mastike se zove uzo. U suštini, mastiku vole i drugi narodi, koji se nalaze na Mediteranu. Među Špancima je ovo piće od anisa poznato kao anisado. Italijani ga, pak, nazivaju sambuka. U Francuskoj je poznat kao rikar. Ne treba zaboraviti da u različitim zemljama ovo piće nije u potpunosti isto.

Proizvodnja mastike

Ovaj neverovatni napitak se dobija aromatizacijom etil alkohola anetolom. Anetol je eterično ulje. On se dobija preradom zelenog anisa, zvezdastog anisa i morača. Doda je se i smola /mastiks/ drveta mastike, a isto tako i drugi aromatični destilat. Upravo od smole mastike proizilazi ime alkoholnog pića.

Istorija mastike

Anis

Mastika ima bogatu istoriju. Ispostavilo se da je mastiks /smola mastike/, od koje se proizvodi ovo piće, bio poznat još u antička vremena. Prema nekim izvorima, još tada je smola privukla pažnju Herodota i Hipokrata. U starinskim spisima se pominju lekovita svojstva smole mastike. Ona se primenjivala kod zmijskih ujeda i besnila. Koristila se uspešno i kod kožnih problema. Čudotvorno dejstvo ovog sredstva potvrđuju i bolesni, koji su se nakon njegove upotrebe, značajno oporavili.

Kasnije se ispostavilo da ima pozitivno delovanje i na dijabetičare. Smola drveta mastike ima i blagotvorno dejstvo kod astme, stomačnih problema, čireva, i dr. U različitim periodima se upotrebljavala u različite svrhe. Interesantno je da su se uz njenu pomoć proizvodile čačkalice za zube, i mešale neke vrste boja. Veruje se da je piće nastalo na ostrvu Hios, nege oko XVIII veka. Jedna legenda govori kako se je ovo piće našlo u Bugarskoj.

Govori se, da je u vreme Drugog svetskog rata, car Boris III pomogao jednom Grku da se oslobodi zarobljeništva. Ispostavilo se da je on naslednik velikog proizvođača mastike, i tako je car počeo da redovno dobija određenu količinu ovog pića. U doba Renesanse, mastika je postepeno uspela da se rasprostrani, a značajan doprinos ovome imaju Turci.

Serviranje mastike

Neretko se kod serviranja mastike primećuju greške. Tako, na primer, neki korisnici imaju naviku da je flaše čuvaju u zamrzivaču. Prema stručnjacima, to rade na svoju štetu, jer se nakon ovoga smanjuje kvalitet alkohola. Nakon ovakvog čuvanja se menja ukus pića, a kristalizovano anetolsko ulje se ne rastvara uspešno. Kao rezultat, pri konzumaciji se najviše oseća ukus, nalik alkoholu. Zbog toga stručnjaci savetuju da se piće servira neohlađeno, a da se zatim doda u njega hladna voda ili kockice leda.

Takođe ne treba zaboraviti da, pri sipanju pića u posudu, on ne treba da se napuni do kraja, da bi piće moglo da se razblaži vodom. Osim uz dobro društvo, mastika se kombinuje i sa dobrim mezetlukom. Sa njom se kombinuju tradicionalna šopska salata, mlečna salata, salata od pečenih paprika, kjopoolu, pašteta od maslina, dimljeni morski delikatesi, različite vrste pržene ribe i dr. Vrlo prijatna kombinacija je mastika sa lubenicom.

Mastika

Koristi od mastike

Veruje se da, u umerenim količinama, mastika deluje pozitivno na organizam i čak pomaže kod nekih poteškoća. Narodni iscelitelji preporučuju recepte sa mastikom u lečenju neplodnosti. Prema drugima, ona pomaže u lečenju astme. Lekovito dejstvo mastike se delimično duguje anisu, koji ima sposobnost da ublaži bol.

Istovremeno se koristi i od kašlja, stomačnih tegoba, kiselina, upalnih procesa i problema sa bubrezima. Veruje se da je i jedna vrsta afrodizijaka. Anis deluje kao antibiotik, uništavajući neke vrste bakterije. Isto tako se konzumira kod slabog apetita.

Mastika u kulinarstvu

Mastika je alkohol, koji se uglavnom koristi za pripremu različitih koktela. Među emblematičnim pićima sa mastikom je tzv. oblak, koji, osim pića od anisa, sadrži i mentu i sveže mleko. U nekim mestima u Bugarskoj se mastika meša sa rakijom. Prema drugim hrabrim idejama, ona se može kombinovati i sa rumom, viskijem i likerom od višnje. Osim toga, mastika se koristi za pripremu nekih primamljivih kulinarskih specijaliteta. Koristi se za poboljšanje ukusa jela od ribe, kao i u gozbama od telećeg i svinjskog mesa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas