bonapeti.rs»Članci»Voće»Džabutikaba

Džabutikaba

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490154
Džabutikaba

Džabutikaba /Myrciaria cauliflora/ je zimzeleno drvo koje sporo raste i koje dolazi iz Južnog Brazila. Poznata je i kao brazilsko grožđe zbog velikih sličnosti sa grožđem. Džabutikaba je uspeva u mnogim tropskim predelima sveta. Ima okruglu kompaktnu koru, koja je prekrivena sitnim lancetnim listićima. Drvo može dostići visinu do 12 m, ali samo u domovini, odakle dolazi. Kada se gaji na plantažama u drugim krajevima sveta, onda ovo drvo raste do 3 - 5 metra.

Listovi džabutikabe imaju prijatnu aromu lovorovog lista. Stablo i grane drveta su prekrivene svetlom korom, koja ima roze nijanse i sive tačkice. U proleće i leto džabutikaba je prekrivena belim cvetovima sa dugim laticama, koje direktno rastu na stablu i glavnim granama.

Ova pojava je poznata i kao kauliflorija - formiranje cvetnih pupoljaka na stablu i glavnim granama, a ne na krajnjim - kao što je to slučaj kod većine voćnih drveta. Ovaj proces je karakterističan i za kakao i još neko tropsko voćno drveće.

Džabutikaba je drvo koje ima jedinstven spoljašnji izgled. Daje plodove od proleća do jeseni, a plodovi sazrevaju za 3 - 4 sedmice. Plodovi su u početku zeleni, a vremenom tokom sazrevanja postaju tamnocrveni, gde nakon toga imaju gotovo crnu boju. Zreli plodovi dosta podsećaju na grozdove. Imaju koštice, koje se nalaze u sredini poluprovidni aromatični mesnati deo, koji je veoma sladak.

Zimi ovo voće može izgubiti deo listova, ali već u proleće se javljaju roze listovi, koji vremenom dobijaju tamnozelenu boju.

Gajenje džabutikabe

Džabutikaba, brazilsko voće

Džabutikaba je neverovatno drvo za gajenje u saksijama u kućnim uslovima ili u zimskoj bašti. Zahvaljujući sporom rastu, može se oblikovati kao bonsai drvo. Biljka, koja se oblikuje kao malo drvo može izgledati kao dekorativna biljka - zelena kora drveta u kombinaciji sa roze listovima, svetlim stablom i granama, koje su prekrivene mnoštvom plodova i cvetova. Ovo drvo privlači leptire. pčele i ptice.

Džabutikaba veoma uspešno raste na laganom, dobro dreniranom, neutralnom ili veoma malo kiselom zemljištu. Najbolje je da se koristi zemljište bez humusa, već da u njemu preovlađuju vlakna kokosa ili treset. Drenaža je obavezna. Presađivanje je po potrebi i treba da se prilagođava razvoju drveta.

Džabutikaba voli redovno polivanje, budući da na nju negativno utiču suše ili prekomerno zalivanje. Ovu biljku polivajte kada gornji sloj zemljišta /1 - 2 cm/ se osuši. Zemljište obogaćujte mineralnim đubrivom. Džabutikaba uspešno raste na mestu gde preovladava hladovina i samo nekoliko sati jutarnjeg i večernjeg sunca.

Sastav džabutikabe

100 g džabutikabe sadrži 0 g masti, 1 g proteina, 13 g ugljenih hidrata, 6 mg kalcijuma, 0.01 g tiamina, 9 mg fosfora, 0.6 g vlakana, 22 mg vitamina C.

Odabir i čuvanje džabutikabe

Plodovi džabutikabe drveta su 3-4 cm veličine. Zreli plodovi imaju ljubičastu boju, okrugli su i unutrašnjost im je želatinasta i meka, sa 1-4 zrna. Plod je veoma sladak. Kod nas se retko može naći ovo egzotično voće.

Džabutikaba u kulinarstvu

Džanutikaba grane

Plodovi džabutikabe se konzumiraju sveži, a poželjno je da to bude odmah nakon branja. Ako su ubrani plodovi nezreli, možete ih čuvati nekoliko dana, pa onda konzumirati.

Način konzumiranja: uhvatite plod palcem i kažiprstom i približite ga ustima. Zahvaljujući pritisku, kožica će pući i ukusni mesnati deo ploda će se direktno izliti na vaš jezik.

Plodovi džabutikabe se mogu koristiti za pravljenje ukusnog želea i marmelade, kao i za sladoled. U Brazilu se od ovih plodova pravi aromatično vino, a takođe se koriste i za pravljenje likera. Sladoled od džabutikabe ima veoma egzotičan ukus, a takođe je odlično rashlađenje za letnje mesece. Ako želite domaći sladoled sa aromom ovog voća, potrebno vam je 3 šolje džabutikabe, 2 3/4 čaše šećera, 2 litra svežeg mleka.

Način pripreme: uklonite kožicu plodova i stavite plodve u šerpu. Sipajte vodu, koliko da ogrezne. Kuvajte dok skroz ne omekšaju i zatim ih ostavite da prenoće.

Nakon toga ih prokuvajte još jednom i stavite ih u gazu, da se ocede. Dobijenom soku dodajte šećer i mešajte dok se u potpunosti ne rastopi. Na kraju dodajte mleko i stavite da se zamrzne.

Koristi od džabutikabe

Džabutikaba je ukusno voće, koje se može konzumirati tokom bilo kakve dijete, jer ne sadrži nikakve masti. Vlakna u ovom voću čine ga idealnim za čišćenje želuca i creva. Vitamin C u ovom voću je odličan antioksidant, koji štiti ćelije od štetnih uticaja i usporava procese starenja. Konzumiranjem džabutikabe se organizmu dostavljaju važni vitamini i minerali, koji su neophodni za održavanje normalnih funkcija organizma.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji