bonapeti.rs»Članci»Vitamini
Vitamini

Vitamini

Informacije o vitaminima, njihovoj primeni, finkciji, i namirnice u kojima se nalaze. Vitamini su neophodni čovekovom organizmu.
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
HlorofilHlorofilHlorofil se prvi put koristi u medicinske svrhe sredinom prošlog veka. Hlorofil ima dve veoma važne funkcije - poboljšava cirkulaciju krvi i povišava hemoglobin.
KvercetinKvercetinKvercetin pripada velikoj grupi hranljivih materija, koje su poznate pod nazivom bioflavonoidi i koje imaju veoma moćna antioksidantna svojstva. Najbolji izvor kvercetina su jabuke, jagode, trešnje, kajsije, luk.
BiotinBiotin
11. dec.
Admin
Biotin je jedan od najpoznatijih vitamina B-kompleksa. OFunkcija, osobine i koristi od biotina. Izvori biotina.
Askorbinska kiselinaAskorbinska kiselina
04. okt.
Antonia R.
Askorbinska kiselina, poznata još kao vitamin C i L-askorbinska kiselina je vitamin rastvoriv u vodi. Askorbinska kiselina se u prirodnom obliku može naći u mnogo namirnica, kao što je citrusno voće. Askorbinska kiselina se ne gomila u organizmu.
BioflavonoidiBioflavonoidiBioflavonoidi štite od tromboze, čira, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova, što je svojevrsna prevencija od moždanog udara. Bioflavonoidi su veoma važni za zdravlje i imuni sistem.
Nikotinska kiselinaNikotinska kiselinaMeđu proizvodima od mesa izvori nikotinske kiseline su džigerica, belo pileće meso, jelenje meso, bubrezi i td. Nikotinska kiselina ili Vitamin B#/niacin se nalazi u ribama i morskim plodovima. Dnevna doza nikotinske kiseline za odrasle je 13-19 mg.
KatehiniKatehiniKatehini predstavljaju prirodne polifenole, koji su 100 puta jači od vitamina C u borbi za neutralisanje slobodnih radikala. Katehini pripadaju grupi flavonoida. Izvori katehina.
CelulozaCelulozaCeluloza je glavni deo biljne ćelije, pripada grupi vlakana. Celuloza blagotvorno utiče na motornu funkciju creva. Celuloza se nalazi u baštenskim biljkama i mahunarkama.
ProbioticiProbioticiProbiotici su klasa dobrih bakterija, koje pomažu procese varenja hrane, poboljšavaju i leče unutrašnji balans mikroorganizama. Osnovni simptomi kod nedostatka probiotika u organizmu se manifestuju kao problemi sa varenjem.
Vitamin TVitamin TVitamin T je pretposlednji u azbuci vitamina i o njemu se ne zna mnogo. Glavni poznati izvori vitamina T su jaja, tačnije žumanca, kao i susam.