Bonapeti.rs»Članci»Vitamini
Vitamini

Vitamini

Informacije o vitaminima, njihovoj primeni, finkciji, i namirnice u kojima se nalaze. Vitamini su neophodni čovekovom organizmu.
ProbioticiVitaminiProbiotici
28. nov.
Rosi Stoyanova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Vrste flavonoidaVrste flavonoida
20. april
Postoji grupa flavonoida osim minerala i vitamina, koji su mnogo važniji za nas kao antiksidansi ili regulatori enzima - flavonoidi. Šampion u sadržaju biljnih flavonoida je beli luk.
HlorofilHlorofil
12. feb.
Hlorofil se prvi put koristi u medicinske svrhe sredinom prošlog veka. Hlorofil ima dve veoma važne funkcije - poboljšava cirkulaciju krvi i povišava hemoglobin.
KvercetinKvercetin
28. dec.
Kvercetin pripada velikoj grupi hranljivih materija, koje su poznate pod nazivom bioflavonoidi i koje imaju veoma moćna antioksidantna svojstva. Najbolji izvor kvercetina su jabuke, jagode, trešnje, kajsije, luk.
BiotinBiotin
11. dec.
Biotin je jedan od najpoznatijih vitamina B-kompleksa. OFunkcija, osobine i koristi od biotina. Izvori biotina.
Askorbinska kiselinaAskorbinska kiselina
04. okt.
Askorbinska kiselina, poznata još kao vitamin C i L-askorbinska kiselina je vitamin rastvoriv u vodi. Askorbinska kiselina se u prirodnom obliku može naći u mnogo namirnica, kao što je citrusno voće. Askorbinska kiselina se ne gomila u organizmu.
BioflavonoidiBioflavonoidi
03. okt.
Bioflavonoidi štite od tromboze, čira, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova, što je svojevrsna prevencija od moždanog udara. Bioflavonoidi su veoma važni za zdravlje i imuni sistem.
Nikotinska kiselinaNikotinska kiselina
26. sep.
Među proizvodima od mesa izvori nikotinske kiseline su džigerica, belo pileće meso, jelenje meso, bubrezi i td. Nikotinska kiselina ili Vitamin B#/niacin se nalazi u ribama i morskim plodovima. Dnevna doza nikotinske kiseline za odrasle je 13-19 mg.
KatehiniKatehini
11. sep.
Katehini predstavljaju prirodne polifenole, koji su 100 puta jači od vitamina C u borbi za neutralisanje slobodnih radikala. Katehini pripadaju grupi flavonoida. Izvori katehina.
CelulozaCeluloza
11. sep.
Celuloza je glavni deo biljne ćelije, pripada grupi vlakana. Celuloza blagotvorno utiče na motornu funkciju creva. Celuloza se nalazi u baštenskim biljkama i mahunarkama.
Vitamin TVitamin T
02. sep.
Vitamin T je pretposlednji u azbuci vitamina i o njemu se ne zna mnogo. Glavni poznati izvori vitamina T su jaja, tačnije žumanca, kao i susam.