bonapeti.rs»Članci»Vitamini
Vitamini

Vitamini

Informacije o vitaminima, njihovoj primeni, finkciji, i namirnice u kojima se nalaze. Vitamini su neophodni čovekovom organizmu.
Vrste flavonoidaVitaminiVrste flavonoida
20. april
Toni Aleksov
HlorofilVitaminiHlorofil
12. feb.
Jelena Andonov
KvercetinVitaminiKvercetin
28. dec.
Tanja Radmanovac
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
BiotinBiotinBiotin je jedan od najpoznatijih vitamina B-kompleksa. OFunkcija, osobine i koristi od biotina. Izvori biotina.
Askorbinska kiselinaAskorbinska kiselinaAskorbinska kiselina, poznata još kao vitamin C i L-askorbinska kiselina je vitamin rastvoriv u vodi. Askorbinska kiselina se u prirodnom obliku može naći u mnogo namirnica, kao što je citrusno voće. Askorbinska kiselina se ne gomila u organizmu.
BioflavonoidiBioflavonoidiBioflavonoidi štite od tromboze, čira, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova, što je svojevrsna prevencija od moždanog udara. Bioflavonoidi su veoma važni za zdravlje i imuni sistem.
Nikotinska kiselinaNikotinska kiselinaMeđu proizvodima od mesa izvori nikotinske kiseline su džigerica, belo pileće meso, jelenje meso, bubrezi i td. Nikotinska kiselina ili Vitamin B#/niacin se nalazi u ribama i morskim plodovima. Dnevna doza nikotinske kiseline za odrasle je 13-19 mg.
KatehiniKatehiniKatehini predstavljaju prirodne polifenole, koji su 100 puta jači od vitamina C u borbi za neutralisanje slobodnih radikala. Katehini pripadaju grupi flavonoida. Izvori katehina.
CelulozaCelulozaCeluloza je glavni deo biljne ćelije, pripada grupi vlakana. Celuloza blagotvorno utiče na motornu funkciju creva. Celuloza se nalazi u baštenskim biljkama i mahunarkama.
ProbioticiProbioticiProbiotici su klasa dobrih bakterija, koje pomažu procese varenja hrane, poboljšavaju i leče unutrašnji balans mikroorganizama. Osnovni simptomi kod nedostatka probiotika u organizmu se manifestuju kao problemi sa varenjem.
Vitamin TVitamin TVitamin T je pretposlednji u azbuci vitamina i o njemu se ne zna mnogo. Glavni poznati izvori vitamina T su jaja, tačnije žumanca, kao i susam.
Vitamin UVitamin UPrema naučnicima vitamin U je prilično nepoznat, imajući u vidu njegove brojne koristi u borbi protiv različitih tegoba. Vitamin U se smatra moćnim neprijateljem u borbi protiv čira na želucu.
Beta-kriptoksantinBeta-kriptoksantinBeta-kriptoksantin pomaže u borbi protiv raka i koristi se kao sredstvo protiv starenja. Beta-kriptoksantin je moćni antioksidans, štiti ćelije torganizma od štete prouzrokovane slobodnim radikalima.