bonapeti.rs»Članci»Minerali
Minerali

Minerali

Minerali sa informacijama o njima i njihovoj primeni. Vrste minerala . Svi minerali.
Slobodni radikaliMineraliSlobodni radikali
09. januar
Tanja Radmanovac
GlikozidiMineraliGlikozidi
03. januar
Tanja Radmanovac
FitoncidiMineraliFitoncidi
09. okt.
Mariola Pantelic
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
FluorFluorFluor je mikroelement, koji je usko povezan sa zdravljem zuba i kostiju. Fluor utiče na dentin i gleđ zuba i smatra se da u pravilno određenim dozama ima veliki značaj za sprečavanje nastanka karijesa.
FitonutrijentiFitonutrijentiFitonutrijenti predstavljaju širok spektar biljnih jedinjenja. Fitonutrijenti su važni saveznici u borbi sa ozbiljnim oboljenjima. Izvori fitonutrijenata.
SaponiniSaponiniSaponini su vrsta složenih glikozida, koji se nalaze u biljkama. Saponini se dele na dve velike grupe - steroidni i tripterpenski. Saponini imaju široku primenu u lečenju.
FitosteroliFitosteroliFitosteroli, poznati još i kao stanoli koji su vrsta biljnih masti i koji imaju važnu ulogu u osnovnim procesima koji se odvijaju u ljudskom organizmu. Fitosteroli su veoma korisni za zdravlje.
KumariniKumariniKumarini su hranljive materije. Kumarini pomažu jačanju zidova krvnih sudova i smanjenju njihove propustljivosti. Štetnost kumarina.
AlkaloidiAlkaloidiAlkaloidi su prirodne materije koje sadrže azot i koje imaju fiziološki uticaj na nervni sistem ljudi. Alkaloidi obično predstavljaju produkte aminokiselina. Izvori alkaloida.
KobaltKobaltKobalt (Co) je važan mikroelement, koji se dovodi u vezu sa proizvodnjom krvi u organizmu. Kobalt je koristan za ljudski organizam. Namirnice sa kobaltom.
Dijetetska vlaknaDijetetska vlaknaDijetetska vlakna smanjuju holesterol, normalizuju šećer u krvi i stimulišu rad creva. Kategorije dijetetskih vlakana: celuloza, smola, pektini, lignin. Namirnice sa dijetetskim vlaknima.
OksalatiOksalatiOksalati predstavljaju otpadne materije koje proizvoi jetra tokom prerade proteina. Oksalati su opasni za organizam. Oksalati obrazuju oksalatno kamenje u bubrezima i drugim delovima tela.
TaniniTaniniTanini su polimerna jedinjenja fenola koja su najviše rasprostranjena u biljkama. Tanini se koriste kao prehrambene boje. Korist od tanina.