Slobodni radikali
Minerali

Slobodni radikali

Poslednjih godina sve više ljudi govori o štetnom delovanju slobodnih radikala na ljudsko telo.

1

Minerali

Minerali sa informacijama o njima i njihovoj primeni. Vrste minerala. Svi minerali.
Minerali - GlikozidiMinerali

Glikozidi

03.01.2018

Glikozidi su molekuli, koji u određenom šećeru se povezuju sa nekom drugom materijom. Glikozidi imaju nekoliko važnih uloga u živim organizmima. Vrste glikozida

Minerali - FitoncidiMinerali

Fitoncidi

09.10.2017

Fitoncidi su visoko aktivne biljne materije, koje imaju sposobnost da suzbiju rast gljivica, bakterija i nekih virusa. Fitoncidi deluju antimikrobno i antibakterijski. Fitoncida ima u biljkama kao što su beli luk, luk, bor, žalfija.

Minerali - FluorMinerali

Fluor

02.10.2017

Fluor je mikroelement, koji je usko povezan sa zdravljem zuba i kostiju. Fluor utiče na dentin i gleđ zuba i smatra se da u pravilno određenim dozama ima veliki značaj za sprečavanje nastanka karijesa.

Minerali - FitonutrijentiMinerali

Fitonutrijenti

26.09.2017

Fitonutrijenti predstavljaju širok spektar biljnih jedinjenja. Fitonutrijenti su važni saveznici u borbi sa ozbiljnim oboljenjima. Izvori fitonutrijenata.

Minerali - SaponiniMinerali

Saponini

18.09.2017

Saponini su vrsta složenih glikozida, koji se nalaze u biljkama. Saponini se dele na dve velike grupe - steroidni i tripterpenski. Saponini imaju široku primenu u lečenju.

Minerali - FitosteroliMinerali

Fitosteroli

16.09.2017

Fitosteroli, poznati još i kao stanoli koji su vrsta biljnih masti i koji imaju važnu ulogu u osnovnim procesima koji se odvijaju u ljudskom organizmu. Fitosteroli su veoma korisni za zdravlje.

Minerali - KumariniMinerali

Kumarini

14.09.2017

Kumarini su hranljive materije. Kumarini pomažu jačanju zidova krvnih sudova i smanjenju njihove propustljivosti. Štetnost kumarina.

Minerali - AlkaloidiMinerali

Alkaloidi

04.09.2017

Alkaloidi su prirodne materije koje sadrže azot i koje imaju fiziološki uticaj na nervni sistem ljudi. Alkaloidi obično predstavljaju produkte aminokiselina. Izvori alkaloida.

Minerali - KobaltMinerali

Kobalt

02.09.2017

Kobalt (Co) je važan mikroelement, koji se dovodi u vezu sa proizvodnjom krvi u organizmu. Kobalt je koristan za ljudski organizam. Namirnice sa kobaltom.

Minerali - Dijetetska vlaknaMinerali

Dijetetska vlakna

31.08.2017

Dijetetska vlakna smanjuju holesterol, normalizuju šećer u krvi i stimulišu rad creva. Kategorije dijetetskih vlakana: celuloza, smola, pektini, lignin. Namirnice sa dijetetskim vlaknima.

Minerali - OksalatiMinerali

Oksalati

29.08.2017

Oksalati predstavljaju otpadne materije koje proizvoi jetra tokom prerade proteina. Oksalati su opasni za organizam. Oksalati obrazuju oksalatno kamenje u bubrezima i drugim delovima tela.