bonapeti.rs»Članci»Minerali
Minerali

Minerali

Minerali sa informacijama o njima i njihovoj primeni. Vrste minerala . Svi minerali.
Slobodni radikaliMineraliSlobodni radikali
09. januar
Tanja Radmanovac
GlikozidiMineraliGlikozidi
03. januar
Tanja Radmanovac
FitoncidiMineraliFitoncidi
09. okt.
Mariola Pantelic
FluorFluorFluor je mikroelement, koji je usko povezan sa zdravljem zuba i kostiju. Fluor utiče na dentin i gleđ zuba i smatra se da u pravilno određenim dozama ima veliki značaj za sprečavanje nastanka karijesa.
FitonutrijentiFitonutrijentiFitonutrijenti predstavljaju širok spektar biljnih jedinjenja. Fitonutrijenti su važni saveznici u borbi sa ozbiljnim oboljenjima. Izvori fitonutrijenata.
SaponiniSaponiniSaponini su vrsta složenih glikozida, koji se nalaze u biljkama. Saponini se dele na dve velike grupe - steroidni i tripterpenski. Saponini imaju široku primenu u lečenju.
FitosteroliFitosteroliFitosteroli, poznati još i kao stanoli koji su vrsta biljnih masti i koji imaju važnu ulogu u osnovnim procesima koji se odvijaju u ljudskom organizmu. Fitosteroli su veoma korisni za zdravlje.
KumariniKumariniKumarini su hranljive materije. Kumarini pomažu jačanju zidova krvnih sudova i smanjenju njihove propustljivosti. Štetnost kumarina.
AlkaloidiAlkaloidiAlkaloidi su prirodne materije koje sadrže azot i koje imaju fiziološki uticaj na nervni sistem ljudi. Alkaloidi obično predstavljaju produkte aminokiselina. Izvori alkaloida.
KobaltKobaltKobalt (Co) je važan mikroelement, koji se dovodi u vezu sa proizvodnjom krvi u organizmu. Kobalt je koristan za ljudski organizam. Namirnice sa kobaltom.
Dijetetska vlaknaDijetetska vlaknaDijetetska vlakna smanjuju holesterol, normalizuju šećer u krvi i stimulišu rad creva. Kategorije dijetetskih vlakana: celuloza, smola, pektini, lignin. Namirnice sa dijetetskim vlaknima.
OksalatiOksalatiOksalati predstavljaju otpadne materije koje proizvoi jetra tokom prerade proteina. Oksalati su opasni za organizam. Oksalati obrazuju oksalatno kamenje u bubrezima i drugim delovima tela.
TaniniTaniniTanini su polimerna jedinjenja fenola koja su najviše rasprostranjena u biljkama. Tanini se koriste kao prehrambene boje. Korist od tanina.